Η μακρά πορεία προς την ισότητα

Τομά Πικετί, Παρουσίαση Θ.Γιαλκέτση, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-11-06

Ολες οι κοινωνίες παρήγαγαν, τουλάχιστον με αφετηρία την «Πολιτεία» και τους «Νόμους» (όπου ο Πλάτων συμβουλεύει οι ανισορροπίες να μην υπερβαίνουν τη σχέση ένα προς τέσσερα), γνώσεις και αναλύσεις σχετικά με τις υπαρκτές, υποτιθέμενες ή επιθυμητές διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Ο συμμετοχικός σοσιαλισμός είναι ένα εν δυνάμει σενάριο για την επερχόμενη κρίση

Τομά Πικετί, Συνέντευξη στον Ρ.Τσικαρέλι, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-06-18

Επιβάλλεται να δραστηριοποιηθούμε άμεσα .Το σύστημα που προτείνω δεν έχει τίποτα το ριζοσπαστικό: οποίος δεν κληρονομεί τίποτα (το ποσοστό σήμερα αφορά το 50% των πιο φτωχών ) θα έχει να λαμβάνει 120.000 ευρώ και όποιος κληρονομεί 1 εκατομμύριο παίρνει σε κάθε περίπτωση 600.000 ευρώ * Πρέπει να συσταθεί μια ευρωπαϊκή συνέλευση ,όπως η γαλλογερμανική κοινοβουλευτική συνέλευση που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο, όπου θα προβλέπεται να λαμβάνονται πλειοψηφικές αποφάσεις προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος του πλάνου, η χρήση του και η κοινή φορολόγηση των πλουσίων

Η ξενοφοβία θα σαρώσει τα πάντα στην Ευρώπη

Τομά Πικετί, Le Monde, Δημοσιευμένο: 2016-03-21

Η δημόσια συζήτηση για τη θέση του ισλάμ και των μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παίρνει μια όλο και πιο υστερική τροπή. Ελλείψει πληροφοριών και συγκεκριμένων ερευνών, χρησιμοποιούμε γεγονότα που είναι δραματικά μεν, αλλά δεν αφορούν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των πληθυσμών αυτών (επιθέσεις στο Παρίσι, σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Κολωνία), για να βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα για τη δυνατότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων να ζήσουν μαζί.

Καλώς ήλθατε στην εποχή του Προυστ!

Τομά Πικετί, Συνέντευξη στον Μιχ. Μητσό, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-12-20

Ολα άρχισαν από μια απλή και θεμελιώδη μαθηματική ανισότητα: r > g. Το γράμμα r, από την αγγλική λέξη return, ορίζει το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου, το πόσο αποδίδει δηλαδή κατά μέσο όρο το κεφάλαιο στη διάρκεια ενός έτους, με τη μορφή κερδών, μερισμάτων, τόκων, μισθωμάτων και άλλων κεφαλαιακών εισοδημάτων, ως ποσοστό της αξίας του. Το γράμμα g, από τη λέξη growth, αντιπροσωπεύει τον ρυθμό της μεγέθυνσης, δηλαδή την ετήσια αύξηση του εισοδήματος και της παραγωγής.

Η κρίση θα έρχεται και θα επανέρχετα

Τομά Πικετί, Συνέντευξη στην Ξ. Κουναλάκη, Δημοσιευμένο: 2014-12-19

Οσο οι χώρες της Ευρωζώνης δεν αποδεικνύουν τη βούλησή τους να παραμείνουν μαζί με ένα κοινό δημόσιο χρέος, επιτόκιο και φορολογική πολιτική (τουλάχιστον ενιαίο φόρο στις επιχειρήσεις και ιδανικά και έναν κοινό φορολογικό συντελεστή στα ανώτατα εισοδήματα και πλούτο), η κρίση εμπιστοσύνης θα έρχεται και θα επανέρχεται.
×
×