Γράμμα στη Μαρία Δαμανάκη

Παναγιώτης Ξυθάλης, Δημοσιευμένο: 2004-02-19

Μαρία,
Δεν ξέρω αν στον ορυμαγδό των πολιτικών εξελίξεων θυμάσαι –ότι όταν αποφάσισες να παραιτηθείς από βουλευτής και να παραιτηθείς από τον Συνασπισμό– πως σε υπερασπίστηκα με γράμμα μου στην «Αυγή». Δεν συμφώνησα με την απόφασή σου, αλλά διαφώνησα με την διαδικασία και τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Συνασπισμού. Θυμάμαι καλά ότι η δήλωση της αποχώρησής σου συνοδευόταν με τη ρητή διαβεβαίωσή σου ότι δεν θα είσαι υποψήφια στις εκλογές του 2004 με οποιοδήποτε άλλο κόμμα και διευκρίνισες και το ΠΑΣΟΚ. Τις διάβασα λοιπόν και σε πίστεψα. Αφελής; Έστω, αφελής.

«H ηγετική ομάδα του Συνασπισμού τον οδηγεί στον αυτοπεριορισμό του»

Συνέντευξη στο ΣΩTHPH ΛETΣIO (Η Θεσσαλία)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στο ΣΩTHPH ΛETΣIO, Η Θεσσαλία, Δημοσιευμένο: 2003-11-02

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
- Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται σήμερα ο Συνασπισμός, ίσως το κρισιμότερο στην έως τώρα ιστορική του πορεία. Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι ο Συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει τα αρχικά χαρακτηριστικά του, να χάσει το ρόλο που επιτελεί στο χώρο των ανανεωτικών ιδεών της Aριστεράς;

«Εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς»

Σάκης Κουρουζίδης, Δαίμων της Οικολογίας, Δημοσιευμένο: 2003-11-01

Ο χειρισμός του θέματος που προέκυψε με τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη ότι, για πολιτικούς λόγους, δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αδικεί την πολιτική κουλτούρα του χώρου και τον ίδιο το Συνασπισμό.

«Καταλήξαμε να υιοθετούμε τις παλαιοκομματικές μεθόδους»

Παναγιώτης Ξυθάλης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2003-10-13

Αγαπητή "Αυγή",

Πιστεύω ότι γνωριζόμαστε. Μας συνδέει μια μακριά φιλία, που χάνεται πολλά χρόνια πίσω. Από τότε που πρωτοεκδόθηκες. Έτσι μπορώ άνετα να σου γράψω και να σου εκφράσω -ακριβώς με το θάρρος της παλιάς φιλίας- τη ριζική μου διαφωνία με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το θέμα της Μαρίας Δαμανάκη από την ηγεσία του Συνασπισμού, αλλά επίσης και από τον τρόπο που παρουσιάστηκε από σένα.

Έτσι, η Μαρία Δαμανάκη στην πρώτη της επιστολή διευκρίνιζε τη μη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού στις επόμενες εκλογές αλλά ταυτόχρονα και την μη αποχώρηση από τον Συνασπισμό, η ηγεσία του Συνασπισμού φρόντιζε -άκουσον, άκουσον να διαρρεύσει -κατά τη γνώμη μου ό,τι πιο ανέντιμο- πως στη σύσκεψη της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ζητούσε από τη Μαρία την άμεση παραίτησή της από τη θέση της στη Βουλή. Και αυτά από την ηγεσία και τη δημοσίευση της διαρροής σε όλον τον Τύπο. Αλλά και από σένα "Αυγή"; Και εσύ στο παιχνίδι των διαρροών;

Καταλήξαμε να υιοθετούμε και τις απαράδεκτες παλαιοκομματικές μεθόδους, με τις οποίες υποτίθεται ότι εμείς δεν έχουμε σχέση;

