Για τη στηριξη της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση

Στέφανος Μπαγεώργος, Δημοσιευμένο: 2012-07-11

stefbag

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, που στηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης. Μια καινούργια περίοδος για την πολιτική ζωή της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.

Στόχος αυτού του κειμένου, δεν είναι να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, εξάλλου η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμοσμένη πολιτική στους μήνες που θα ακολουθήσουν, αλλά να καταγράψει τις προσωπικές εκτιμήσεις μου για τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, εκτιμήσεις που εξηγούν και τη προσωπική μου στάση. Ας πιάσουμε, όμως, το νήμα από την αρχή.

ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ»

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στέφανος Μπαγεώργος, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, Δημοσιευμένο: 2012-03-08

stefbag

*Ο τίτλος με τον οποίο δημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι» είναι «Στο χέρι των εργαζομένων να τα αλλάξουν όλα». Ο τίτλος είναι επιλογή της εφημερίδας

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Παρά τις προσπάθειες για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου –ουσιαστικά προσπάθειες για «αγορά χρόνου» - από το, υπό κατάρρευση, πολιτικό σύστημα, ο ελληνικός λαός θα κληθεί σύντομα να αποτιμήσει την πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία, να κρίνει πολιτικές συμπεριφορές και να αποφασίσει για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι ταυτόχρονα κρίση πολιτική, αξιών, θεσμών και ηθικής.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι εξελίξεις στον ευρύτερο δημοκρατικό, σοσιαλιστικό χώρο.

Στέφανος Μπαγεώργος, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2011-07-24

stef

Δύο χρόνια, περίπου, μετά τις βουλευτικές εκλογές, η χώρα βρίσκεται στην δίνη της βαθύτερης κρίσης στην σύγχρονη ιστορία της.
Μιας κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αγγίζει όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Συνειδητοποιείται, από όλο και περισσότερους πολίτες, ότι οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στο πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από την μεταπολίτευση και μετά. Ένα πολιτικό σύστημα που ευνόησε την ανάπτυξη του πελατειακού κράτους και στηρίχθηκε σ’αυτό, καλλιέργησε την αδιαφάνεια, ανέχθηκε την διαφθορά, οικειοποιήθηκε την δημόσια διοίκηση, ευνόησε την ανάπτυξη ενός κρατικοδίαιτου, μη παραγωγικού ιδιωτικού τομέα και αποδιάρθρωσε την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζομένους

Στέφανος Μπαγεώργος, Κόσμος του Επενδυτή, Δημοσιευμένο: 2010-12-31

stef

Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζομένους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση, φαίνεται ότι θα συνεχίσει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική της συμπίεσης των εισοδημάτων ,την ώρα που η χώρα βυθίζεται, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ακρίβειας και ανεργίας, χωρίς να διαφαίνεται καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί, μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων αλλά και της διογκούμενης λαικής δυσαρέσκειας

Επικίνδυνο

Στέφανος Μπαγεώργος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-01-30

stef

Η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο γίνεται όταν αμφισβητείται η πολιτική γραμμή ή η ηγεσία του κόμματος. Στον ΣΥΝ δεν ισχύει τίποτε από τα δύο. Τόσο οι αποφάσεις του συνεδρίου όσο και η ηγεσία δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Διαφωνίες υπάρχουν και είναι θεμιτές. Αμφισβήτηση όχι.

Η κρίση στο χώρο μας προήλθε από την αμφισβήτηση του ρόλου του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, από τις υπόλοιπες συνιστώσες, και του προέδρου του, από τον Αλ. Αλαβάνο. Τα προβλήματα αυτά δεν επιλύονται με εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΝ.

