Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βολεύονται από τη συζήτηση για τα σκάνδαλα

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-05-17

Ο πλέον συνεπής ευρωπαϊστής πολιτικός της χώρας, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αποδίδει την οικονομική κρίση στη συνολική λειτουργία του συστήματος, αλλά και στη λειτουργία της Ε.Ε. που εν πολλοίς δεν διέφερε. Με συνέντευξή του στην "Κ.Α." αναλύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και, όπως πάντα, δεν αρκείται στις διαπιστώσεις. Προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.

Αριστερίστικες πολλές από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στο Φώτη Παπούλια, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-05-10

Ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την οικονομία, την Ευρώπη και τις διεθνείς σχέσεις ζητά από το κόμμα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Παπαγιαννάκης. Κι αυτό γιατί διαπιστώνει πολιτική αδυναμία πίσω από το γεγονός ότι «δεν κατάφερε η αριστερά να εντάξει οργανικά ένα μέρος των πολιτών που στράφηκαν προς αυτήν».
Ο ίδιος, άλλωστε, παραδέχεται ότι υπήρξαν και «αριστερίστικες συμπεριφορές», οι οποίες ελπίζει ότι δεν θα επαναληφθούν.
Κατά τα άλλα, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς σχολιάζει τον Γ. Παπανδρέου: «Δεν παίρνει θέση σε πλείστα όσα ζητήματα, τα βάζει όλα στην μπάντα». Αλλά και τον Κ. Καραμανλή: «Δεν αποκλείω να κάνει ένα διάλειμμα όπως ο θείος του, για να επιστρέψει αργότερα».

Οι συμβιβασμοί έφεραν χάσμα

Οι διαφορές στα δύο ρεύματα του ΣΥΝ δεν μπορούν να γεφυρωθούν

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Τακη Καμπυλη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-29

«Ο “Συνασπισμός” 20 χρόνια μετά τη γέννησή του δεν απέδωσε πολιτικά ούτε καν αυτά που πίστευαν οι πλέον ειλικρινείς “αρχιτέκτονες” εκείνης της εποχής και πολιτικής». Ο βουλευτής του Συνασπισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης είναι σαφής, όπως ήταν και τότε. Και γι’ αυτό θα επιμείνει σ’ αυτό που πάντα υποστήριζε για τις σχέσεις των Ανανεωτών με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ: «Να μείνουμε στην ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας, να συνυπάρχουμε πολιτικά, δηλαδή εκλογικά. Και να μην απαιτείται καμμία άλλη σύγκλιση, είτε θεωρητική είτε λειτουργική, θεσμική, οργανωτική ή κομματική. Εκτός βέβαια και αν κάνουμε την υπέρβαση. Μπορούμε;».

Γερνώντας έγινα λίγο πιο εξτρεμιστής

Για να αλλάξει η ρότα της χώρας πρέπει να συνεργαστούμε

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Οι άλλοι πρωταγωνιστές. Συνέντευξη στο Σταύρο Θεοδωράκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-02-28

Τα τελευταία χρόνια κάποια σαββατιάτικα μεσημέρια τον συναντούσα στο «Φίλιον», στις παρυφές του Κολωνακίου. Και βέβαια, στα βιβλιοπωλεία. Να «ανακατεύει» λογοτεχνία, πολιτική, ιστορία, οικολογία. Τώρα που το σκέφτομαι, γι΄ αυτό τον αγαπούσαμε τότε στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Μας δίδασκε- αρχές της δεκαετίας του ΄80- για την ΕΟΚ, αλλά μας μιλούσε και για τον έρωτα. ΄Η «πηδούσε» από τη Μεσόγειο στην Κίνα με την άνεση του κοσμοπολίτη που δεν τον βαραίνουν τα σύνορα. Και ο λόγος του είχε πάντοτε μια απλότητα που σε γοήτευε. Ένας δάσκαλος της λογικής με απαντήσεις γεμάτες ερεθιστικά ερωτηματικά.

Δεν θέλουμε να μοιράσουμε πολυθρόνες εξουσίας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-02-15

Αν τεθεί θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση να επανεξετάσουμε τη στάση μας, όχι όμως για να μοιράσουμε κάποιες πολυθρόνες εξουσίας, αλλά για να εφαρμόσουμε 5-10 συγκεκριμένα πράγματα που θα είναι απολύτως ελέγξιμα και μετρήσιμα. Αυτό υποστηρίζει ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης θέτοντας ξεκάθαρα την αυστηρή προϋπόθεση της προγραμματικής σύγκλισης. Ο Μ.Π. αναλύει την οικονομική κρίση και τη στάση της ευρωπαϊκής αριστεράς, μιλάει για τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τις ευρωεκλογές, αλλά και τις σχέσεις με τους Οικολόγους.

