Η Μύκονος, οι αυθαιρεσίες και το αναπτυξιακό μοντέλο των Κυκλάδων

Νίκος Συρμαλένιος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-04-13

syrm

Η υπόθεση της μαφιόζικης επίθεσης και του ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού αποτέλεσε τη θρυαλλίδα μιας πολύχρονης κατάστασης αυθαιρεσίας από ισχυρά συμφέροντα αλλά και συγκάλυψης από την Πολιτεία όσων συμβαίνουν στο νησί, με την ανοχή δυστυχώς σημαντικής μερίδας των κατοίκων αλλά και την επίμονη επιμονή για την αποκάλυψη της αλήθειας από μια φωτεινή μειοψηφία πολιτών που επιμένουν στη διάσωση του νησιού τους.

Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό

Νίκος Συρμαλένιος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-01-31

Νίκος Συρμαλένιος
Νίκος Συρμαλένιος

Πριν πω την άποψή μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω προκαταρκτικά ότι η συζήτηση αυτή, που είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να γίνει με όρους νηφαλιότητας και όχι με όρους ανταγωνισμού. Πόσο μάλλον με όρους πανηγυρισμών των νικητών. Ούτε βεβαίως ως νίκη της καινοτομίας απέναντι στους «κομματικούς θεματοφύλακες». Τούτων δοθέντων, ξεκαθαρίζω ότι τοποθετούμαι θετικά υπέρ των προτάσεων του προέδρου και της Επιτροπής Καταστατικού, υπό προϋποθέσεις. Γιατί;

Ο ανέμελος τουρισμός στις Κυκλάδες και η συλλογική υποκρισία

Νίκος Συρμαλένιος, DOCUMENTO, Δημοσιευμένο: 2021-08-23

Νίκος Συρμαλένιος
Νίκος Συρμαλένιος

Αυτό το καλοκαίρι οι Κυκλάδες, για να ακριβολογώ από αρχές Ιουλίου, γνωρίζουν πραγματικά μια πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, που προσομοιάζει με εκείνη του 2019. Ιδιαίτερα το α’ 15νθήμερο του Αυγούστου, άγγιξε πληρότητες σχεδόν 100%. Προφανώς οι τουριστικοί επιχειρηματίες, καθώς και οι τοπικές οικονομίες βρίσκονται σε σημαντικό σημείο ακμής, μετά την παρακμή του 2020.

Το σμυριδικό ζήτημα

Νίκος Συρμαλένιος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-08-16

Νίκος Συρμαλένιος
Νίκος Συρμαλένιος
Η λειτουργία των σμυριδωρυχείων εξασφαλίζει όχι μόνο την εξόρυξη της σμύριδας, που θεωρείται ποιοτικά η καλύτερη στον κόσμο, αλλά και την ασφάλιση εκατοντάδων εργατών που προέρχονται αποκλειστικά από τα χωριά της ορεινής Νάξου. Κατά συνέπεια, η συνέχιση της λειτουργίας των σμυριδωρυχείων δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβίωση αυτών των ανθρώπων, αλλά με τη συνέχιση σε σημαντικό βαθμό της ζωής των χωριών της ορεινής Νάξου

Σύντροφοι, μην ταλαιπωρείτε άλλο τον κόσμο της αριστεράς.....

Νίκος Συρμαλένιος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-07-07

syrmalenios nikos
Σύντροφε Αλέκο -με όλο το θάρρος που μπορώ να σου μιλάω, ως συμμαθητής και ως συνκυκλαδίτης- κατάφερες να μας μπερδέψεις, αλλά το δίλημμα δεν είναι ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ, είναι με ποιά πολιτική. Καταρχήν δεν κατάλαβα γιατί όλα όσα είπες (διάβασα την παρέμβασή σου στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούσες όλους τους τελευταίους μήνες να τα θέσεις υπεύθυνα στα αρμόδια όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα, Π.Γ. ΣΥΝ, ΚΠΕ ΣΥΝ, Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ).

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Κυκλάδες

Νίκος Συρμαλένιος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-06-07

syrmalenios nikos

Η κυβέρνηση προχωρά πλέον προς την τελική φάση συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του ΓΠΧΣ με σκοπό να γίνει νόμος του Κράτους.
Θα μπορούσε να πει κανείς επιτέλους μετά από τόσα χρόνια η χώρα αποκτά χωροταξικό σχεδιασμό και επομένως και μόνο αυτό συνιστά θετικό βήμα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μια απλή ανάγνωση, ακόμα και του πιο καλοπροαίρετου, πείθει ότι το περίφημο χωροταξικό δεν είναι τίποτα άλλο, παρά στην καλλίτερη περίπτωση ένα πλαίσιο ευχών, μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών..

Ποια πολιτική, ποιες προγραμματικές θέσεις, ποιες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, προτείνουμε για το μετά το «τέλος της μεταπολίτευσης»;

Νίκος Συρμαλένιος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-01-30

Βαδίζουμε προς το 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, ικανοποιημένοι και χαρούμενοι μετά το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τις μετέπειτα εξελίξεις που για πρώτη φορά δείχνουν ότι είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού να αποδομηθεί, να ισχυροποιηθεί η Αριστερά και ιδιαίτερα το Κόμμα μας και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να ανοίξει ένας δρόμος για προοδευτικές εξελίξεις.

Η πολιτική της ανανεωτικής αριστεράς σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Νίκος Συρμαλένιος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2005-06-19

Υπάρχει έντονη αίσθηση, κυρίως στα αυτοδιοικητικά ς στελέχη του ΣΥΝ, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τίθενται, μέσα από το ίδιο μας το κόμμα, σε αμφισβήτηση πάγιες, κατακτημένες θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς και των αριστερών ανανεωτικών αντιλήψεων του ΣΥΝ, με τις οποίες διαμορφώθηκαν θέσεις, προτάσεις και διεκδικήσεις ολόκληρου του αυτοδιοικητικού κινήματος της χώρας
×
×