Οι αδιάφθοροι

Λευτέρης Κουσούλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-03

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από σωτήρες και αδιάφθορους. Ολοι, χωρίς εξαίρεση, αυτοπροβάλλονται στον δημόσιο χώρο ως οι θεμελιωτές μιας νέας τάξης πραγμάτων. Το παρελθόν δεν έχει για αυτούς καμία αξία. Αφού υπήρξε χωρίς αυτούς, είναι το ίδιο το κακό. Από αυτό το κακό αντλούν ανεξάντλητα τα επιχειρήματά τους. Πάντα η ζωή θα δίνει τροφή για σωτήρες και αδιάφθορους.

Η αέναη διαπραγμάτευση και η αέναη εξουσία

Λευτέρης Κουσούλης, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2015-06-16

Η διαπραγμάτευση, με την τρέχουσα έννοια, είναι μια διαδικασία που στην κατάληξή της αναμένεται από τα μέρη που συμμετέχουν να έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Στο βαθμό που κάποιος συμμετέχει στη διαπραγμάτευση προσέρχεται με ένα κάποιο πνεύμα συμβιβασμού, αφού στον κοινό τόπο τα μέρη κάτι θα έχουν κερδίσει και κάτι θα έχουν χάσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι η απόδοση του περιεχομένου της έννοιας.

Ο «λογιστικός έλεγχος του χρέους» και η οίηση

Λευτέρης Κουσούλης, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2015-03-19

Μέσα στο σκηνικό της έξαρσης και της διεκδικούμενης υπερηφάνειας, δεν θα μπορούσε να λείψει. Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Πρόκειται για μια πομπώδη εξαγγελία, που επιδιώκει την κατασκευή μιας κυβερνητικής αλήθειας. Για να αντικρουστεί η απλουστευτική αφήγηση, όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, που θέλει «τους Έλληνες να χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν», καθώς αυτό επιτάσσει η «δικαιοσύνη» και η «αλήθεια».

O φόβος και τα σπήλαια

Λευτέρης Κουσούλης, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2015-01-10

Μέσα στην αναζήτηση αλλά και τη σύγχυση των ημερών, η λέξη «φόβος» διεκδικεί πρώτη θέση. Λέξη εύκολη, καθημερινή. Λέξη που εντυπωσιάζει. Στρατολογείται στην πολιτική μάχη από αντίπαλες πλευρές. Φοβίζουν και εκφοβίζουν, ακούμε. Και ο καθένας τοποθετείται στην επιθυμητή θέση, κατά πώς αντιλαμβάνεται το νόημα της λέξης και επιλέγει κυνικά τη χρήση της.
×