Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2024-02-04

kalamat

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διά στόματος του τομεάρχη Παιδείας του κόμματος Διονύση Καλαματιανού. Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τον αγώνα φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Υπογραμμίζει ότι «η δημόσια δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για ακραίο κυνισμό και αυταρχισμό, τονίζοντας ότι ναρκοθετεί «το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνική δικαιοσύνη». Στον αντίποδα των κυβερνητικών σχεδιασμών, ο Δ. Καλαματιανός αναφέρεται στις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάσσεται υπέρ μιας αναβαθμισμένης, αναγεννημένης και ενισχυμένης δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, μιλά για την πορεία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την εικόνα των δημοσκοπήσεων αλλά και το διακύβευμα του 4ου Συνεδρίου, βάζοντας στο επίκεντρο της ανάλυσής του την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται πλέον η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θεωρείται πως είναι εφικτό να ανατραπεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;

Η δημόσια δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί όπου δεν της αρέσει να καταπατά το σύνταγμα. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα ακαδημαϊκών και φοιτητών τάσσεται σαφέστατα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις πρυτανικών Αρχών και φοιτητικών συλλόγων, που ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε σχεδιασμό περί ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η κλιμάκωση δυναμικών κινητοποιήσεων μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει ξανά τις προθέσεις της περί ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμώ πως μπορεί να υπάρξει ανατροπή των ισοπεδωτικών κυβερνητικών σχεδίων που ναρκοθετούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνική δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι αγώνες των πολιτών απονομιμοποιούν την κυβερνητική αυθαιρεσία. Είναι μια αγωνιστική παρακαταθήκη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους φοιτητές και τις καταλήψεις προκάλεσαν αντιδράσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμφωνείτε με τις καταλήψεις;

Οι καταλήψεις δεν είναι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Είναι των φοιτητών και των συλλόγων τους. Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει όλους όσους αντιτίθενται στο σχέδιό της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Είναι πρωτοφανές γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Μητσοτάκης, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει -έστω και εμμέσως- «ληστές» μερίδα φοιτητών που προφανώς έχουν διαφορετική άποψη από αυτόν όντας απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τώρα είδαμε να εφαρμόζεται και καταστολή με χημικά και ξύλο στους φοιτητές που διαδήλωναν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πραγματικά, αναρωτιόμαστε μέχρι πού θα φτάσει η κυβέρνηση για να πετύχει τον σκοπό της, που είναι να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτός και κατανοητός ο λόγος για τον οποίο η συντριπτική πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών διαμαρτύρεται. Ποιος είναι αυτός; Ο αναβρασμός που έχει προέλθει από την επιδίωξη της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, υποθηκεύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου.

Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν θα έχει κανέναν ηθικό φραγμό και καμία αναστολή. Με ακραίο κυνισμό και αυταρχισμό θα επιδιώξει να στιγματίσει ακόμα και με ποινικούς χαρακτηρισμούς όποια και όποιον προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στις ισοπεδωτικές για την κοινωνία πολιτικές της. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι ο προοδευτικός κόσμος στέκεται απέναντι από αυτές τις πρακτικές. Να μας πει και η Νέα Δημοκρατία αν είναι υπέρ ή κατά της καταπάτησης των ελληνικού συντάγματος.

Η δική σας πρόταση για τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ποια είναι;

Αντίθετα με όσα πρεσβεύει και επιδιώκει η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάσσεται υπέρ μιας αναβαθμισμένης, αναγεννημένης, στελεχωμένης και ενισχυμένης δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα κρατάει τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα και δεν θα τους διώχνει στο εξωτερικό. Χρειάζεται ένα εξωστρεφές δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα διαφυλάττει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σ’ αυτό. Μια δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, που δεν θα διαχωρίζει τους φοιτητές σε πλούσιους και φτωχούς ανάλογα με τη δύναμη της τσέπης των γονιών τους. Επιδιώκουμε μια δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα εγγυάται την κοινωνική κινητικότητα και την παροχή ποιοτικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και σπουδών. Βεβαίως, για να υλοποιηθούν στο ακέραιο όλα αυτά και να συνεχίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο να βρίσκεται ψηλά στις διεθνείς ακαδημαϊκές κλίμακες, χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, που θα βασίζεται σε σύγχρονο σχέδιο με αυξημένη χρηματοδότηση. Κρίσιμη συνθήκη είναι η πλήρωση των κενών θέσεων σε ακαδημαϊκό προσωπικό και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, εγκαταστάσεων και ερευνητικών μέσων. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερο στη γνώση, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «κινδυνεύει» από το ΠΑΣΟΚ. Πού οφείλονται κατά τη γνώμη σας τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα;

