Υπό το βλέμμα της Ακρόπολης

Σία Αναγνωστοπούλου, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-05-29

sia anagnostopoulou

Οι «μορφωμένοι άριστοι» δεν αντιλαμβάνονται ότι το ασφυκτικό «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης αφαιρεί από το ίδιο το μνημείο το τεράστιο πολιτισμικό του εύρος

Θα ήταν εύκολο και «πιασάρικο» να μεταφέρουμε, με αφορμή τις διαρροές της υπουργού Πολιτισμού, τους διαλόγους ανάμεσα στην ίδια και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ (που επιστράτευσε εσπευσμένα) και σε κάποιους από εμάς πολύ πριν την άφιξη του Τσίπρα στην Ακρόπολη: διαλόγους - αποδείξεις προσωπικού και θεσμικού αυτοεξευτελισμού μιας υπουργού με αγοραία αντίληψη για τους θεσμούς, ακόμα και για την Ακρόπολη.

1821-2021 / Η νεωτερικότητα της Επανάστασης και οι κόμποι της Ιστορίας

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-01-10

sia anagnostopoulou

Η Επανάσταση δεν διαμορφώνει αυτομάτως πολίτες, δημιουργεί όμως επαναστάτες, που διεκδικούν τις μείζονες προϋποθέσεις για να είναι πολίτες

Η Επανάσταση του 1821 θεμελιώνεται στις υποδοχές που δημιούργησε στον οθωμανοκρατούμενο χώρο η Φιλική Εταιρεία, όπου δεξιώθηκε τα πολιτικά προτάγματα του Διαφωτισμού και συνέβαλε αποφασιστικά στη διάχυσή τους και στις ετοιμότητες για «ξεσηκωμό». Το ελληνικό έθνος λοιπόν συγκροτείται στο πλαίσιο της Επανάστασης ως πολιτικό υποκείμενο με επαναστατικό, νεωτερικό πρόγραμμα.

Όταν ασεβούμε απέναντι στους καλλιτέχνες, πυροβολούμε το μέλλον μας

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-10-04

sia anagnostopoulou

Ένας νέος καλλιτέχνης, ο Παύλος Φύσσας, με την τέχνη του έδωσε μια γερή γροθιά στο αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης

Από τις πολύπλοκες σχέσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής, βρέθηκε υπεύθυνη για τον πολιτισμό στην πιο κρίσιμη στιγμή του στη χώρα μας. Η Σία Αναγνωστοπούλου όμως ποτέ δεν ήταν μαθημένη στα εύκολα.

Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;

Σία Αναγνωστοπούλου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-09-05

sia anagnostopoulou

Οι διαδοχικές ελληνοτουρκικές κρίσεις (1976, 1987, 1996, σήμερα), αλλά και οι υφέσεις τους για μια αρκετά μεγάλη περίοδο στις αρχές του 21ου αιώνα οδηγούν σε κάποιες διαπιστώσεις.

■ Πρώτη διαπίστωση: Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και πολλές δεκαετίες έξοδο στη θάλασσα. Το υλικό κέντρο βάρους της αναπτύχθηκε σταδιακά στα παράλιά της, καταρχάς στα δυτικά. Η υλική πραγματικότητα της θάλασσας επενδυόταν ιδεολογικά σε ένα εθνι(κιστι)κό αφήγημα, ανάλογα με την εποχή -τουρκική, περιφερειακή, διεθνή.

Ερντογάν: ο προβλέψιμος «απρόβλεπτος» γείτονας

Σία Αναγνωστοπούλου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2020-08-01

sia anagnostopoulou

Ο ερντογανισμός είναι η τουρκική εκδοχή του ακραία συντηρητικού, αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, αυτού της συγκυρίας χωρίς κανόνες, ή με τους κανόνες που υπαγορεύει η συγκυρία...

