Ο ΣΥΝασπισμός σε νέα πορεία

Πρόεδρος, Πολιτική απόφαση και Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σηματοδοτούν την «αριστερή στροφή» του κόμματος.

Δημοσιευμένο: 2004-12-14

-Απόλυτη πλειοψηφία το Αριστερό Ρεύμα
-Μεγάλη πτώση η Παρέμβαση
-Μικρή άνοδος η Ανανεωτική Συσπείρωση

Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας , οι νέοι καταμερισμοί καθηκόντων, η διάθεση συνεννόησης της νέας ηγεσίας θα δώσουν άμεσα το στίγμα της νέας πορείας του ΣΥΝ.

Η μειοψηφία του ΣΥΝεδρίου-και συγκεκριμένα η Ανανεωτική Συσπείρωση- με σεβασμό στις αποφάσεις αλλά και με πολιτική εγρήγορση για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που θα ακολουθήσουν και συνεκτιμώντας και την ευρύτητα ή μη των απαντήσεων που θα δίνονται, θα πορευτεί με γνώμονα και την ιστορική παρακαταθήκη των τελευταίων 12 χρόνων.

- Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Tα διλήμματα του Συνασπισμού

Θόδωρος Μαργαρίτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-12-09

Ο ΣΥΝ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει - με άλλους τρόπους και μορφές - το εγχείρημα της μεγάλης κομμουνιστικής περιπέτειας. Στον ορίζοντα αυτό κυριαρχούν η εμμονή στα ταξικά κινήματα, η αντικαπιταλιστική ρητορεία, η επιδίωξη για επανένωση της Αριστεράς. Υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση που επικεντρώνεται στην προτεραιότητα για σύγχρονες και ριζοσπαστικές τοποθετήσεις.

Υπόγεια ρεύματα

Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-12-08

Μέσα από τα προσυνεδριακά κείμενα, τον προσυνεδριακό διάλογο, μέσα από τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις των μελών ανιχνεύονται τα δικά μας υπόγεια ρεύματα που μας ακολουθούν και παρεμποδίζουν ή και ακυρώνουν το πολιτικά αναγκαίο εγχείρημα του ΣΥΝ στον παρόντα χρόνο, ως απόπειρα υπέρβασης των ιστορικών ρευμάτων της αριστεράς, δηλ. της σοσιαλδημοκρατίας και του δογματικού κομμουνισμού.

Συμβολή στην αποσαφήνιση των διαφορών των κειμένων Α- Β

Έλια Κοντολέων, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-12-07

Η στασιμότητα της επιρροής και ανάπτυξής του ΣΥΝ μέσα στην ελληνική κοινωνία, μ’ αποτέλεσμα το άγχος της πολιτικής επιβίωσης ν’ αποτελεί τον καταλύτη για την εμφάνιση φαινομένων εσωστρέφειας και ανταγωνισμών, και η αποχώρηση του προέδρου από την ηγεσία του κόμματος, σηματοδοτούν την ιδιαίτερη σημασία του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΝ, που αποτυπώνεται και στις διαφορές των δύο εκτενέστατων κειμένων.

Πειστικές προτάσεις εξουσίας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗ, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2004-12-07

Χρειάζεται μια πλήρης αναστροφή: επικέντρωση στην πολιτική και προγραμματική δράση με τους πολίτες και τα κινήματα, διεκδίκηση της πολιτικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα, αξιόπιστες και πειστικές προτάσεις εξουσίας για ισχυρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Απόρριψη της προοπτικής περιχαράκωσης της Αριστεράς και προσάραξής της στους αβαθείς και δήθεν ασφαλείς όρμους της παράδοσης και κληρονομιάς.

Προς συναγωνιστή και υποψήφιο Πρόεδρο

Κίµων Χατζημπίρος, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2004-12-05

Έχω την αίσθηση ότι ανήκω στην ανανεωτική αριστερά, χωρίς να μου είναι πολύ σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό σήμερα. Θεωρώ ότι κλίνω προς οικολογικές απόψεις, όχι του είδους «η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας είναι μια ακόμα από τις βλαβερές συνέπειες του καπιταλισμού»...

