Η Αριστερά της Πειθούς

Γιάννης Πανούσης, http://anoixto-parathiro.blogspot.gr/, Δημοσιευμένο: 2021-03-02

Γιάννης Πανούσης
Γιάννης Πανούσης

Οι λέξεις φαίνονται μυστικά σύμβολα
Αλλάζουν απότομα και ανάλογα
με την ιεραρχία των γεγονότων
Π.Καραβασίλης, Ειρκτή ‘72

Υπάρχει η Αριστερά της διαρκούς αντίστασης,της μνησικακίας,της εχθροπάθειας,του διχαστικού λόγου.

Υπάρχει όμως και η Συνταγματική Αριστερά των δημοκρατικών θεσμών,του ειλικρινούς διαλόγου,των ιδεών [κι όχι των ύβρεων ή της βίας].

Επιμηθείς και ολίγιστοι

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2016-01-27

Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.

Grexit από τον κακό εαυτό μας

Γιάννης Πανούσης, www.anoixtoparathyro.gr, Δημοσιευμένο: 2015-07-15

Η δαμόκλεια «πολιτική ηθική» και «καθαρότητα» των μη-ευρωπαϊστών αριστερών μελών του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε εν μία νυκτί σε μια προφανώς αντι-δεοντολογική, αντι-ηγετική και εν τέλει τυφλή ανυπακοή στην ίδια τη λαϊκή εντολή (που τόσο την επικαλούνται όταν τους βολεύει).

Οι πραγματικοί εχθροί της Αριστεράς

Γιάννης Πανούσης, www.anoixtoparathyro.gr, Δημοσιευμένο: 2015-06-17

Πρέπει να απαλλαγούμε ως χώρα από τους «α(σ)κόπως αριστερούς» που κάνουν ο,τιδήποτε για ν’ αποτύχει η Κυβερνώσα Αριστερά ώστε να μπορούν και πάλι να παίζουν τα διπλά – τριπλά σκοτεινά (και συχνά «βρώμικα») παιχνίδια τους.

Έλεος! Δεν είναι αυτοί οι εκφραστές της Ελλάδας μετά την κρίση. Δεν θέλει ο ελληνικός λαός τέτοιους ανθρώπους να ορίζουν το μέλλον του.

Ώρα για να ξεδοντιαστούν όλα τα φίδια που απειλούν την κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία.

Δικαιοσύνη της πρόληψης, της εκδίκησης ή του «ενταφιασμού» των δικαιωμάτων

Γιάννης Πανούσης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-06-30

panousis80

Αυτό το νομοσχέδιο δεν ακουμπάει πάνω στην αυξημένη εγκληματικότητα ή τη σωφρονιστική πραγματικότητα αλλά στοχεύει στην εξουδετέρωση, την εξουθένωση, τον εκφοβισμό των όποιων «εσωτερικών εχθρών» του κράτους. Δεν πρόκειται στην ουσία για τη διατήρηση της ασφάλειας εντός/εκτός φυλακών αλλά για την τιμωρητική [πέρα και έξω από το κράτος δικαίου ή τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες του 2006 ή ακόμα και του ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 2 §1, 5 §1) ή και του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/99)] αχρήστευση ορισμένων κατηγοριών κρατουμένων ή συγκεκριμένων προσώπων.

Κι όλα αυτά, με βάση την επικίνδυνη έννοια της «επικινδυνότητας» την οποία ερμηνεύει αυθεντικά ο εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών, ο εισαγγελέας Εφετών ή και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι ποιους θα μπορούσε να αφορά αυτή η νέα «μεσαιωνικής σύλληψης» φυλακή.

Συνεχίζουμε…

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2014-02-06

panousis80

Η ιδεολογική διάσταση, η συμβολική αξία αλλά και η πολιτική ουσία της πρότασης του Πόλου Συσπείρωσης που προτείνει η ΔΗΜΑΡ κινούνται σε μια μετα-μεταπολιτευτική κομματική λογική (άρνησης του δικομματισμού, των αρχηγικών κομμάτων, των μεγάλων πλειοψηφιών ή των κυβερνητικών αυτοδυναμιών).
Αυτοί που την «κατηγορούν» κινούνται περισσότερο στη γραμμή της Παλινόρθωσης ή της Αναδρομικής Δικαίωσης παρά στην αποδέσμευση από τις κακές (μέχρι καταστροφικές) αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που συνέβαλαν στην απαξίωση όλου του πολιτικού συστήματος (ίσως και της ίδιας της Δημοκρατίας).

Ευρωεκλογές: πρόβα πολιτικού θανάτου;

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2014-01-10

Χωρίς αλεξίπτωτο
πέφτουν από τον ουρανό οι λέξεις.

