Και τώρα τι κάνουμε;

Γιάννης Τούντας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-09-27

Η ενότητα και ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης με τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας θα προχωρήσει γιατί αποτελεί αίτημα χιλιάδων προοδευτικών πολιτών, αλλά και γιατί αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Το εγχείρημα όμως αυτό θα προχωρήσει εφόσον διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης που δεν θα αφήνει ξανά περιθώρια για παρελκυστικές τακτικές, άσκοπες προστριβές και σκόπιμες καθυστερήσεις, ούτε για την επανάληψη λαθών που συνέτειναν στην πρόσφατη εμπλοκή των διαβουλεύσεων.

Νέο κόμμα τώρα! Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γιαν. Αντύπα, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Δημοσιευμένο: 2016-09-11

Τ όνειρο της ισχυρής κεντροαριστεράς δεν θα χαθεί, γιατί η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Στην πολιτική τα κενά καλύπτονται για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι συστηματικά για μία ισχυρή ενιαία κεντροαριστερά. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα.

Η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων των συνιστωσών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς

Δημοσιευμένο: 2016-09-08

Δυστυχώς οι προσπάθειές μας με το Ποτάμι αντιμετώπισαν κωλυσιεργία, διγλωσσία, ανοιχτή αμφισβήτηση, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Και το κυριότερο στην ανοιχτή επιστολή τους, αλλοιώνουν το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να έχει ο νέος ενιαίος φορέας.
Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.


Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Κάλεσμα ενότητας για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα

Το κοινό προγραμματικό πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου για τις Μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρη.

Συνέντευξη στο Δ. Γιατζόγλου, Ράδιο Παραπολιτικά 90.1 FM, Δημοσιευμένο: 2016-09-07

...Έστω και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμα και σήμερα το κάλεσμά μου είναι για ενότητα, σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το πολιτικό κενό θα καλυφθεί. Ισχυρός εκπρόσωπος της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών θα υπάρξει στη χώρα μας. Έχουμε έναν εκπρόσωπο του λαϊκού κόμματος, τη ΝΔ, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έναν ισχυρό εκπρόσωπο της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών, ο οποίος δεν θα έχει αυταπάτες, δεν θα λειτουργεί με λαϊκισμό, θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σταθερά μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο και θα είναι ο χώρος που θα δώσει τις λύσεις προς προοδευτική κατεύθυνση.

Βλέπε δίπλα το πλήρες κείμενο της Επιτροπής Διαλόγου

Ενιαίος φορέας μέσα σε έξη μήνες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Μαρ. Ζαφειριάδου, Real News, Δημοσιευμένο: 2016-08-07

Το εγχείρημα πρέπει να εμπνεύσει για να προσέλθουν οι προοδευτικοί πολίτες. Δεν συμφωνώ με συγκεκριμένα όρια, αλλά προφανώς εάν προσέλθουν 250.000 πολίτες το εγχείρημα θα έχει πετύχει, εάν προσέλθουν 50.000 θα έχει αποτύχει. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ένα είναι το σίγουρο. Ότι το πολιτικό κενό στην χώρα μας για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη σύντομα θα καλυφθεί. Το θέμα είναι πώς και από ποιόν θα καλυφθεί. Γι’ αυτό η δική μου πρόταση είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

Ο χώρος μας δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι κανενός

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Κ. Παπαδόπουλο, Παρασκήνιο, Δημοσιευμένο: 2016-07-30

...δεν συμφωνώ με το ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα προσανατολισμό προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε πιστεύω ότι πρόκειται να κοιτάξει προς το ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά έχω τονίσει ότι ο χώρος μας δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι κανενός. Ισχυρός αυτόνομος προοδευτικός φορέας είναι ο στόχος και για αυτόν θα παλέψω. Συνεπώς προσωπικά είμαι σταθερός σε μία και μόνο κατεύθυνση, στον στόχο του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υιοθετήσω στροφές είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα λάθη έχει πληρώσει η δημοκρατική παράταξη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν.

