Η νίκη του Κόστα και η αυτοχειρία της Αριστεράς

Γιάννης Μπουρνούς, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2022-02-05

μπουρνούς γιάννης

Στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου 2015, οι πορτογάλοι Σοσιαλιστές κατετάγησαν δεύτεροι πίσω από τον συνασπισμό της Δεξιάς. Κατάφεραν, όμως, ελέω απλής αναλογικής, να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του Αριστερού Μπλοκ και του Ενωτικού Δημοκρατικού Συνασπισμού (Κομμουνιστικό Κόμμα και Πράσινοι), την κυβέρνηση «Μαραφέτι» (Geringonça), όπως την αποκάλεσε περιφρονητικά η Δεξιά. Η συνεργασία επισφραγίστηκε με τετραετή προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, με κεντρικό στόχο να τελειώσει η λιτότητα και να αποκατασταθούν τα λαϊκά εισοδήματα.

Στη Γένοβα χτίσαμε την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα

Γιάννης Μπουρνούς, Συνέντευξη στον Α.Παναγόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-07-25

μπουρνούς γιάννης

Η Γένοβα και το Κοινωνικό Φόρουμ άφησαν πολύτιμα πολιτικά ήθη και πρακτικές στην ενότητα της Αριστεράς στα χρόνια που ακολούθησαν

«Η εμπλοκή μας στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μάς έμαθε να μη φοβόμαστε το χτίσιμο της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, μας έμαθε ότι άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αναλύσεις, αλλά με κοινούς στόχους, μπορούν να συμμετέχουν, όχι μόνο στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και στα ίδια πολιτικά σχέδια.

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-07-17

μπουρνούς γιάννης

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (G8), ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές ενός κινήματος που καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά. Είναι η πολιτική μας κληρονομιά.

Ηταν η πρώτη σύνοδος των G8 μετά την εκλογή του Μπους στις ΗΠΑ και τη νίκη του Μπερλουσκόνι εναντίον της κεντροαριστερής «Ελιάς». Η διοργάνωσή της από τον Μπερλουσκόνι καθόρισε και το όργιο καταστολής, που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι από αστυνομικό.

Ο πραγματικός αντίπαλος είναι απέναντι

Γιάννης Μπουρνούς, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-06-12

μπουρνούς γιάννης

Πριν από λίγες βδομάδες, η Ιρασί Ασλερ από το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (χρειάζεται άραγε να θυμίσουμε γιατί είναι ηρωικό;), εκλέχτηκε δήμαρχος του Σαντιάγο. Το ΚΚ Χιλής δεν είναι μεγάλο κόμμα, τα ποσοστά του είναι συνήθως λίγο μικρότερα από του ΚΚΕ. Ωστόσο, έχει αποφασίσει να λαμβάνει μέρος σε μεγάλους προοδευτικούς συνασπισμούς με άλλους αριστερούς, με σοσιαλιστές, οικολόγους, κεντροαριστερούς ή κεντρώους χριστιανοδημοκράτες και να διεκδικεί μερίδιο στην εξουσία ή τουλάχιστον μερίδιο στον αγώνα για να μείνει μακριά από την εξουσία η χιλιανή Δεξιά.

×
×