Η Αντιπρόταση των Σπύρου Λυκούδη , Γιάννη Μπαλάφα και Μίμη Δαρειώτη

Συλλογικό Κείμενο, Δημοσιευμένο: 2003-10-01

Η σημερινή σύνοδος της ΚΠΕ θέτει ουσιαστικά το κόμμα μας σε θέση εκκίνησης προς την κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ο Συνασπισμός της καλείται να δώσει για μια ακόμα φορά μέσα στο δυσχερές πολιτικό τοπίο της σκληρής δικομματικής πόλωσης έναν ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα για την παρουσία του και στην επόμενη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της δύναμής του.

Το κόμμα μας, μετά τις εκλογές του 2000, παρά τη μείωση των ποσοστών του, παρά την αφόρητη πίεση που ασκεί στην αριστερά ένα πολιτικό σύστημα που κινείται στις κατευθύνσεις του δικομματισμού και επιδιώκει τη δι’ όλων των μέσων περιθωριοποίησή της, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπισε και παρά τις λειτουργικές του αδυναμίες, όχι μόνο μπόρεσε να ξεπεράσει δυσκολίες και εμπόδια, αλλά κατόρθωσε να βρίσκεται σήμερα με αυτογνωσία αλλά και αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία αλλά και αποφασιστικότητα, έτοιμο να φτάσει στις κάλπες και να βγει από αυτές με επιτυχία.

Αυτή τη δύναμη την έδωσε και τη δίνει στον ΣΥΝ η ακούραστη προσπάθεια των μελών και των στελεχών του σ’ όλη τη χώρα και η αγάπη και η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει ο λαός της ανανεωτικής αριστεράς, ο ιστορικά διαμορφωμένος μέσα από τις περιπέτειες και τη βασανιστική πορεία των τελευταίων δεκαετιών.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας έχει οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας και συναγωνιστικής αλληλεγγύης με πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς και έχει συνδιαμορφώσει με αυτές τον Χώρο Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς, μια συσπείρωση - συνάντηση όπου δίνεται η δυνατότητα μέσα σ’ ένα κλίμα εμπιστοσύνης αλλά και κατανόησης των διαφορετικοτήτων να ανταλλάσσονται απόψεις και να αποφασίζονται από κοινού δράσεις σε όσα ζητήματα οι απόψεις και οι επιλογές συμπίπτουν.

Ο Χώρος Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς είναι μια θετική πολιτική πρωτοβουλία και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχτεί από ποικίλες αστοχίες και βιασύνες.

Ο ΣΥΝ και ο Χώρος Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς συζητούν από καιρό τη δυνατότητα της εκλογικής τους συνάντησης και υπάρχουν, παρά τις δυσκολίες, ισχυρές πιθανότητες να την πετύχουν.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την πρόταση πιστεύουμε ειλικρινά σ’ αυτή τη συνάντηση, την επιδιώκουμε και ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί.

Διαφωνούμε όμως κατηγορηματικά με τους όρους αυτής της εκλογικής συλλειτουργίας στους οποίους φαίνεται να καταλήγει η πλειοψηφία της Π.Γ. του κόμματος διαπραγματευόμενη με τους συντρόφους μας του Χώρου.

Η επιλογή ότι στις εκλογές δεν θα εμφανιστεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας με το σύμβολό του και τον τίτλο του και με τα ψηφοδέλτιά του βεβαίως ανοιχτά σε συνεργασίες και συμμετοχές των δυνάμεων του Χώρου Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς και προσωπικοτήτων της Αριστεράς, αλλά ένα νέο εκλογικό σχήμα στο οποίο θα μετέχει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και με τίτλο στον οποίο απλώς θα υπάρχει η λέξη ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, δημιουργεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα και προκαλεί στους υπογράφοντες εύλογες ανησυχίες. Η αποδοχή πρώτου ρόλου για τον πρόεδρο του ΣΥΝ δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Πέρα από την αφορμή που θα δοθεί για δηλητηριώδη σχόλια από τους καραδοκούντες καλοθελητές γύρω από ’ένα κόμμα που ψάχνει κάθε εξάμηνο για τίτλους, σχήματα και άλλα τινά’, αυτή καθ’ εαυτή η επιλογή άλλου εκλογικού σχήματος και με θολό περί τον ΣΥΝ τίτλο, αποτελεί ενέργεια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, σε σχέση με την εκλογική της αποτελεσματικότητα και όχι μόνο με αυτήν.

Ο λαός της ανανεωτικής αριστεράς το κόμμα μας γνωρίζει, με αυτό έχει περπατήσει για χρόνια, αυτό ταλαιπωρεί και από αυτό ταλαιπωρείται, με αυτό έχει δεθεί με σχέσεις εμπιστοσύνης και αυτό περιμένει στις κάλπες.

Αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικώς αναμένει να εμφανιστούν μπροστά της στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ., το ΚΚΕ και o ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.

Στοιχειώδης σωφροσύνη επιβάλλει, στην κορυφαία του συνάντηση με τους πολίτες, στις εκλογές, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να πράξει το αυτονόητο. Να έχει το ψηφοδέλτιο με το έμβλημά του, τον τίτλο του, τον πρόεδρό του. Στα όρια της εκλογικής του επιβίωσης, ο ΣΥΝ δεν έχει περιθώρια για την παραμικρή σύγχυση, δεν έχει περιθώρια για οποιαδήποτε απογοήτευση.

Οι δυνάμεις του Χώρου Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς που επιθυμούν την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΝ και αντιλαμβάνονται τις πλείστες δυσκολίες αυτής της μάχης δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουν προφανείς πολιτικές και επικοινωνιακές εκλογικές ανάγκες που αφορούν το γενικότερο συμφέρον της προσπάθειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως τις ανάγκες αυτές δεν μπορεί να τις αγνοήσει η ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η πρότασή μας:

Ο ΣΥΝ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, κατέρχεται με το έμβλημά του, τον τίτλο του και με τον πρόεδρό του επικεφαλής. Ανοίγει τα ψηφοδέλτιά του σε συνεργασίες με κινήσεις και πρόσωπα με τα οποία συμπορεύεται στον Χώρο Διαλόγου και Δράσης της Αριστεράς ή και σε άλλες κοινές προσπάθειες, θεωρώντας ως αναμφισβήτητη και δεδομένη την πολιτική και οργανωτική τους αυτονομία. Αυτή η εκλογική συνεργασία αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο με το ’και συνεργαζόμενες δυνάμεις’ ως συνοδευτικό του τίτλου του κόμματός μας. Όλες οι άλλες πλευρές της εκλογικής καθόδου θα ρυθμιστούν από την κοινή εκλογική επιτροπή.

Σπύρος Λυκούδης (μέλους της Π.Γ.),
Γιάννης Μπαλάφας (μέλους της Π.Γ.)
Μίμης Δαρειώτης (μέλους της ΚΠΕ)

Σχετικά κείμενα

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2004

Ειδήσεις/ Γνώμες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

×