Μήνυμα στην εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Δημοσιευμένο: 2009-01-28

...Ανησυχούμε όταν βλέπουμε όλα αυτά τα στοιχεία της φυσιογνωμίας της ανανεωτικής αριστεράς να αμφισβητούνται ή να παραμερίζονται στην καθημερινή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πια το διαπιστώνουν πολλοί εντός και εκτός του χώρου της αριστεράς. Είναι φανερό σε ζητήματα όπως η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά όλο και περισσότερο το διαπιστώνουμε όταν παρατηρούμε πώς εξελίσσονται θέσεις και πρωτοβουλίες ή παραλείψεις σχετικά με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έως τώρα την ανανεωτική αριστερά....

Ανατομία μιας πρωτοφανούς περιόδου της ιστορίας

Μια Ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς. 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-01-24

Η Ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς δεν μπορεί να ταυτιστεί με μιαν «απλή» μαρτυρία για τα όσα φρικαλέα ρητά εκθέτει ή υπονοεί. Ανάγεται κατά κάποιον τρόπο σε ένα δοκίμιο, σε ένα δομημένο χρονικό που συμπυκνώνει, με μυθιστορηματικές πλευρές, μια βαριά και μακράς διάρκειας ιστορία. Αυτή είναι νομίζω και η πρώτη έκπληξη του αναγνώστη που... τότε, πριν από δεκάδες χρόνια, το πήρε στα χέρια του και άρχισε να το διαβάζει.

Η «φτηνή ανάπτυξη» είναι πολύ ακριβή

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Real News, Δημοσιευμένο: 2008-11-23

mpapag1
Το…απόθεμα, κάθε είδους, παραβάσεων, παραβιάσεων, παραλείψεων, κακοτεχνιών, ακόμα και «απλών» ζαβολιών ως προς την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και πολιτικής για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα είναι, με κάθε κριτήριο, υπερβολικό. Είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοαναπαραγόμενο, μια και κάθε τόσο η χώρα παραπέμπεται στο ΔΕΚ (Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος ή και…αυξάνεται!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Ίωνα Τσώχο, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-11-16

Τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μετατοπίσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν φτάσει, ιδίως μετά την περσινή εσωκομματική κρίση του, να πιστεύουν ότι η καθοδική πορεία του κόμματος τους δεν ήταν αναστρέψιμη. Ένα μέρος αυτής της απογοήτευσης και δυσπιστίας παραμερίστηκε από την αλλαγή του συσχετισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, λόγω προβλημάτων της τελευταίας κι έτσι αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επανακάμπτουν προς μια στήριξη του ΠΑΣΟΚ που αποκτά στα μάτια τους και κάποιον ρεαλισμό ως προς την επιθυμητή απαλλαγή της χώρας από τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Τι κέρδος και για ποιον φέρνει το γήπεδο γκολφ;

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2008-10-19

Σοβαρό ζήτημα, τόσο περιβαλλοντικής υποβάθμισης όσο και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της περιοχής Νηές Μαγνησίας, όπου έχει σχεδιαστεί η χωροθέτηση των γηπέδων γκολφ για τους Μεσογειακούς Αγώνες του Σοβαρό ζήτημα, τόσο περιβαλλοντικής υποβάθμισης όσο και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της περιοχής Νηές Μαγνησίας, όπου έχει σχεδιαστεί η χωροθέτηση των γηπέδων γκολφ για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, εγείρει ο Μ. Παπαγιαννάκης.

Πολιτική Ενοποίηση της Ευρώπης : Η μόνη Αριστερή πρόταση

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-10-18

Η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει ιστορία στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, έχει παρελθόν και ασφαλώς έχει και…μέλλον, σε όλα τα επίπεδα, σε εκείνο της γενικής θεωρίας και σε εκείνο της πρακτικής διαμόρφωσης της προγραμματικής και πολιτικής παρέμβασης του κόμματος.

Ευκαιρία η έλλειψη αυτοδυναμίας

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στoν Φώτη Παπούλια, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2008-10-05

«Ανοίγονται δυνατότητες για λύσεις που θα βασίζονται σε συνεργασίες». Ετσι σχολιάζει ο Μιχ. Παπαγιαννάκης το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδυναμία στις εκλογές. Ενώ στο ερώτημα τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, απαντά: «Δεν πρέπει να περιοριστούμε σε συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά να προηγηθεί διαπραγμάτευση για τα συνολικά ζητήματα του πολιτικού συστήματος».
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 108
×
×