Ένα φορολογικό δόγμα σε τρία άρθρα

Γιάννης Φασούλας, Δημοσιευμένο: 2016-04-14

fasoulasgiannis

Την Τρίτη 5-4-2016, λίγο πριν τις 10 το βράδυ κι έπειτα από αλλεπάλληλες αναγγελίες, ξεκίνησε επί τέλους και φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη κλείσει 14 μήνες στην εξουσία και μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί σε πλήθος εξαγγελιών που όμως σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.
Το φορολογικό σύστημα δεν έχει αλλάξει και οι φορολογικοί νόμοι –εκτός από μερικές μικρές διορθωτικές επεμβάσεις– εξακολουθούν να ισχύουν απαράλλαχτοι, για να μας θυμίζουν ότι, παρά την κυβερνητική αλλαγή που εντωμεταξύ επήλθε, το νεοφιλελεύθερο κι αντιαναπτυξιακό φορολογικό πνεύμα της κυβέρνησης Σαμαρά εξακολουθεί να κυριαρχεί στους «αντιμνημονιακούς» κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ο νέος Κ.Φ.Ε.: ένα πισωγύρισμα 58 χρόνων

Γιάννης Φασούλας, Δημοσιευμένο: 2013-07-18

fasoulasgiannis

Όταν στις 11 Αυγούστου του 1955, έξι ακριβώς χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο τότε βασιλιάς Παύλος και ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Αλέξανδρος Παπάγος μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο αποφάσιζαν και διέτασσαν το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθ. 3323 «Περί φορολογίας εισοδήματος», κανείς δε φανταζόταν, ότι 58 χρόνια μετά, μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και κάτω από τις αγγλόφωνες υποδείξεις της Τεχνικής Βοήθειας (Task Force), θα γκρέμιζε το σύστημα προοδευτικής φορολογίας, που πριν από 58 ολόκληρα χρόνια μια μετεμφυλιακή,δεξιά κυβέρνηση είχε εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τα πρώτα μεγάλα αγκάθια των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος

Γιάννης Φασούλας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,Λάρσσα, Δημοσιευμένο: 2012-11-20

Σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει στη βουλή, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και απ’ ότι ανακοινώνεται επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προθέσεις του Υπουργείου, τα εισοδήματα κάθε πηγής (μισθοί-συντάξεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων) θα φορολογούνται, πλέον, αυτοτελώς, με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για κάθε πηγή και με 1-3 φορολογικούς συντελεστές η κάθε κλίμακα. Θεσπίζεται, στην ουσία, η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων, ανά πηγή. Κατά συνέπεια, η έννοια του ενιαίου φορολογητέου εισοδήματος καταργείται, και το σύστημα της προοδευτικής φορολογίας, που για πολλές

Ένα άδικο φορολογικό σύστημα πρέπει ν’ αλλάξει

Γιάννης Φασούλας, Δημοσιευμένο: 2012-09-11

Ο Αύγουστος, ήδη, πέρασε και οι τελευταίοι ακόμη φορολογούμενοι έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, που υπέβαλαν και φέτος στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Έτσι, μαζί με τους καύσωνες του καλοκαιριού, έχουν νιώσει πλέον οι πάντες το φορομπηχτικό χέρι ενός πανικόβλητου κράτους και τις κατάφωρες αδικίες ενός ανερμάτιστου φορολογικού συστήματος.

Ανέκαθεν υποστηρίζαμε, πως, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, δεν απαιτούνται μόνο επαρκείς και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε ένας πιο αυστηρός κώδικας διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κι ένα πιο αυστηρό φορολογικό ποινολόγιο.
×
×