ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την Ανώτατη παιδεία

Εκπαίδευση και Έρευνα οι μεγάλοι χαμένοι‏

Σόνια Τσιτήλου, www.aixmi.gr, Δημοσιευμένο: 2011-08-27

tsitilou

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απασχόλησε τα ΜΜΕ για το σύστημα διοίκησης που προτείνει και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Οι προτάσεις των φορέων της Πανεπιστημιακής κοινότητας (ΠΟΣΔΕΠ, Συγκλήτων, Πρυτάνεων) στα σοβαρά επιστημονικά θέματα που εγείρει δεν προβλήθηκαν. Η κ. Διαμαντοπούλου, με μια πολύ καλά οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι το πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι η διοίκηση τους, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής και η έλλειψη λογοδοσίας.

Που βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο και που πρέπει να πάει...

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗς ΠΟΣΔΕΠ

Σόνια Τσιτήλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-01

Σε μια εβδομάδα συγκαλείται το 9ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ μέσα σε ένα κλίμα έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικές αν δεν υπήρχε έκρηξη βίας σε Πανεπιστημιακούς χώρους, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όσους και όσες από μας υπερασπίζονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σε τρία σημεία θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις.

Μετά την ψήφιση του "νόμου-πλαισίου"

Σόνια Τσιτήλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-03-18

Μια φάση έληξε με την ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ψήφιση του νόμου-πλαισίου μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μια νέα φάση αρχίζει για τα πανεπιστήμια. Φάση μάχης μέσα στα πανεπιστημιακά όργανα και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την ουσιαστική τροποποίηση στην πράξη εκείνων των διατάξεων του νόμου που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή τους (βλ. προγραμματισμός) και για την αποφυγή έκδοσης τέτοιων προεδρικών διαταγμάτων που θα χειροτερέψουν την ήδη κακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
×
×