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκε σε μια περιδίνηση. Το διπλό αρνητικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών το περασμένο καλοκαίρι σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία δημιούργησαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία έπρεπε από κοινού να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα. Είναι κάτι το οποίο το οφείλαμε στον ελληνικό λαό, που με την ψήφο του μας έχει τοποθετήσει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πορεία ανάδειξης της νέας ηγεσίας, αλλά πολύ περισσότερο μετά την εκλογή του νέου προέδρου, υπήρξαν εσωστρέφεια και διασπάσεις, που αφενός μας αποδυνάμωσαν αριθμητικά, αφετέρου αποπροσανατόλισαν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλα αυτά είχαν ως φυσικό επακόλουθο να μειωθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά μας. Βεβαίως, αυτή η κατάσταση εσωστρέφειας έχει παρέλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αρχίζει να βρίσκει και πάλι τον βηματισμό του. Με σημεία αφετηρίας τα περιφερειακά συνέδρια, τον προσυνεδριακό διάλογο αλλά και το επερχόμενο Συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου θα δώσουμε ξανά το έντονο πολιτικό μας στίγμα διατυπώνοντας με σαφήνεια την προοδευτική πρόταση διεξόδου από τα πολλαπλά κυβερνητικά αδιέξοδα. Αν συνυπολογιστεί το ποιοτικό κοινοβουλευτικό έργο που παράγουμε αναδεικνύοντας τις παθογένειες και τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό με τη διατύπωση γόνιμου αντιπολιτευτικού λόγου, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισέρχεται σε μια νέα εποχή, ενισχυμένος και αποφασισμένος να δώσει με καλύτερους όρους και μεγαλύτερη δυναμική τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας. Η μάχη η δική μας δεν είναι μάχη μεταξύ προοδευτικών κομμάτων και σχημάτων. Είναι μάχη εναντίον της συντήρησης και της καθυστέρησης.

Σε λιγότερο από έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οδηγείται σε Συνέδριο. Με ποια «ατζέντα» εκτιμάτε πως πρέπει να βγει το κόμμα από αυτό;

Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση και η επανεκκίνηση του κόμματός μας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ρεαλιστική προοδευτική του πρόταση, που δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως, μεταξύ άλλων, η ακρίβεια, η συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, το έλλειμμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου, η κατακόρυφη αύξηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και το αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει μετά το πέρας του Συνεδρίου να έχει δυναμώσει περισσότερο. Βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια. Χρειάζεται στοχευμένο πλάνο, ενδεχομένως με αλλαγές στην οργάνωση και στη λειτουργία του ίδιου του κόμματος αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Πάνω απ’ όλα, όμως, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων και ιδίως της νέας γενιάς, από τα απλά μέλη έως τα στελέχη. Μόνο με την οργανωμένη συλλογική δράση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα περάσει με επιτυχία στην επόμενη ημέρα. Δίχως περιστροφές, στοχεύουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής πλειονότητας και στην άρση των αδικιών και των ανισοτήτων. Αυτό υπηρετούμε με συνείδηση και υπευθυνότητα εντός του Κοινοβουλίου, αυτό θα κάνουμε με ακόμα περισσότερη ένταση και σε επίπεδο κοινωνίας με την κομματική μας λειτουργία.

Ειδήσεις/ Γνώμες

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας στη Ροδόπη, οι γνώστες...

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Στη δεκαετία του 1960, αυτήν που στον δυτικό κόσμο οδήγησε...

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,...

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Η πρόσφατη συζήτηση, που άνοιξε για τη φορολογία, είναι...

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

H μητέρα μου, παραδομένη στον μεταστατικό καρκίνο, έσβησε...

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές...

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Ο Αντώνης Μαρκούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ....

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη άφησε θετικό στίγμα στην...

×
×