Πρόεδροι πάνε και έρχονται...

Σάκης Κουρουζίδης, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2004-12-05

Η κομμουνιστική παράδοση σπάνια καταγράφει εναλλαγή προέδρων (ή γενικών γραμματέων) που δεν οφείλονται σε λόγους ...βιολογικούς. Συνήθως, η διαδοχή ερχόταν μετά το θάνατο του προκατόχου. Στο Συνασπισμό και οι τρεις του πρόεδροι (Φλωράκης, Δαμανάκη, Κωνσταντόπουλος) έσπασαν αυτή την παράδοση και η διαδοχή τους έγινε –και γίνεται- ομαλά, ομαλότατα, έστω και αν οι λόγοι της εναλλαγής διαφέρουν στις τρεις περιπτώσεις

Το Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο. Όχι "κείμενα θέσεων"

Λεωνίδας Λουλούδης, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2004-12-05

Στην πολιτική έρχονται τα προβλήματα και σε βρίσκουν. Βολικό θα ήταν να συμβαίνει το αντίθετο: να κατασκευάζεις τα προβλήματα και στη συνέχεια να τα επιλύεις, επιστρατεύοντας τις θεωρητικές σου απόψεις και, ακόμα βολικότερο, καθαρές και αμόλυντες τις ιδεολογικές σου αρχές.

Διάχυτη η ανησυχία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-12-05

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επιβίωση και την προοπτική του ΣΥΝ. Ανησυχία για την αυτόνομη πορεία και ανάπτυξή του. Γιατί σε όλους και όλες είναι πρόδηλη η διαφορετική πολιτική οπτική για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Τέλος μύθου για την "τέλεια αγορά"

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Κόσμος του Επενδυτή, Δημοσιευμένο: 2004-12-04

Δεν μπορείς να είσαι για μιαν «άλλη παγκοσμιοποίηση», αν δεν εργάζεσαι από τώρα, με κάθε τρόπο και κόστος, για την οικοδόμηση πολιτικών υποκειμένων που θα μπορούν να εξισορροπούν και να διαλέγονται ισότιμα με την μόνη σήμερα «υπερδύναμη» που αποδιαρθρώνει τον κόσμο και τον «ξαναφτιάχνει» χωρίς εμάς ...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ η οικολογική Αριστερά

Αριστερή Οικολογική Πρωτοβουλία στο 4ο Συνέδριο, Δημοσιευμένο: 2004-12-02

Κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο
(κατατίθεται προς έγκριση από το σώμα των συνέδρων)

Στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται εν όψει του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΝ, πολλά από τα μέλη της Πράσινης Αριστεράς –η οποία αποτελεί ένα ρεύμα ιδεών που διατρέχει όλες τις τάσεις του κόμματος και ως εκ τούτου δεν συμμετέχει ως τάση στις συνεδριακές διαδικασίες-, παρεμβαίνουν στο συνεδριακό διάλογο, με κείμενο συμβολής, το οποίο κατατίθεται προς έγκριση από το σώμα του συνεδρίου. Η «Αριστερή Οικολογική Πρωτοβουλία» υποστηρίζει το σχέδιο θέσεων με τον τίτλο «Για τη συνεργασία και την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς: Για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία» (κείμενο Β’). 

Το μεγάλο κενό

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2004-12-01

Ως γνωστόν, τα κόμματα παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή με σκοπό να τη στρέψουν προς την επιθυμητή γι’ αυτά κατεύθυνση. Δηλαδή, ξεκινώντας από κάποιες αρχικές ιδεολογικές επιλογές, προτείνουν τρόπους που θα μειώσουν την απόσταση ανάμεσα σε ό,τι συμβαίνει και ό,τι πρέπει να συμβεί.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 45
×
×