Φώτης Κουβέλης:Ξαναγεννάμε την ελπίδα μέσα από τους αγώνες, τις συλλογικές προσπάθειες, την κοινωνική αλληλεγγύη

Η ομιλία του στη Θεσ/νίκη (24/11/11) για τη διέξοδο από την κρίση

Δημοσιευμένο: 2011-11-25

Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένη. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τη Δημοκρατική Αριστερά με ανερχόμενα ποσοστά εκλογικής επιρροής, την εκτίμησή μας στηρίζει η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κόμμα μας, που συνεχώς ενισχύεται. Η Δημοκρατική Αριστερά ιδρύθηκε πριν από περίπου δεκαοχτώ μήνες. Μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, έχει απλωθεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει συνεχή και υπεύθυνη την πολιτική της παρουσία και παρέμβαση

Εμμονές και πρωθύστερα

Δημήτρης Αθινάκης, Δημοσιευμένο: 2011-11-21

athinakiis

...Να δουλέψουμε για να γίνει το κόμμα ροκ και σέξι. Να βρούμε τον χώρο να δημιουργήσουμε μιαν Αριστερά με τα πόδια στη γη τού σήμερα και το κεφάλι στον ουρανό τού αύριο. Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε, μεταξύ άλλων, τη «βρόμικη» δουλειά ― τη δουλειά της γλώσσας. Έχουμε στελέχη που είναι ικανά να δουλέψουν για όσα αποφασίζουμε. Έχουμε διανοούμενους και καλλιτέχνες, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, έχουμε συντρόφους και συντρόφισσες που εκφέρουν έναν αιρετικό λόγο με πλήρως σύγχρονους όρους και κώδικες. Μ’ αυτό εδώ το κείμενο, σας ζητώ, με τον πιο απλό και φιλικό τρόπο που διαθέτω, ν’ αφήσουμε τη γλώσσα μας να μιλήσει για το σήμερα απ’ το σήμερα.

Με την αριστερά της ευθύνης

Ρούλα Παλαιολογοπούλου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2011-09-07

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδρύθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τον λαό μας. Ίσως κι εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην ίδρυσή του να μην περίμεναν πως η κατάσταση θα έφτανε πολύ γρήγορα στο "απροχώρητο". Ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα. Με την κύρια ευθύνη των δύο κομμάτων που κυβερνήσανε τη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού. Να μην αραδιάσω τις αιτίες που οδήγησαν ώς εδώ την κατάσταση. Είναι άλλωστε γνωστές σε όλους τώρα πια.

Εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Ο Σπύρος Λυκούδης Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Δημοσιευμένο: 2011-04-11

Συνεδρίασε το Σάββατο 9 Απριλίου η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα και 17μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής. Σε σύνολο 111 μελών ψήφισαν 102 μέλη της Κ.Ε.
Για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής προτάθηκε ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος και εξελέγη με ποσοστό 75%(76 ψήφοι υπέρ και 26 λευκά).

Στην Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν o Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, εκλέχτηκαν οι: Γιάννης Πανούσης, Σταύρος Λιβαδάς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιάννης Κακουλίδης, Σάκης Παπαθανασίου, Μαρία Ρεπούση, Ντόρα Τσικαρδάνη, Στέφανος Μπαγεώργος, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ανδρέας Νεφελούδης, Χρήστος Σταυρόπουλος, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Δώρα Καλλιπολίτη και Χρήστος Χωμενίδης.

Στρογγύλεµα ή υπέρβαση;

Κίµων Χατζημπίρος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2011-04-04

Πολλοί ανήσυχοι πολίτες που προβληµατίζονται για το µέλλον της χώρας πέρασαν τις τελευταίες τέσσερις ηµέρες από το συνέδριο της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς. Εκατοντάδες σύνεδροι, πολυάριθµα µέλη και φίλοι, ενταγµένοι σε κόµµατα ή ανένταχτοι. Μέσα στη γενικευµένη αίσθηση αδιεξόδου, η συλλογική συνείδηση προσδοκά µην τυχόν εµφανιστεί η καινούργια προοδευτική ιδέαπου θα απέτρεπε την οικονοµική και κοινωνική χρεοκοπία. Το κλίµα στο συνέδριο ήπιο, µια διάθεση ευγένειας και αλληλοκατανόησης, γνωστή επί δεκαετίες στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Και ο Μουσολίνι καλούσε σε ανυπακοή

Ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς απορρίπτει τις υπερπατριωτικές κορόνες

Λεωνίδας Κύρκος, Συνέντευξη στον Λάμπρο Σταυρόπουλο, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-04-03

