΄Ανθη στις ρωγμές της Ευρώπης

Νίκος Γ. Ξυδάκης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-11-20

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δείχνει, ολοένα και πιο καθαρά, τα ραγισμένα πολιτικά και ηθικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οτι η Ενωση, σαν μια μορφή ομοσπονδίας, πορευόταν όλο και πιο επίμονα σε οικονομική τροχιά και μάλιστα σε ράγες νεοφιλελεύθερες, ήταν φανερό στους ψύχραιμους παρατηρητές από τον καιρό της συνθήκης του Μάαστριχτ και, αργότερα, της Λισσαβώνας.

Λοφοπλαγιές με θέα

Νίκος Γ. Ξυδάκης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2011-03-12

Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που έφερε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, πέρασε από σαράντα κύματα αμφισβήτησης, απείλησε την κυβερνητική πλειοψηφία, ανάγκασε σε αναδίπλωση την ίδια την υπουργό και θόλωσε την ουσία του. Ακόμη και ψαλιδισμένος όμως, ο νόμος προσφέρει επιτέλους ένα πλαίσιο προστασίας για τις παράκτιες ζώνες και τους υγρότοπους, χωρίς εντέλει να καταστρέφει τη μικροϊδιοκτησία.

Εχθροί της δημοσιογραφίας

Νίκος Γ. Ξυδάκης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2011-01-18

Μιλάμε συχνά, όλο και συχνότερα, για κρίση των ΜΜΕ, αναλύουμε τις αλλαγές στις συνήθειες ενημέρωσης, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, την εισβολή του Διαδικτύου, και εντοπίζουμε σε αυτά τα αίτια της κρίσης. Σπανίως όμως μιλάμε για την κρίση περιεχομένου στα ΜΜΕ και σχεδόν ποτέ για την κρίση αξιοπιστίας. Είναι λοιπόν υπεράνω κριτικής τα παραδοσιακά μέσα; Φαίνεται πως όχι.

Χωρίς σχολείο, δηλαδή: χωρίς δημοκρατία

Νίκος Γ. Ξυδάκης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-08-29

Η εισαγωγή σε ανώτατες σχολές αποφοίτων λυκείου με βαθμό 4, 5, 3 ή και κάτω της μονάδος (0,91!) δεν εξέπληξε κανέναν. Ολοι γνώριζαν τι θα συμβεί με την κατάργηση της βάσης του μεσοσταθμικού 10. Το βλέπαμε να συμβαίνει επί σειρά ετών.

Το γερμανικό παράδειγμα

Νίκος Γ. Ξυδάκης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-10-24

"Κληρονόμησα πολλά χρήματα, που δεν τα χρειάζομαι". Ο 69χρονος Πέτερ Φόλμερ είναι ένας από τους 44 πλούσιους Γερμανούς που συνυπογράφουν δημόσιο αίτημα προς την κυβέρνησή τους, προκειμένου να φορολογηθούν με 5% επί του κληρονομηθέντος πλούτου τους.
×
×