Θα κάνουν την υπέρβαση;

Νίκος Μπίστης, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-12

bistis

Ενώ οι μετρήσεις έδιναν άνετη νίκη στον πρώτο γύρο και σαρωτική στον δεύτερο στον απορριπτικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη και την τρίτη θέση στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι ψηφοφόροι έφεραν τη μερική ανατροπή. Η ολική μπορεί να γίνει σήμερα. Γιατί σήμερα δεν συγκρούονται εκλογικά τα δυο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για τη νομή της εξουσίας. Νομή που ακύρωνε στην πράξη τη συναντίληψη των δυο κομμάτων στο μείζον θέμα της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Της λύσης που ορθά έλεγαν οι νούσιμοι (νουνεχείς στα κυπριακά) ότι μόνο με τη συμφωνία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μπορεί να επιτευχθεί.

Οι αμφίρροπες εκλογές στην Κύπρο και η σημασία τους

Νίκος Μπίστης, KReport, Δημοσιευμένο: 2023-02-09

«Έχουμε παιγνίδι» όπως θα έλεγε ένας σπορτκάστερ αγώνα μπάσκετ βλέποντας την ομάδα που είχε μείνει πολύ πίσω να πλησιάζει σε απόσταση ενός καλαθιού λίγο πριν την λήξη του τέταρτου δεκάλεπτου. Εκεί που όλες οι μετρήσεις έδιναν άνετη νίκη Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο και σαρωτική στον δεύτερο, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, με οσμή ολικής ανατροπής. Παραμένει δύσκολο αλλά δεν είναι πλέον απίθανο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ενισχύει μετεκλογικά την δυναμική που ανέπτυξε την τελευταία βδομάδα. Αυτή μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (10% δεν στήριξε Μαυρογιάννη), να φέρει καινούργιους ψηφοφόρους που απογοητευμένοι από την αναμενόμενη ήττα του υποψηφίου της επανένωσης απείχαν.

Καλώς γιορτάστηκε η επέτειος - Παρά το ολίσθημα της Προέδρου

Νίκος Μπίστης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2022-07-25

bistis

Δεν συμμερίζομαι την ανοιχτή η συγκαλυμμένη κριτική για την πραγματοποίηση της δεξίωσης για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και για την παρουσία εκεί των πολιτικών αρχηγών.

Κάθε μια από τις προβαλλόμενες ενστάσεις έχει μια επαφή με την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε, ακόμα όμως και αθροιζόμενες δεν συγκροτούν επαρκή δικαιολογητική βάση για κατάργηση της εκδήλωσης ή άρνηση συμμετοχής σε αυτήν. Ακόμα και για μια ματαίωση λόγω συγκυρίας (φωτιές) που όμως θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο. Πρόκειται για επετειακή εκδήλωση μνήμης και όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν λαοί με ασθενή μνήμη.

Δεν φταίει μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης

Νίκος Μπίστης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-05-25

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ο Απόστολος Κακλαμάνης πάντα τόσος ήταν. Αστέρας του πελατειακού συστήματος και πάντα δευτερεύον πρόβλημα του πολιτικού. Η χυδαιότητα που εκστόμισε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον χαρακτηρίζει .Δεν χαρακτηρίζει προφανώς όλες και όλους που ακολουθούν το κόμμα αυτό, ούτε θα παρασυρθούμε σε ανάλογες δύσοσμες αναζητήσεις.

Το παλιό πέθανε, το νέο αναζητείται

Νίκος Μπίστης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-01-30

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που να είναι ικανοποιημένο από τη μέχρι τώρα κομματική λειτουργία και απόδοση. Δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του κόμματός μας. Σε όλο τον κόσμο, το "λενινιστικού τύπου" κόμμα και γενικότερα το πυραμιδικό μοντέλο οργάνωσης έχουν προ πολλού κλείσει τον πολιτικό κύκλο τους.

Μέτρα κοινής λογικής για να τύχουν και αποδοχής

Νίκος Μπίστης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-11-07

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Όπως ξεκαθάρισε ο Άδ. Γεωργιάδης («δεν θα μας πουν οι γιατροί τι θα κάνουμε»), τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση

Είναι φανερό ότι η κατάσταση με την πανδημία καθημερινά επιδεινώνεται. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που έσπευσε να κηρύξει περίπου λήξασα την πανδημία, είναι επίσης δεδομένη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων έχει πλέον παραμεριστεί.

