Ο Αίσωπος και το Μνημόνιο

Μιχάλης Πολυδώρου, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2016-04-27

polydorou

Η «μνημονιακή» περιπέτεια της χώρας που μπαίνει πλέον στην έβδομη χρονιά συνδέθηκε με τον Τιτανικό , λόγω και μιας σχετικής ρήσης από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών. Όμως την περιπέτεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτική της διαχείριση, την έχει περιγράψει πριν από χιλιάδες χρόνια ο Αίσωπος.
Λέει ο μύθος: Δύο εχθροί ταξιδεύουν με το ίδιο πλοίο, ο ένας στην πλώρη, ο άλλος στην πρύμνη. Πιάνει μεγάλη θαλασσοταραχή, το σκάφος βυθίζεται και τότε αυτός που είναι στην πρύμνη ρωτά τον καπετάνιο ποιο μέρος του πλοίου θα βυθιστώ πρώτο. Οταν ο καπετάνιος του λέει η πλώρη, αυτός ανακουφισμένος ανταπαντά. Δεν με νοιάζει αν θα πνιγώ, αρκεί που θα δω τον εχθρό μου να πεθαίνει πρώτος.

Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

Μιχάλης Πολυδώρου, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2016-01-25

polydorou

«Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά έφτιαχναν μόνο πυροτεχνήματα», ήταν μια από τις ιστορικές φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μάλλον παράλλαξε τη φράση, μετατρέποντας σε «πυροτεχνήματα» τη σοφία των προγόνων του. Την πιο εύστοχη απάντηση σε όσα είπε, σε αυτή την ανίερη επίδειξη τροπαίων αριστερών αγωνιστών, την έχει δώσει ο Μανώλης Αναγνωστάκης αναφερόμενος στο «ορυχείο» της «αντιστασιολογίας».

Έχει ομως σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μια ψευδοαριστερή γλώσσα, με στοιχεία λεκτικού παληκαρισμού και ενός τσαμπουκά που εδραιώνεται στο περίφημο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε».

×
×