Ολοκληρώθηκαν οι εργασίς της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος Γραμματέας της ΚΕ

Δημοσιευμένο: 2014-01-12

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη σημερινή συνεδρίαση εξέλεξε νέο Γραμματέα της, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Ψήφισαν 108 μέλη της ΚΕ. Ο νέος γραμματέας έλαβε 64 ψήφους ενώ υπήρχαν 42 λευκά και 2 άκυρα.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο Γραμματέα.

Στην Εκτελεστικη Επιτροπή εξελέγησαν οι Παπαθανασίου Σάκης,Χατζησωκράτης Δημήτρης,Μαργαρίτης Θόδωρος,Μαυροκεφαλίδης Χρήστος,Παναγιώτου Παναγιώτης,Παγκάλου Έφη,Αμοιρίδης Γιάννης,Σαμπατακάκης Μιχάλης,Κακουλίδης Γιάννης,Ζορκάδης Βαγγέλης,Σταυρόπουλος Χρήστος,Λουκάς Δημήτρης,Φωτεινός Θράσος,Λιοναράκη Μυρσίνη,Τσικαρδάνη Ντόρα,Καραγρηγορίου Γρηγόρης,Κάρης Κώστας.

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Δημοσιευμένο: 2014-01-11

Στη χρονιά που ξεκίνησε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πυκνές και θα γίνουν επιλογές που θα επιδράσουν στην πορεία των πραγμάτων. Θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Θα ληφθούν αποφάσεις συνολικά για το αν και πώς θα προχωρήσει η ενοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία. Ταυτόχρονα, τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ "36 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

Δημοσιευμένο: 2013-12-27

Το παράρτημα περιλαμβάνει 36 προγραμματικές θέσεις σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι θέσεις αυτές εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τους τομείς του κόμματος.

Οι πλιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα

Φώτης Κουβέλης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-12-21

Η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στη χώρα θα είναι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και θα ωθήσει τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της αλλαγής πολιτικών για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Χωρίς όμως λαϊκιστικές παροχολογίες και σταθερά μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η πολιτική συμπαράταξη τόσο θα μπορεί να επηρεάζει για λύσεις προοδευτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές.

Έχουμε πει ότι παραμένουμε κυβερνώσα Αριστερά και μέρος της προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δημοσιευμένο: 2013-12-21

...Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση ευθύνης που έχουμε απέναντι στα προβλήματα της χώρας, ούτε ισοδυναμεί με αποχώρηση από την προσπάθεια υπέρβασης τη κρίσης. Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με τη θετική ψήφο μας σε σειρά νομοσχεδίων που εκτιμήσαμε ότι ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι καταθέτουμε δικές μας εναλλακτικές προτάσεις. Στόχος μας είναι η διέξοδος από την κρίση με τη μετακίνηση του άξονα των λύσεων σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ολόκληρο το κείμενο

Η επόμενη ημέρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετά το συνέδριο

Γιώργος Θωμόπουλος, www.neolaia.gr, Δημοσιευμένο: 2013-12-20

George Thomopoulos photo

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου της συνεδρίου η εκτίμηση μου είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά βγαίνει πιο δυνατή από την άποψη ότι έχει ξεκαθαρίσει και επιβεβαιώσει πλέον από τη βάση της την αυτονομία της στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και οικολογίας.
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το πολιτικό μας στίγμα είναι πλέον ξεκάθαρο και διακριτό από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είμαι δε πεπεισμένος ότι το στίγμα αυτό θα δυναμώνει συνεχώς και θα γίνεται καλύτερα αντιληπτό από την κοινωνία.
Εκτιμώ επίσης ότι το στίγμα αυτό και η ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Δημοκρατική Αριστερά να αποκτήσει εκλογικά ποσοστά που αντιστοιχούν στις πραγματικές της δυνατότητες ώστε να συνδιαμορφώσει την μελλοντική κυβερνητική πολιτική.

Διαφορετικές οι προοπτικές για την χώρα αν αντί του ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΔΗΜ.ΑΡ.

Θέμης Βούλγαρης, Δημοσιευμένο: 2013-12-14

....Πιστεύω ότι ως μία από τις παθογένειες του κοινοβουλευτικού μας συστήματος θα πρέπει να καταγραφεί και η πάγια απουσία αξιόπιστης και αξιόλογης αντιπολίτευσης της οποίας ο θεσμικός ρόλος στα κοινοβουλευτικά καθεστώτα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Άλλωστε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ είχε θεωρήσει αναγκαία την ύπαρξη αντιπολίτευσης ως συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Ας αναλογισθούμε σύντροφοι πόσο διαφορετικές θα ήταν οι προοπτικές για την χώρα μας αν αντί του ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΔΗΜ.ΑΡ.