Kyrkos2

Ο φίλος και σύντροφός μου Μίκης έχει τον δικό του τρόπο να παρεμβαίνει στα πράγματα. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τον σχολιάσω. Αυτό που θέλω όμως να τονίσω είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να σπαταλά και άλλο διπλωματικό κεφάλαιο και να αναλώνεται σε συζητήσεις που αφορούν το χθες. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και για την επίλυση της ονομασίας τής FΥRΟΜ μέσα από μια συμβιβαστική λύση, και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, και για τη λύση του Κυπριακού. Οι υπερπατριωτικές κορόνες δεν προσφέρουν στην πραγματικότητα τίποτε. Νομίζω ότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των “αγώνων” αυτών. Ιδιαίτερα στο Μακεδονικό από καιρό έχω προτείνει μια συμβιβαστική λύση που φαίνεται ότι ωριμάζει

Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος αυτών που βλέπουν τα τρένα να περνούν

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Ανάργυρο Σεβαστό, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-04-03

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει στόχο να αναδειχθεί ως κόμμα ευθύνης για την κοινωνία με προτάσεις και εναλλακτικό λόγο, να αμφισβητήσει το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το πρότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής. Απευθύνεται και θέλει να εκφράσει πολίτες, που δεν ελπίζουν ότι ένα πρωί θα ξυπνήσουν και ο κόσμος θα έχει γίνει όπως τον ονειρεύτηκαν, αλλά που διαθέτουν την αισιοδοξία της βούλησης για να αγωνιστούν να αλλάξουν τα πράγματα. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας διακηρύξαμε ότι έχουμε στόχο τη συμμετοχή στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και για την αλλαγή της κοινωνίας. Τώρα, όχι στη δευτέρα παρουσία.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-04-03

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ εκεί, την περασμένη Πέμπτη, στο Cine Κεραμεικός. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Α. Λυκουρέντζος και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας. Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Και, φυσικά, ο πρόεδρος της Δράσης Στ. Μάνος και εκπρόσωποι από το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών των Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ:για μια σαφή σηματοδότηση της Οικολογικής και Πράσινης φυσιογνωμίας της ΔΗΜΑΡ

ΨΗΦΙΣΜΑ που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, 2 Απριλίου 2011

Δημοσιευμένο: 2011-04-02

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το κόμμα των ενεργών προοδευτικών πολιτών που εμφορούνται από μια ευρύτερη οικολογική αντίληψη και στοχεύουν στη συγκρότηση μιας εναλλακτικής, προοδευτικής και ρεαλιστικής απάντησης για διέξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και την ύφεση, με προτάσεις ευθύνης που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την αειφορία, καθώς και το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων, ανθρώπινων και πλανητικών.

Η Δημοκρατική Αριστερά μπροστά στο Πρώτο της Συνέδριο

...ή αλλιώς: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού ή Το Πέταγμα του Κύκνου;

Θέμης Δημητρακόπουλος, www.press.gr, Δημοσιευμένο: 2011-04-01

Η Δημοκρατική Αριστερά, αν και δεν προέρχεται από παρθενογένεση, αν και κουβαλάει αναπόφευκτα τα βάρη και τα σημάδια της πολύχρονης διαδρομής του ιδρυτικού της πυρήνα στα δύσβατα Λιβάδια που δακρύζουν του πολύπαθου ελληνικού προοδευτικού κινήματος, αν και το φρέσκο πρόσωπό της, μολονότι πρόσωπο “πολιτικού βρέφους”, φέρει, κάποιες έστω, ρυτίδες από τις ιδεολογικές και άλλες ταλαιπωρίες του παρελθόντος, πρόσφατου και παλαιότερου, διαθέτει ωστόσο ένα μεγάλο και μοναδικό –αλλά άπαξ!– πλεονέκτημα: την αθωότητα του καινούργιου ξεκινήματος και την ενεργή (αλλά και την εν δυνάμει) συμπόρευση ενός σημαντικού αριθμού προσώπων που δεν συμμετείχαν στις πολιτικές, και σε μεγάλο βαθμό φατριαστικές, αντιπαραθέσεις που σπάραξαν την ελληνική μετα-κομμουνιστική Ανανεωτική Αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες

Το αριστερό... στοίχημα

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2011-03-31

Σήμερα το απόγευμα, στον Κεραμεικό, ξεκινάει το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι μια επανεκκίνηση του ρεύματος της Ανανεωτικής Αριστεράς, που, μέσα από μια νέα οργανωτική και πολιτική αυτονομία, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σύγχρονη «φυσιογνωμία» και στρατηγική της δημοκρατικής αριστεράς, σε στιγμές μάλιστα μεγάλης κρίσης για τη χώρα.

Φ. Κουβέλης: Όχι άλλο ένα κόμμα της αριστεράς αλλά ένα άλλο κόμμα της αριστεράς

Η εναρκτήρια ομιλία στο 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2011-03-31

1ofotis

Στις 27 Ιουνίου 2010 ιδρύσαμε το κόμμα μας, τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η ενέργειά μας αυτή ήταν μια αναγκαία πολιτική πράξη για να υπάρξει άμεση απάντηση στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των κομματικών φορέων της χώρας, αλλά και για να διατυπώσουμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική και αριστερή πολιτική πρόταση.
Η πράξη μας αυτή αποτέλεσε, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς.

*Το 1ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο από το www.dimokratikiaristera.eu

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 100
×
×