Nα μείνει συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων

Στέφανος Μπαγεώργος, κόσμος του Επενδυτή, Δημοσιευμένο: 2009-11-14

..Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να μείνει πολιτική συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων. Τη δεδομένη στιγμή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Μια πολιτική συμμαχία με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των δυνάμεων που τη συγκροτούν, με μέλη όσα κόμματα και οργανώσεις την αποτελούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να μείνει πολιτική συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων

Στέφανος Μπαγεώργος, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2009-11-08

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να μείνει πολιτική συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων. Οι ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές ασυμβατότητες ανάμεσα στις συνιστώσες του δεν επιτρέπουν άλλου είδους επιλογές.
Μια πολιτική συμμαχία, με σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων που την αποτελούν, με σεβασμό στο δικαίωμα ανάπτυξης αυτοτελούς δραστηριότητας από κάθε συνιστώσα, με μέλη όσα κόμματα και οργανώσεις την αποτελούν.

Εκ του εκλογικού αποτελέσματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε ότι μπορεί να αποτελέσει δύναμη εξόδου, δύναμη εγγύησης για μια διαφορετική πορεία της χώρας

Στέφανος Μπαγεώργος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2009-06-20

stef
Tο μήνυμα των ευρωεκλογών, για τον ΣYN, ήταν καθαρό, δυνατό, και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Mήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του ΣYN και καμπανάκι κινδύνου για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Mε τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές του ‘99, ποσοστά κάτω από 70%, με διάχυτη τόσο την αποδοκιμασία για την εφαρμοζόμενη πολιτική της NΔ, όσο και την αποστροφή για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, με την αποτυχία του ΠAΣOK να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές, ο ΣYPIZA δεν έπεισε.

Σοβαρές ανησυχίες για το τελικό αποτέλεσμα του προγραμματικού διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Μπαγεώργος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-02-18

bageorgosMini
Ο συντονιστής της Ανανεωτικής Πτέρυγας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στέφανος Μπαγεώργος, σε δήλωσή του στην EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο διάλογο που θα γίνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Διαρκές Συνέδριο ενέκρινε το πρόγραμμα του ΣΥΝ. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για το τελικό αποτέλεσμα της αντίστοιχης διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα όπως εκφράστηκε στο Διαρκές Συνέδριο -με τις κατευθύνσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, το κείμενο Συμβολής και την ομιλία του Φώτη Κουβέλη- θα συνεχίσει να διατυπώνει τις απόψεις της στον προγραμματικό διάλογο που εξελίσσεται».

ΣΥΝ: Συνέδριο διαλόγου και όχι άγονης αντιπαράθεσης

Στέφανος Μπαγεώργος, Σκριπ, Δημοσιευμένο: 2008-01-05

bageorgosMini
Η χρονιά που πέρασε ήταν για τον ΣΥΝ μια κερδισμένη χρονιά. Η συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την παιδεία, η παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες και η συνεπής αντιπολιτευτική του τακτική είχαν, σαν επιστέγασμα, την άνοδο της εκλογικής του δύναμης στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στέφανος Μπαγεώργος, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, Δημοσιευμένο: 2007-11-26

Η κοινωνική ασφάλιση, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Κατάκτηση, όμως, που εδώ και μερικά χρόνια, δέχεται επιθέσεις από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., προχωρεί σ’ έναν προσχηματικό διάλογο για το ασφαλιστικό, με στόχο την «προετοιμασία» των ασφαλισμένων και κυρίως των νέων εργαζομένων για την κατάργηση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τα μείωση των συντάξεων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΟΗΣ

Συνεργασίες ναι, επανίδρυση οχι

Στέφανος Μπαγεώργος, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-07-23

bageorgosMini
Η πρόταση της ΑΚΟΑ για «επανίδρυση της αριστεράς», με στόχο την «συνένωση σε ενιαίο πολιτικό φορέα ή ομοσπονδιακό σχήμα συγγενών ιδεολογικά και πολιτικά δυνάμεων» είναι μια πρόταση που οφείλουμε να συζητήσουμε διατυπώνοντας με ειλικρίνεια τις απόψεις μας, χωρίς αμφισημίες και «ναι, μεν, αλλά».
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 16
×
×