Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών…»

Για «πλήρη ανετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που για ακόμα μία φορά, άφησε τη χώρα μας στο έλεος των πυρκαγιών και των πλημμυρών, την ώρα που ανθρώπινες ζωές χάθηκαν τόσο άδικα” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης στην Κυριακάτικη Kontranews. Αναφερόμενος στην εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ότι «οφείλουμε ως κοινωνία να αντισταθούμε, να μην επιτρέψουμε και να μην ανεχτούμε την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Να προχωρήσουν τάχιστα οι έρευνες, να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και να αποδοθούν οι ευθύνες, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Αντώνη».

Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν οι πλημμύρες που έχουν σαρώσει τη Θεσσαλία. Τι ευθύνες καταλογίζετε στην κυβέρνηση;

Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Η Θεσσαλία έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή. Μετά τη δήθεν «ετοιμότητα» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, βιώνουμε τα αποτελέσματα της δήθεν «εγρήγορσης» του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη και στις πλημμύρες. Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, παραβλέποντας ακόμα και τις σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας, που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019.

Η κυβέρνηση μιλάει για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η πολιτεία πρέπει να γίνει πιο επαρκής απέναντι σε προκλήσεις και αβεβαιότητες που πολλαπλασιάζονται. Η αναβάθμιση της επάρκειας της πολιτείας στο θέμα της ανθεκτικότητας έναντι των πυρκαγιών ή έναντι των πλημμυρών, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις εργαλεία. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παράδειγμα. Πρώτον, από το 2016 η χώρα έχει την Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Τα προβλεπόμενα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής καθυστερούν και έχουν υποτιμηθεί εδώ και 4 χρόνια. Ειδικότερα, για τη Θεσσαλία η προαπαιτούμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκτίει ήδη την τέταρτη παράταση από το 2020 για να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Δεύτερον, το 2018 έγινε η ολοκλήρωση και κύρωση των πρώτων Σχεδίων Κινδύνων Πλημμύρας στη χώρα με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα, σήμερα, και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, αυτή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα αλλά και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή κατά προτεραιότητα. Για το θέμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει νομική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τις προηγούμενες ημέρες σοκ προκάλεσε το αποτρόπαιο έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά. Είδαμε ότι ζητήσατε την αποπομπή του κ. Βαρβιτσιώτη…

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη φρίκη, αυτή τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά. Μόνο μια λέξη. Αποκτήνωση. Και οφείλουμε ως κοινωνία να αντισταθούμε, να μην επιτρέψουμε και να μην ανεχτούμε την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Την ώρα που το πανελλήνιο ήταν συγκλονισμένο από την αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης προέβη σε μια απάνθρωπη δήλωση εξισώνοντας το θύμα με τους θύτες αυτής της βαρβαρότητας. Και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μόνο μετά το δικό μας αίτημα να το αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα με θράσος ζητούσε και τα ρέστα από όλους όσοι αντιδράσαμε δικαιολογημένα για την απαράδεκτη δήλωσή του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι έρευνες, να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και να αποδοθούν οι ευθύνες, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Αντώνη.

Οι εκλογές για ανάδειξη Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκαν λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες. Ποιος είναι ο στόχος σας από αυτή τη διαδικασία;

Μπροστά στην καταστροφή από τις πλημμύρες, η έκταση της οποίας όσο περνούν οι ώρες γίνεται ανυπολόγιστη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ανάδειξης Προέδρου για τις 17 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει επαναληπτική εκλογή για τις 24 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των πολιτών, να είναι μια μαζική διαδικασία και να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να βγει πιο δυνατός και την επόμενη ημέρα να δώσει τις κρίσιμες πολιτικές μάχες απέναντι στην Νέα Δημοκρατία από καλύτερες θέσεις, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και την προοπτική διακυβέρνησης.

Θα μπορέσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση; Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, πώς θα δοθεί η μάχη των καθημερινών προβλημάτων με νέες ιδέες και προτάσεις, με πειστικό και ηγεμονικό λόγο. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για ένα αποτελεσματικό κράτος, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Δεύτερον, πώς θα δοθεί η μάχη των ιδεών στην κοινωνία. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι συντηρητικές ιδέες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς αμφισβητούν προοδευτικές κατακτήσεις και τραβούν και την κεντροδεξιά σε πιο σκληρές δεξιές θέσεις. Επομένως, η Αριστερά και συνολικά ο προοδευτικός χώρος οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου.

*Εκπρόσωπος τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ειδήσεις/ Γνώμες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

×