Π. Καραβασίλης, Συναξάρι συμμετρίας

Έξη μήνες Κρίσεως (και όχι απλώς κρίσεων). Στο διάστημα αυτό θα κριθούν όλα και όλοι.

Προεδρία, Ευρωεκλογές, εκλογές αυτοδιοίκησης ίσως και βουλευτικές εκλογές. Και ενδιαμέσως ανεργία, ύφεση, τρομοκρατία, φασισμός, φτώχια, ρατσισμός, έγκλημα, ανασφάλεια.

Δημο-κρατικό (σφ)ρίγος;

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2013-12-03

Υπερασπισθείτε τις λέξεις μας
γιατί σύντομα καταρρέουν.
Π. Καραβασίλης, Συναξάρι συμμετρίας

Ποιος πολιτικός σχηματισμός εκφράζει σήμερα καλύτερα τη δύναμη της δημοκρατίας;

Όχι της αυταρχικής δημοκρατίας, ούτε της (δήθεν) συνεχώς διαβουλευόμενης αδρανούς δημοκρατίας, ούτε της λαϊκής δημοκρατίας, ούτε της δημοκρατίας της (αγανακτισμένης) κοινής γνώμης, (ούτε βέβαια της εθνικιστικής βίαιης μη-δημοκρατίας), αλλά της γνήσιας Δημοκρατίας όλων (και όχι των πολλών ή των ημετέρων ή των δυναμικών μειοψηφιών)

Η ΔΗΜ.ΑΡ. ως εταίρος της κυβερνώσας Αριστεράς

Γιάννης Πανούσης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2013-12-01

Η πρόταση για επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα απερρίφθη αμέσως από τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη διότι δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα οι πολιτικές συνθήκες λόγω των οποίων αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση εθνικής λύσης τον Ιούνιο.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, οι όροι διακυβέρνησης της χώρας και διαχείρισης της κρίσης χειροτέρεψαν, η συνεχής επίκληση της (μόνιμης;) έκτακτης ανάγκης δεν πείθει και οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης μιας κυβερνώσας Αριστεράς σήμερα πληρούνται περισσότερο.

Οι διαφορετικές απόψεις που ανταλλάσσονται μέσα στη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι στοιχείο ανα-ζωογόνησης και εμπλουτισμού και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν κόπωση ή διάσπαση. Άλλωστε σε είκοσι μέρες το Συνέδριο θα απαντήσει συνολικά στις προ-τάσεις που θα κατατεθούν.

Μέχρι νεο-τέρας;

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2013-11-27

Γεννήθηκα
διασταύρωση πέρδικας και γερακιού.
Στ. Πολύζος, Αγκαλιά τα μεσάνυχτα


Κάθε πολιτική κίνηση έχει το ειδικό της ενδιαφέρον γιατί συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο για τα αίτια και τον τρόπο εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Η ανταλλαγή όμως απόψεων δεν ταυτίζεται ούτε με το φονταμενταλισμό των φανατικών της απόλυτης αλήθειας ούτε με την αμαύρωση – κυρίως μέσω «παπαγαλακίων» - της αντίθετης άποψης.

Η… πατάτα

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2013-10-23

panousis80

Ω! κεντροαριστεροί, ρομαντικοί και αθώοι, τα πάντα όλα είναι στη διάθεσή σας. Μπορείτε να διαλέξετε από:

• Τα ορφανά των πρώην Πρωθυπουργών, Αρχηγών Κομμάτων κ. ά.

• Τους πρώην παρακοιμώμενους των καταδικασθέντων ή διωκόμενων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων κ. ά.

• Τα πρώην golden/green boys (Διοικητές, Προέδρους κ. ά.) ελεγχόμενα για κακοδιαχείριση και σπατάλες.

Εδώ είμαστε…

Γιάννης Πανούσης, Δημοσιευμένο: 2013-09-30

panousis80

Όταν η Δημοκρατία στρέφεται κατά του (κακού) εαυτού της και η Αριστερά ομφαλοσκοπεί για μια σοσιαλδημοκρατία με αδύναμο ιδεολογικό οπλοστάσιο, βεβαρημένη προϊστορία και ψυχοσωματικές αγκυλώσεις από πού περιμένει ο πολίτης να έρθει το αισιόδοξο μήνυμα; Δυστυχώς από τις δυνάμεις του Νόμου και της Τάξης, της κοινωνικής πειθάρχησης και της συντηρητικής παλινόρθωσης. Τόσο δύσκολο είναι να το κατανοήσουν αυτό οι πάσης φύσεως αριστεροί σωτήρες;

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 69
×
×