Εκλογικό σύστημα και μαύρο χρήμα

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-08-25

mandadakis s
Το ζήτημα της καθιέρωσης του γερμανικού εκλογικού συστήματος σαν αντίδοτο στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος και την υπεράσπιση της αυτονομίας των κομμάτων από «σκοτεινά κέντρα», επαναφέρει η «Καθημερινή» της Κυριακής. Είχε προηγηθεί η σχετική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για τα μέτρα διαφάνειας. Η εφημερίδα μάλιστα καλεί τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να συμφωνήσουν τώρα σε μια τέτοια μεταρρύθμιση που την χαρακτηρίζει «γενναία».

Ψυχραιμία και περισυλλογή

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-06-11

mandadakis s
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικό, αλλά όχι καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία για ένα κόμμα είναι να υπερβαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα και να εξασφαλίζει τους όρους της ανάκαμψής του. Χρειάζεται όμως μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας και σαφή προσδιορισμό των επιλογών που πρέπει να γίνουν.

Ώρες ευθύνης και συνεννόησης

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-03-14

mandadakis s
Για πρώτη φορά μετά από καιρό ο κόσμος του Συνασπισμού νιώθει ανήσυχος. Η δημόσια εικόνα του κόμματος δεν είναι η καλύτερη δυνατή μετά από την πρωτόγνωρη δυναμική που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντιπαραθέσεις σε επίπεδο ηγεσίας επισκίασαν σημαντικά γεγονότα όπως την έγκριση του προγράμματος του κόμματος, την κατάθεση των εικοσιπέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιτυχημένη διεξαγωγή μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατικής διαδικασίας για το ευρωψηφοδέλτιο.

Χρειαζόμαστε μια νέα δυναμική

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-02-05

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν την έκπληξη της προηγούμενης χρονιάς. Ευχάριστη για τους πολλούς, δυσάρεστη για κάποιους. Η παρουσία τους στους αγώνες για την δημόσια Παιδεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα, καθώς και η ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, δημιούργησαν ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο υπέρ της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το ΚΚΕ εκτός τροχιάς

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-12-17

Η επίθεση της κ. Παπαρήγα κατά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν αποτελεί απλά τη συνέχεια στην πολεμική που ασκεί παραδοσιακά η ηγεσία του ΚΚΕ ενάντια στην ανανεωτική, ριζοσπαστική αριστερά.

Η γραμματέας του ΚΚΕ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολεμική αυτή, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο σε ένα άτυπο μέτωπο που στοχοποιεί τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο μετέχουν οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της δημόσιας ζωής.

Οι προτάσεις για προοδευτικές λύσεις

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-10-05

mandadakis s
Οι δραματικές εξελίξεις στην καρδιά του καπιταλισμού, ανοίγουν παγκόσμια τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Το πού οδηγούν οι ανεξέλεγκτες αγορές του νεοφιλελευθερισμού, γίνεται πια σαφές με οδυνηρό τρόπο σε όσους βιώνουν τις συνέπειες. Το τι θα ακολουθήσει, είναι ακόμη ασαφές.

Το βέβαιο είναι ότι τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της επιστροφής της πολιτικής. Ουσιαστικά η αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική.

Τώρα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-06-08

mandadakis s
Επί τέσσερις μήνες ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η διευρυνόμενη δυσαρέσκεια απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παραπέμπουν σε κοινωνικές διεργασίες που το αποκρυστάλλωμά τους δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί.

Με ποια πολιτική;

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-01-17

mandadakis s
Διάβασα με ενδιαφέρον τη δήλωση των έξι αγαπητών συντρόφων υπέρ της υποψηφιότητας του σ. Αλ. Τσίπρα.

Στην δήλωση αφήνεται να εννοηθεί ότι οι υπογράφοντες/ σες έχουν κατά νουν μια ολόκληρη "τολμηρή στρατηγική ανατροπής". Η στρατηγική αυτή δεν περιγράφεται στο συγκεκριμένο κείμενο. Ούτε έχει εκτεθεί από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.

Και τώρα τι γίνεται;

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-10-27

mandadakis s
Με καθυστέρηση περισσότερο του μηνός έφτασε στα σχολεία το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού, που αντικαθιστά το αποσυρθέν εγχειρίδιο της Μ. Ρεπούση και των συνεργατών της.

Για την ακρίβεια το "νέο" βιβλίο δεν είναι άλλο από το παλιό που είχε αποσυρθεί αφού η ίδια η Πολιτεία το έκρινε ξεπερασμένο.

Και τώρα τι γίνεται; Το "κακό" έφυγε από τα σχολεία και οι εθνικώς σκεπτόμενοι και θεοσεβούμενοι Έλληνες, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται "νικητές".

Δοκιμή

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-09-29

Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μετά από εκείνη του 1996. Εκατόν είκοσι χιλιάδες ψήφοι επιπλέον του 2004 (αύξηση 54,6%) και η πιο πολυάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα στην ιστορία του χώρου. Ένα αποτέλεσμα που μας δεσμεύει απέναντι στους πολίτες που στήριξαν τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μια εντολή που πρέπει να τιμήσουμε δικαιώνοντας τις προσδοκίες τους.

Ο ΣΥΝ να ηγεμονεύσει στην πάλη κατά της δεξιάς

Άγγελος Μανταδάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-15

mandadakis s
Η επίμαχη φράση που μεταφορικά χρησιμοποίησε ο \Αλέκος Αλαβάνος\ στην Βουλή για να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του πρωθυπουργού, προκάλεσε την αγανάκτηση των στελεχών και του Τύπου της δεξιάς που ενοχλήθηκαν για την "υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού επιπέδου".
×
×