Τριάντα χρόνια θητείας στην ανανεωτική αριστερά κι εσύ κι εμείς, δεν μας δίδαξαν τίποτα; Είναι δυνατόν αυτός ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς, που αν μη τι άλλο έδωσε μαθήματα ήθους -ανοχής και διαλόγου- μαθήματα που με καθυστέρηση τριάντα χρόνων κατάφερε εν μέρει να τα εφαρμόσει ακόμη και το ΠΑΣΟΚ και έτσι δεν ζήτησε την παραίτηση του Λαλιώτη, του Μπένου και του Παπαδόπουλου, όταν δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι να προγράφει μέλη του που έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες αυτής της αριστεράς; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που γράφτηκαν σε εσένα στις 10.10.03 και που είπε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας: "προφάσεις εν αμαρτίαις όλα όσα λέει η κυρία Δαμανάκη", ή όπως γράφουν τα "Νέα" πάλι σε δηλώσεις "Η Μαρία δεν περίμενε ότι είμαστε τόσο αποφασισμένοι νόμιζε ότι θα την φοβηθούμε κι έπεσε έξω. Έτσι συνεχίζουμε ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ την πορεία μας";

Είναι δυνατόν να μην μας θυμίζουν όλα αυτά ξεπερασμένες για μας εποχές, τότε που κάθε διαφωνία σήμαινε διαγραφή και πολιτική καταδίκη και μερικές φορές και βιολογική καταδίκη -αλλά ταυτόχρονα και "δυνάμωμα" του κόμματος από το ξεκαθάρισμα των εχθρών του; Είναι δυνατόν να μην διερωτηθούμε πού οδηγείται αυτός ο χώρος - και όχι μόνον πού οδηγείται από πλευράς εισόδου ή μη στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, αλλά από πλευράς ουσίας, ιδεών και ήθους. Γιατί τελικά δεν είναι αυτοσκοπός η με οποιοδήποτε τρόπο είσοδός μας στη Βουλή ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγει η ηγεσία του Συνασπισμού.

Είναι δυνατόν να καθιερώσουμε τον όρο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" Εάν αυτός ο χώρος χάσει τα κύρια χαρακτηριστικά του και μετατραπεί σε κάποιον ίδιο ή περίπου ίδιο από τα υπάρχοντα κόμματα, τότε δεν καταλαβαίνω τον λόγο ύπαρξής του. Αν θέλαμε να υπηρετήσουμε αυτά τα άλλα κόμματα θα το κάναμε πριν και δεν θα περιμέναμε να μας τα υποδείξουν σήμερα κάποιοι που ανακάλυψαν την ανανεωτική αριστερά με καθυστέρηση σχεδόν τριάντα χρόνων.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και ανεξάρτητα από την απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη, πιστεύω ότι η στάση της ηγεσίας του Συνασπισμού πλήγωσε το ήθος και την ιστορία μας.

Φιλικά
Παναγιώτης Ξυθάλης

ΥΓ.1: Όπως διαπιστώνεις, στο γράμμα μου δεν αναφέρομαι εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις αποφάσεις της ηγεσίας του Συνασπισμού στα θέματα των συνεργασιών. Ξέρω ότι είναι σημαντικές και θα σηματοδοτήσουν την παραπέρα πορεία αλλά και την ύπαρξη του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς. Αυτά θα τα πούμε αργότερα. Μετά τις εκλογές.

ΥΓ.2: Με την ευκαιρία θυμάμαι ότι και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματός μας πριν από τις εκλογές του 1993 δήλωνε στις εφημερίδες μέχρι και πριν δύο μήνες από τις εκλογές ότι δεν θα ήταν υποψήφιος - τότε κανείς δεν σκέφτηκε ή εν πάσει περιπτώσει και αν σκέφτηκε δεν "διέρρευσε", αυτό που τώρα έγινε με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Μαρίας από τον Συνασπισμό. Δεν μας βοήθησε το τότε παράδειγμα να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα; Μας έκανε κακό ή καλό η τότε στάση μας;

Χειρισμοί: Ήταν οι ευτυχέστεροι;

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2003-10-12

....Κάπου μια "ένδον φωνή" μου λέει ότι, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να διατυπώσω κι εγώ τη γνώμη μου τις "τελευταίες εξελίξεις στον Συνασπισμό" - διάβαζε την απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη να αποχωρήσει από τον Συνασπισμό.

Η Μαρία και οι πληγές της Αριστεράς

Βασίλης Πάικος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2003-10-12

Βρίσκονται σίγουρα εκτός πραγματικότητας όσοι (εξ ημών) επιχαίρουν με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΝ. Με την αποχώρηση της Μαρίας Δαμανάκη. Βλέπουν τα πράγματα από μια εντελώς δική τους, "κλειστή" οπτική. Μίζερη, κοντόφθαλμη και σίγουρα μικρόψυχη οπτική.