Τι φοβάται και ιδρώνει ο κ. Δρυμιώτης στην Καθημερινή;

Νίκος Μπίστης, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2021-10-29

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Τι μεσολάβησε και αποφάσισε τώρα να ασχοληθεί με ένα σενάριο που πριν τέσσερις μήνες το θεωρούσε - και όχι μόνο αυτός- επιστημονικής φαντασίας ενώ τώρα όπως άθελα του ομολογεί στο κείμενο του μπορεί από όνειρο να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον ίδιο και όσους σκέφτονται όπως αυτός;

Επαρκής άμυνα και διάλογος ή ατελεύτητη κούρσα εξοπλισμών;

Νίκος Μπίστης, www.News247.gr, Δημοσιευμένο: 2021-10-04

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Όταν ο Γκορμπατσόφ συνειδητοποίησε ότι η Σοβιετική Ένωση πέραν των άλλων λόγων καταρρέει και από τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, μίλησε για την ανάγκη επαρκούς άμυνας. Ήταν όμως πολύ αργά.

Αν η Σοβιετική Ένωση ως υπερδύναμη ήταν υποχρεωμένη σε τεράστιους εξοπλισμούς, για χώρες όπως η Ελλάδα η επαρκής άμυνα θα έπρεπε να αποτελεί αυτονόητη επιλογή.

Ριζοσπαστισμός και σοβαρότητα δεν είναι πράγματα ασύμβατα

Νίκος Μπίστης, Συνέντευξη στον Δ.Τερζή, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-09-25

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Δύο στοιχεία κρατάω από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: ότι σήκωσε το γάντι και στο διπλό δίλημμα του κ. Μητσοτάκη «ή εγώ ή το χάος» και «διπλή κάλπη για να καεί η απλή αναλογική», απάντησε «σταθερή κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων από την κάλπη της απλής αναλογικής».

Προοδευτική Διακυβέρνηση: Λυκοσυμμαχία, αναγκαστική επιλογή ή επιδίωξη;

Νίκος Μπίστης, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2021-07-21

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης
Ο Παντελής Καψής σε σχετικό άρθρο του στην Athens Voice θεωρεί ότι πρόκειται για Λυκοσυμμαχία με ολίγη λύση ανάγκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ευκαιριακά και υποκριτικά αξιοποιεί την απλή αναλογική. Εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι εκκινεί ως λύση ανάγκης που αξιοποιεί την απλή αναλογική και οφείλει παράλληλα να πείσει ότι είναι λειτουργική και σταθερή λύση.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις με κυβέρνηση ΝΔ: Δύο χρόνια σημειωτόν

Νίκος Μπίστης, Δημοσιευμένο: 2021-07-07

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Τα δυο χρόνια που η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση είναι αρκετά για μια πρώτη αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί. Με δεδομένη την διατήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των διεθνών συμμαχιών της χώρας επικεντρωνόμαστε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Το άλλο μεγάλο αγκάθι στην Εξωτερική πολιτική , το Μακεδονικό , αφαιρέθηκε επιτυχώς χειρουργικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα απόνερα της εθνικιστικής αντίδρασης στην Συμφωνία που ενορχήστρωσαν από κοινού η Ακροδεξιά και η ΝΔ , εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και να παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της Συμφωνίας με το πάγωμα της κύρωσης τριών σημαντικών μνημονίων συνεργασίας από την Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡα25, ΚΚΕ. Αθροίζονται;

Νίκος Μπίστης, TVXS.gr, Δημοσιευμένο: 2021-06-30

Νίκος Μπίστης
Νίκος Μπίστης

Αριθμητικά προφανώς. Πολιτικά πολύ δύσκολο. Δύσκολο αλλά όχι απραγματοποίητο. Γιατί το ενδιαφέρον και μαγευτικό στην πολιτική είναι οι απότομες αλλαγές και επιταχύνσεις που όμως προϋποθέτουν αριθμούς, δηλαδή την εκφρασμένη δια της κάλπης βούληση των πολλών.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 103
×
×