Η Κεντροαριστερά είναι εδώ

Κώστας Σκανδαλίδης, Τρεις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα της επανένωσης των δυνάμεων του Κέντρου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-07-25

Εχω ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε το πρώτο πραγματικά σημαντικό βήμα για την επανένωση των δυνάμεων του Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής Αριστεράς. Πέρα από το κείμενο των θέσεων που παρουσίασε η Επιτροπή και που εμπεριέχει ευρεία συναντίληψη ή και ταύτιση σε βασικές πολιτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στη δημοσιότητα το ΠΟΡΙΣΜΑ

Δημοσιευμένο: 2016-07-21

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων που συγκροτήθηκε μετά τη συμφωνία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη και στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες κι επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των κομμάτων και των κινήσεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πρόκειται για τη προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής), τις βασικές κατευθύνσεις της οποίας παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, Γιάννης Δατσέρης, Δημήτρης Τσιόδρας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Τούντας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και Νίκος Διακουλάκης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής.

 

Το πλήρες ΠΟΡΙΣΜΑ  της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Θαν. Θεοχαρόπουλος: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσιευμένο: 2016-06-25

Εμείς, έχοντας τις εμπειρίες μας και έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα δεν θα βλέπουμε το κύμα να έρχεται και αντί να ανέβουμε σ’ αυτό, θα περιμένουμε πότε αυτό θα μας βάλει από κάτω. Ο χώρος μας καλείται να μη χάσει αυτή τη φορά το κύμα της βούλησης των πολιτών που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής και σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Απαιτείται η άμεση εναλλακτική λύση για υπέρβαση της κρίσης, η οποία θα υπάρξει με την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης και έναν ισχυρό σύγχρονο ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα, εντός εξαμήνου.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2016-06-25

...Προτείνουμε την συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα. Η Δημοκρατική Αριστερά, οι εταίροι μας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου καθώς και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός για έναν αυτόνομο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να προχωρήσουμε εντός εξαμήνου στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό και στο Συνέδριο δημιουργίας του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Μέχρι το τέλος της διαδικασίας κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο προτείνεται να έχει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί με μέλη των συλλογικοτήτων που θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Υποστηρικτικά και εφόσον χρειαστεί μπορεί ένα Σώμα που θα αποτελείται από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των Κινήσεων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συνδράμει στην όλη διαδικασία.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Θα είμαι υποψήφιος για την ενιαία Κεντροαριστερά

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ(Εκπομπή ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ), Δημοσιευμένο: 2016-06-21

Πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες του ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς, ναι θα είμαι υποψήφιος στη διαδικασία αυτή από τη βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ανανέωση.

Στόχος είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε συνεχώς προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες για το πώς θέλουμε την χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξεκίνημα;

Κώστας Μποτόπουλος, Δημοσιευμένο: 2016-06-08

Τι μένει από τη συνάντηση της Δευτέρας; Τι σημαίνει, ή τι μπορεί σε λίγο να φανεί ότι σημαίνει, για το μέλλον της ελληνικής κεντροαριστεράς; Αν και όλα είναι ανοιχτά, τρία πράγματα θα μπορούσαν ίσως να μας κάνουν να (ξανα)πιάσουμε το νήμα.

Η διάθεση δεν λείπει, όμως τα οργανωτικά είναι πολύ δύσκολα. Η είδηση και ο συμβολισμός της ημέρας βρίσκονταν λιγότερο σε αυτά που ειπώθηκαν, ακόμα λιγότερο σε εκείνα που συμφωνήθηκαν, και περισσότερο σε μια εικόνα: 3 + 1 πολιτικοί αρχηγοί, συν ένας πρώην αρχηγός αλλά πάντα ενεργό και με ειδικό βάρος στέλεχος, να κάθονται δίπλα – δίπλα
Σύνολο κειμένων της ομάδας: 24
×