Αριστεράς αδιέξοδα ...

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2003-10-10

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι εδώ και καιρό ο ΣΥΝ δεν διανύει την ευτυχέστερη, ή αν θέλετε, την πιο αποδοτική πολιτικά περίοδο της ιστορίας του. Και είναι επίσης αυτονόητο ότι η αποχώρηση της Μ. Δαμανάκη αποτελεί ένα επιπλέον τραύμα που θα αφήσει σίγουρα τα σημάδια του σ’ ένα πολιτικό οργανισμό που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.

Κάποιοι διακατέχονται από το σύνδρομο του Τιτανικού

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αγγελιοφόρος, Δημοσιευμένο: 2003-10-10

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Ευθύς εξαρχής θέλω να καταστήσω σαφές ότι θα επιθυμούσα η Μαρία Δαμανάκη να παρέμενε μαζί μας στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για να δώσουμε τη μάχη από κοινού ενάντια στην μετατόπιση του ΣΥΝ σε μετακομμουνιστικό ριζοσπαστικό πολιτικό σχηματισμό στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Δηλώσεις σχετικές με την παραίτηση της Δαμανάκη και τις εξελίξεις στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

του Θ. Μαργαρίτη και Δ. Χατζησωκράτη

Συλλογή, Δημοσιευμένο: 2003-10-09

Για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της Μ. Δαμανάκη, 9 Οκτωβρίου 20003

Θόδωρος Μαργαρίτης

Μιλώντας στον Ρ/Σ 9.84, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , επισήμανε:

"Τα φαινόμενα πιέσεων για παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα συνιστούν ακραίο στοιχείο κομματικού αυταρχισμού. Η ηγεσία του κόμματος οφείλει, έστω και την ύστατη ώρα, να πάρει πρωτοβουλίες για την ενότητα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ".

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μιλώντας στον Ρ/Σ Alfa News ο Συντονιστής της Ανανεωτικής Συσπείρωσης του ΣΥΝ , υπογράμμισε:

"Δεν αρκεί να μιλάς για την ενότητα, την συσπείρωση, την ανοχή, πρέπει να είσαι και ενωτικός και συσπειρωτικός και ανεκτικός. Και αυτά τα αναγκαία προσόντα για την ανανεωτική αριστερά, είναι "είδος εν ανεπαρκεία" στην ηγετική ομάδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η ηγετική ομάδα έχει ακέραιη την ευθύνη για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση από τη Βουλή της Μαρίας Δαμανάκη και για τις επιπτώσεις αυτής της πράξης στην δυναμική και το μέλλον του ΣΥΝ".

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, 10 Οκτωβρίου 2003

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μιλώντας στον Ρ/Σ Sky, ο Συντονιστής της Ανανεωτικής Συσπείρωσης του ΣΥΝ , επισήμανε:

"Θα επιθυμούσα η Μαρία Δαμανάκη να παρέμενε μαζί μας στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στη μετατόπιση του κόμματος από τον σύγχρονο, ευρωπαϊστικό, μεταρρυθμιστικό και οικολογικό του χαρακτήρα. Η απόφασή της είναι -προφανώς- σεβαστή.

Σήμερα που η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική με το μείγμα συντηρητικών κατευθύνσεων και λαϊκίστικης δημαγωγίας θα διευκόλυνε την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ και την δυνατότητα να απευθυνθεί στον υπαρκτότατο και ευρύτατο χώρο των πολιτών που "γεωγραφικά" βρίσκονται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, δυστυχώς η ηγετική του ομάδα ,τον οδηγεί στον αυτοπεριορισμό του αποκλειστικά στον, δραματικά μικρότερο, χώρο μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ με μοναδικό στόχο -δονκιχωτικού χαρακτήρα- την διεκδίκηση της ηγεμονίας στην αριστερά από το ΚΚΕ!".

Θόδωρος Μαργαρίτης:

Μιλώντας στους Ρ/Σ Flash και Planet, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , τόνισε:

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη και την ενότητα του κόμματος. Σοβαρές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχει και ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάρει γενναίες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για ενωτική λειτουργία του κόμματος, για διάλογο με τα κορυφαία στελέχη με στόχο τις συνθέσεις στην πολιτική γραμμή του ΣΥΝ".
×
×