Ελληνοτουρκικές διαφορές και οι προϋποθέσεις της πολιτικής συναίνεσης

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-07-26

Η εθνική συναίνεση προϋποθέτει και συνεπάγεται την ύψιστη παραδοχή ότι δεν υπάρχουν στη χώρα «εθνοπροδότες» και «πατριώτες». Οι διχαστικές κορώνες, όπως τις ζήσαμε, πρέπει να τεθούν εκτός πολιτικού πλαισίου, όπως εκτός πολιτικού πλαισίου πρέπει να τεθούν τα μετεμφυλιακά αφηγήματα περί επιζήμιας Αριστεράς που πρέπει να εξαφανιστεί, καθώς και οι παρακρατικές πρακτικές κασετών και παρακολουθήσεων

Αγια-Σοφιά και άλλες ιστορίες

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-07-19

Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί είναι μια ιστορία που κρύβει πολλές άλλες - οριενταλισμού, εθνικισμού, αυταρχισμού. Ασφαλώς δεν είναι μια ιστορία ελληνοτουρκική ή χριστιανο-ισλαμική, αλλά είναι κι αυτές όψεις των πολλών άλλων. Η μετατροπή της σε τζαμί αναλύεται ευρέως ως ενδοτουρκική υπόθεση. Στις 24 Ιουλίου -επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφραστής της τουρκο-ισλαμικής ταυτότητας της Τουρκίας, ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή και εκφραστή της κοσμικής ταυτότητας της Τουρκίας. Αποκαθιστά έτσι -για λόγους ενίσχυσης της αποδυναμωμένης επιρροής του- μια φαντασιακή συνέχεια με την οθωμανική εποχή, την οποία έκοψε βίαια ο πατέρας των Τούρκων (Ατατούρκ).

Μια νέα πραγματικότητα στην Κύπρο

Σία Αναγνωστοπούλου, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-22

Το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται, ακόμη μια φορά, σε κρίσιμη φάση. Οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Δημήτρη Xριστόφια και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Mεχμέτ Aλή Tαλάτ, καθώς και οι εργασίες των μικτών επιτροπών, διεξάγονται με αδιάλειπτη κανονικότητα και συνέπεια, κι από τις δύο πλευρές. O χρόνος για λύση, όπως πάντα, πιέζει.

O φόβος σκέπει την πόλη

Σία Αναγνωστοπούλου, Δημοσιευμένο: 2009-09-13

"97 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς σε 10 χρόνια, 300 εκατομμύρια για πυροσβεστικά αεροπλάνα", σημειώνεται με έμφαση στις εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, 25.8.2009) την επομένη των πυρκαγιών της Αττικής, την επομένη του γνωστού δράματος που ανεβαίνει στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι με τεράστια επιτυχία: όσο περισσότερα καμένα δάση τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία…

O Aρχιεπίσκοπος Kύπρου στις επάλξεις

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-04-12

Eδώ και κάποιους μήνες, ο Aρχιεπίσκοπος Kύπρου κ. Xρυσόστομος "σηκώνει το δάχτυλο" στον υπουργό Παιδείας της Kύπρου Α. Δημητρίου, εφιστώντας του την προσοχή στις συνέπειες που θα επισύρουν οι χωρίς την έγκριση του πρώτου αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Ελέω θεού...

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-10-19

Διακόσια περίπου χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο "Ανώνυμος ο Έλλην" έγραφε την Eλληνική Nομαρχία, διακόσια περίπου και από τότε ο Αδαμάντιος Κοραής απηύθυνε την Aδελφική Διδασκαλία εναντίον της οθωμανικής τυραννίας αλλά και της ορθόδοξης, ελέω Θεού και σουλτάνου, αυθαιρεσίας.

Μια νέα πραγματικότητα στην Κύπρο;

Σία Αναγνωστοπούλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-09-21

Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, έπειτα από μεγάλη παύση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, εγκαινιάστηκαν πανηγυρικά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, φάνηκαν, στις δηλώσεις τους, διατεθειμένοι να φτάσουν αυτήν τη φορά σε ένα αίσιο τέλος.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 19
×
×