Ανανέωση του επιχειρηματικού δυναμικού: Μια δοκιμή μας πείθει!

Γιάννης Καλογήρου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2021-11-27

Μια διαχρονική διαρθρωτική αδυναμία του επιχειρηματικού συστήματος στη χώρα μας συνδέεται με το μέγεθος και κυρίως με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων που το συγκροτούν. Ειδικότερα, το επιχειρηματικό μας σύστημα περιλαμβάνει υπερβολικά πολλές «πολύ-πολύ μικρές επιχειρήσεις» (0 έως 4 άτομα), που δεν εξελίσσονται και εξαρχής ακολουθούν ένα μοντέλο ρηχής τεχνολογικά, ασθενικής καινοτομικά επιχειρηματικότητας, διαθέτουν προϊόντα ή υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που κατά μήκος της αλυσίδας αξίας βρίσκονται πολύ κοντά στον τελικό καταναλωτή.

Η επιτακτική ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την τεχνολογική αναβάθμιση και την απασχόληση.

Ομιλία στην ΗΜΕΡΙΔΑ του ΙΣΤΑΜΕ-FR.EBERT STIFTUNG, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ Πως θα βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια

Γιάννης Καλογήρου, Δημοσιευμένο: 2017-01-18

kalogirou

Ανάγκη επαναξιολόγησης του ρόλου του κράτους (ως ρυθμιστή και διαμορφωτή των θεσμών, χρηματοδότη των τεχνολογικών εγχειρημάτων και οδηγό μιας νέου τύπου βιομηχανικής και τεχνολογικής πολιτικής), του ρόλου της επιχειρηματικότητας (σε συνδυασμό με τη γνώση, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον διεθνή ορίζοντα) και του ρόλου της παιδείας ( από τα «χαρτιά» στα «γράμματα»)

Διαπιστώσεις, Κατευθύνσεις και Προτάσεις μιας Αναπτυξιακής Πολιτικής

Γιάννης Καλογήρου, Δημοσιευμένο: 2016-03-25

kalogirou

Το κείμενο αυτό, από τη σκοπιά μιας σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης, επιχειρεί να επισημάνει τις αφετηριακές διαπιστώσεις, κατευθύνσεις, προϋποθέσεις και προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά οικονομικής μεγέθυνσης και θα συμβάλλει στη βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

Η ευφυής ανάπτυξη ως στρατηγική επιλογή

Γιάννης Καλογήρου, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2013-07-28

Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στον εξελισσόμενο διεθνή καταμερισμό εργασίας η αναζωογόνηση και η αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος αποτελούν μεσοπρόθεσμα μια προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και για την αύξηση της απασχόλησης.

«Με την ομπρέλα μας στη νέα εποχή!»

Γιάννης Καλογήρου, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2011-11-17

Το ’72-΄73, στην περίοδο ανάπτυξης του μαζικού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, μεταξύ άλλων βλέπαμε τις «Μέρες του ΄36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και διαβάζαμε τα βιβλία του μεγάλου δασκάλου της πολιτικής ανάλυσης, του σπουδαίου δημοσιογράφου και αγωνιστή της Αριστεράς Σπύρου Λιναρδάτου για την 4η Αυγούστου και για το πως φτάσαμε σ΄αυτήν.

Μια πολιτική με επίκεντρο τη γνώση: Ένας φιλόδοξος στόχος

Γιάννης Καλογήρου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-03-09

Ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία- μετά από μακρά κυοφορία- το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις αναφορικά με τις επιδιώξεις του, ο νόμος αυτός δεν επιτυγχάνει τη "συνολική ρύθμιση των ζητημάτων έρευνας και τεχνολογίας"- αφού δεν ενοποιεί λειτουργικά τον χώρο της έρευνας στη χώρα μας

Πώς να ψεύδεσαι με τη βοήθεια της στατιστικής

Γιάννης Καλογήρου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-09-14

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ τριών ειδών ψεύδη: τα ψεύδη, τα αναθεματισμένα ψεύδη και οι στατιστικές». Η ρήση αυτή του Ντισραέλι αναφέρεται στη χρήση αληθοφανών στατιστικών για την υποστήριξη ανακριβών ισχυρισμών.

Και όμως η κούρσα δεν τέλειωσε!

Άρχισαν να διαφαίνονται σημάδια αναπτυξιακής κόπωσης

Γιάννης Καλογήρου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-09-10

Σήμερα, εκ των πραγμάτων, η λήξη των Ολυμπιακών σημαδεύει την ολοκλήρωση μιας έντονης αναπτυξιακής προσπάθειας και προσφέρεται για ένα γενικότερο στοχασμό πάνω στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Ο δύσβατος δρόμος

Σε σταυροδρόμι η Πληροφορική μετά τις χιμαιρικές προσδοκίες

Γιάννης Καλογήρου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-08-04

H πληροφορική, οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες και το Internet μπορούν άραγε να αποτελέσουν μια μονιμότερη πηγή ανάπτυξης για τη χώρα μας και πώς - είναι το ερώτημα που επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση
×
×