Εναλλακτικές προτάσεις μερικών των θέσεων της Κ.Ε

Θέμης Βούλγαρης, Δημοσιευμένο: 2013-12-13

Η παγκόσμια κρίση ήταν κύρια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ με την πτώχευση της τράπεζας Lehman brothers, όταν έσκασε η φούσκα των ακι-νήτων... Δηλαδή η αλόγιστη επεκτατική πολιτική των τραπεζών με την χορήγηση στεγαστικών δανείων και την διάθεση στις χρηματαγορές επισφαλών χρηματιστηριακών προϊόντων όπως π.χ τα «παράγωγα», τα hedge funds. Ασφαλώς η παγκοσμιοποίηση και η ανεξέλεγκτη διακίνηση κεφαλαίων που χάρις στην εξέλιξη της πληροφορικής πραγματοποιείται ταχύτατα αποτελούν παράγοντες κυριαρχίας των χρηματαγορών επί της πολιτικής.

Η ΔΗΜΑΡ και η δημιουργία ενός κυβερνητικού πόλου

Φοίβος Καρζής, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-12-12

...Η αποχώρηση από την κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ, ανέδειξε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα, για πρώτη φορά ένα κοινοβουλευτικό κόμμα εγκαταλείπει οικειοθελώς τη συμμετοχή στην εξουσία (και την όποια νομή σχετικών αξιωμάτων έχει αφήσει πίσω της η κρίση). Εχει συμβεί στο παρελθόν με πρόσωπα ή με ρεύματα σε κόμματα εξουσίας (για παράδειγμα στην ύστερη εποχή Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ) αλλά ποτέ σε κόμμα.

H δυνατότητα μετακίνησης είναι κοινωνικό δικαίωμα

Για την πολιτική της ΔΗΜΑΡ στις Μεταφορές.

Αλέξανδρος Δελούκας, Δημοσιευμένο: 2013-12-11

Η δυνατότητα μετακίνησης είναι προϋπόθεση συμμετοχής στη κοινωνική ζωή, την εργασία, την εκπαίδευση και το πολιτισμό. Για τη Δημοκρατική Αριστερά, η δυνατότητα μετακίνησης είναι κοινωνικό δικαίωμα που δεν πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση ή τον τόπο κατοικίας. Γενικότερα η μεταφορά προσώπων και αγαθών είναι μια σημαντική δραστηριότητα που επηρεάζει το περιβάλλον, την οικονομία, το τουρισμό και την απασχόληση. Οι μεταφορές αντιστοιχούν στο 8,5% των δαπανών ενός ελληνικού νοικοκυριού καθώς και στο 7,4% του ΑΕΠ. Η απασχόληση σ’ αυτές αντιστοιχεί στο 4,5% περίπου των απασχολούμενων της χώρας.

Περί τρίτου πόλου ή αλλιώς, περί Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.

Νικολέττα Μπιτούνη, Δημοσιευμένο: 2013-12-09

bitouni2

Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, οι αξίες δοκιμάζονται κι ιδέες επαναπροσδιορίζονται.

Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ως σύγχρονη μορφή μετα- καπιταλισμού, συνθλίβει κοινωνικές ομάδες και κρατικές οντότητες, επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες που διατήρησε ο καπιταλισμός του 20ου αιώνα και συντηρεί την ανθρωπιστική κρίση, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Ενός πλανήτη, οι πόροι του οποίου έχουν απομυζηθεί και κατασπαταληθεί αλόγιστα κι ανορθολογικά, ιδίως σε βάρος των φτωχότερων περιοχών του.

Ζητείται ελπίδα

Γιώργος Καλαμάρας, Δημοσιευμένο: 2013-12-08

Δευτέρα πρωί συναντώ στο δρόμο ένα φίλο. Πως είσαι; Πώς να είμαι , πετρέλαιο δεν μπορώ να βάλω, τα ξύλα ακρίβυναν, ανάβω κάτι ηλεκτρικά, άμα έρθει το ρεύμα!!! Πως βλέπεις την πολιτική κατάσταση τον ρωτώ. Δεν με παρατάς με δαύτους, αφοπλιστική η απάντηση.

Παρακάτω συναντώ φίλο, πασόκ από κούνια, καλά θα συνεργαστείτε με την ΝΔ στις Περιφερειακές, των ρωτώ. Μάθαμε πως από κάτω το συμφωνήσανε μου απαντάει. Και εσείς τι κάνετε τον ξαναρωτώ. Εμείς απ’ δω τους στείλαμε τα χαιρετίσματα, ούτε ένα ψήφο δεν θα ρίξουμε.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 19
×
×