Τα Δαρδανέλλια της ξηράς

Γιάννης Λασκαράκης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-04-13

Πριν από 46 χρόνια, στις αρχές του 1976, ο τότε νομάρχης Εβρου κάλεσε στο γραφείο του πέντε πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Αλεξανδρούπολης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο γράφων. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο καθηγητής της Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Γιάννης Τριανταφυλλίδης. Οι περισσότεροι τον είχαμε καθηγητή στα φοιτητικά μας χρόνια.

Η αλήθεια για την «κατάληψη» στον Έβρο

Γιάννης Λασκαράκης, Η ΓΝΩΜΗ, Δημοσιευμένο: 2020-05-24

Η Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή του Έβρου καθορίσθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης όπου περιγράφεται με συντεταγμένες η οριοθέτηση στα σχετικά πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων τα οποία υπογράφηκαν από Έλληνα, Τούρκο και Ολλανδό εκπρόσωπο. Το 1955 έγινε η ευθυγράμμιση του ποταμού στο νότιο τμήμα του, από την περιοχή των Φερών μέχρι το Δέλτα του ποταμού. Δημιουργήθηκε έτσι μια ευθύγραμμη κοίτη και καταργήθηκαν οι «μαίανδροι» της παλιάς κοίτης. Τα σύνορα όμως δεν άλλαξαν.

Ομηροι της εξωτερικής πολιτικής;

Γιάννης Λασκαράκης, Θόδωρος Τσίκας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-05-21

Για Εβρο και Θράκη η «συνοριακότητα» δεν ήταν πάντα χαρακτηριστικό τους. Από Ιστορία και Γεωγραφία αναδείχθηκαν σε σταυροδρόμι πολιτισμών, εκεί όπου η Ευρώπη συναντάει την Ασία και τα Βαλκάνια τη Μεσόγειο. Η πανάρχαια Εγνατία Οδός είναι διάσπαρτη από μνημεία των πέντε πολιτισμών που διέτρεχε στο διάβα των αιώνων.

×
×