Οι ιδεολογικές συνταγές του προέδρου Σαρκοζί

Σερζ Αλιμί, Μοnde Diplomatique, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-24

Στη Γαλλία, ένας άνθρωπος της Δεξιάς διαδέχεται έναν πρόεδρο που κατάντησε αντιδημοφιλής στον ίδιο τον πολιτικό του χώρο, και πετυχαίνει τους σκοπούς του νικώντας μια γυναίκα της Αριστεράς. Φαίνεται ότι αυτού του είδους οι ιστορίες ανεβάζουν κάπως το ηθικό των υποψήφιων Ρεπουμπλικάνων στη διαδοχή τού κ. Μπους

Γαλλία: Η παράδοξη επιστροφή της πολιτικής

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-05-20

Το αποτέλεσμα του β γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αναμέτρηση που τόσο απασχόλησε και την Ελλάδα, ήταν για τους περισσότερους αναμενόμενο. Καμία έκπληξη της τελευταίας στιγμής: νίκησε εκείνος ο οποίος όλοι, ή σχεδόν, πίστευαν ότι θα είναι ο νικητής, ο Νικολά Σαρκοζύ.

Σκληρή και προσωποποιημένη η εκστρατεία για τον β γύρο

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κριστίν Οκρέν, Συνέντευξη στην Ελένη ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-04-29

Η Κριστίν Οκρέν, η κορυφαία Γαλλίδα δημοσιογράφος που έχει στο ενεργητικό της πολλές διεθνείς επιτυχίες, ανέλυσε στην "Κ.Α." το "προφίλ" του α γύρου αλλά και το πώς διαγράφεται ο δεύτερος.

Η Γαλλία και εμείς

Εθνοκεντρικά δεν λύνονται τα προβλήματα

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-04-25

Η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή και η πριμοδότηση με υψηλά ποσοστά των δύο υποψηφίων με το πιο διακριτό προφίλ, του δεξιού Νικολά Σαρκοζί και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ των σοσιαλιστών, οι οποίοι θα αντιπαρατεθούν στις 6 Μαΐου στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο, χαιρετίστηκαν ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη: για «διπλή νίκη της δημοκρατίας, επί του εαυτού της και επί των άκρων της» έγραψε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της «Le Monde», Ζαν-Μαρί Κολομπανί.

Η νίκη της δημοκρατίας

Jean-Marie Colombani, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-04-24

Ήταν μια διπλή νίκη: νίκη της δημοκρατίας επί του εαυτού της• και εναντίον των άκρων της. Η ιστορία θα θυμάται αυτήν την ηλιόλουστη ημέρα του Απρίλη, τις μεγάλες ουρές των ψηφοφόρων, όλοι υπομονετικοί, όλοι κινητοποιημένοι.

Εκλογές με αβέβαιο αύριο

Βαφτίζουν προγράμματα τις υποσχέσεις, όχι μόνο στη Γαλλία

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-04-11

Δέκα μέρες μένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και άλλες δεκαπέντε μέχρι τον καθοριστικό δεύτερο γύρο που θα αναδείξει νέα πολιτική ηγεσία στη Γαλλία. Όποιος κι αν είναι ο τελικός νικητής, στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανοίξει μια νέα φάση που θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης συνολικά. Σε ποια κατεύθυνση όμως; Οι εναλλακτικές προτάσεις που διακυβεύονται σ αυτές τις εκλογές δεν έχουν γίνει σαφείς.

Πολλοί Γάλλοι σήμερα θέλουν να απαλλαγούν από το διπολισμό

Ζαν Φρανσουά Καν, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-03-11

Ο Ζαν Φρανσουά Καν πριν από δέκα περίπου χρόνια, στη Γαλλία, έβαλε το στοίχημα της έκδοσης ενός εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού σε έναν χώρο που θεωρείται κορεσμένος. Σήμερα όχι μόνο το έχει κερδίσει, αλλά το "Μαριάν" είναι και πρώτο σε κυκλοφορία.
×
×