Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre de cachet». Με αυτά ο βασιλιάς μπορούσε να κλείσει στη φυλακή ή να στείλει στην εξορία όποιον ήθελε, χωρίς να χρειαστεί να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό που προκαλούσε ιδιαίτερες αντιδράσεις ήταν ότι το θύμα δεν είχε κανέναν τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν μπορούσε να μάθει καν ποιες ήταν οι κατηγορίες εναντίον του. Όλα γίνονταν εν κρυπτώ. Φυσικά τα Lettre de cachet καταργήθηκαν με την επανάσταση. Σήμερα η δημοσιότητα της δίκης αποτελεί ένα από τα θεμέλια του κράτους δικαίου.

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία;

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2022-07-01

Ό, τι καλύτερο συνέβη σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό είναι η άρση του τουρκικού βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν. Δεν αφορά άμεσα τη χώρα μας. Στο μέτρο που δένει πιο στενά την Τουρκία στη δυτική συμμαχία ωστόσο, βοηθά να πετύχουμε τον στόχο μας: ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο. Διότι κατά τα άλλα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κοιμάται ύπνο βαθύ.

Το δίκοπο μαχαίρι της δημοσιότητας

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2022-01-21

Σχόλιο για τον τρόπο που παρουσιάζεται ένα αδίκημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την εξέλιξη της υπόθεσης και τις «αντικειμενικές» ιστορίες.

Όλοι γνωρίζουμε το «γαλλικό παράδοξο». Τη θεωρία δηλαδή που εξηγεί γιατί οι Γάλλοι έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής παρότι τρώνε ανθυγιεινά, με πολλά λιπαρά, βούτυρο και τυριά.

«Συνένοχο στον φόνο δεν θα μ’ έχετε»

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2020-10-09

Να εύχεσαι να υπάρχουν πρόσφυγες για να έχουμε δουλειά». Η φράση με όλο της τον κυνισμό είναι αυθεντική. Μου μεταφέρθηκε από αυτήκοο μάρτυρα και ειπώθηκε από εργαζόμενο σε ΜΚΟ η οποία δραστηριοποιείται στα νησιά. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι σαν κι αυτόν υπάρχουν κι άλλοι. Εθελοντές δηλαδή οι οποίοι έχουν κάνει τον εθελοντισμό επάγγελμα. Έχει όμως σημασία; Δίπλα τους υπάρχουν πολλοί άλλοι που δουλεύουν με αυταπάρνηση σε αντίξοες συνθήκες προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, τέτοιες που το επίσημο κράτος δεν μπορεί -ή καλύτερα, δεν θέλει- να προσφέρει.

Κορωνοϊός, πατριωτισμός και άλλες ιστορίες

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2020-06-13

Πόσες ανθρώπινες ζωές μπορούμε να θυσιάσουμε για να προστατέψουμε την οικονομία; Η απάντηση είναι εξαρτάται. Αν κάνατε την ερώτηση δύο μήνες πριν οι πιθανότητες είναι ότι θα σας έλεγαν κάτι στο ότι «η ζωή δεν αποτιμάται σε χρήμα», πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της. Σήμερα η απάντηση θα ήταν λίγο διαφορετική, διότι «δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε καραντίνα». Προφανώς και οι δύο απαντήσεις είναι σωστές έστω και αν οι διατυπώσεις μπορεί να είναι αντιφατικές. Πριν δύο μήνες πήραμε τα μέτρα επειδή δεν θέλαμε να πάθουμε ότι έπαθε η Ιταλία, να έχουμε ασθενείς που θα πέθαιναν χωρίς βοήθεια. Σήμερα είμαστε πιο βέβαιοι ότι ναι, θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα άρα και περισσότεροι θάνατοι, αλλά θα είναι, ας μη μας σοκάρει η λέξη, διαχειρίσιμοι. 

Φέτος στις διακοπές διάβασα Βαρουφάκη!

Ένα πολιτικά και διανοητικά ανέντιμο βιβλίο για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο

Παντελής Καψής, Athens Voice, Δημοσιευμένο: 2017-08-06

«Νιώθω μόνος Δανάη». Είναι αργά το βράδυ του Σαββάτου της 25ης Μαρτίου κι ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως γράφει στο βιβλίο του "Adults in the room", απολαμβάνει μερικές στιγμές οικιακής θαλπωρής με την σύζυγό του Δανάη. Έχει προηγηθεί μια γεμάτη μέρα. Το πρωί στους εορτασμούς στα Χανιά είχε την περίφημη στιχομυθία με μια γυναίκα που τον προτρέπει να πάνε σε ρήξη με τους δανειστές.

«Είμαστε μαζί σας» του λέει.

«Ναι αλλά θα πρέπει να είστε μαζί μας και την επόμενη μέρα της ρήξης» της απαντά αυτός.

Η Σοσιαλδημοκρατία έχει προτάσεις και μέλλον

Παντελής Καψής, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2015-10-11

H εκλογή ενός πατεντάτου αριστερού στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας έχει προκαλέσει κατάθλιψη στους βουλευτές του. Ολοι τους σχεδόν θεωρούν ότι εγκαταλείποντας το κέντρο δεν θα έχουν την παραμικρή ελπίδα να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Τα διλήμματα για τον Φ. Κουβέλη

Παντελής Καψής, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2014-07-30

Στις ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ ήταν ασφαλώς η μεγάλη ηττημένη. Παραδόξως όχι ο αρχηγός της κ. Φώτης Κουβέλης. Ο οποίος, για λίγους μήνες ακόμα, θα είναι σε θέση να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος τις (εικαζόμενες) ψήφους του κόμματός του για την προεδρική εκλογή - πιθανότατα με τον ίδιο ως υποψήφιο. Μπορεί να ψηφίσει πολιτική σταθερότητα ελπίζοντας σε 180 ψήφους από τη σημερινή Βουλή ή να επιλέξει αλλαγή με «προοδευτικό πρόσημο» ελπίζοντας σε 151 ψήφους μετά από εκλογές - αν φυσικά βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και αν προκύψει τέτοια πλειοψηφία.

Μπούμερανγκ η Χαλκιδική

Παντελής Καψής, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-06-07

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μια φοιτητική εργασία για τη ρώσικη επανάσταση και τα «σοβιέτ». Προς έκπληξή μου έμαθα πως, όταν δημιουργήθηκαν «σοβιέτ» στα εργοστάσια, η ρητή εντολή του Λένιν ήταν πως θα μπορούσαν να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αποφάσεις που σχετίζονταν με την παραγωγή. Αυτές ανήκαν στην αποκλειστική δικαιοδοσία των «μάνατζερ» που είχαν απομείνει. Ξέρουμε τι ακολούθησε. Η δυναμική της επανάστασης αποδείχθηκε ισχυρότερη από τον Λένιν.

Η Αριστερά πάει γήπεδο!

Παντελής Καψής, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2012-09-29

Δεν ξέρω αν γνωρίζουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τι είδους μόρφωμα έχουν δημιουργήσει. Θα το σκέφτηκαν ίσως ορισμένοι, οι πιο εχέφρονες, όταν άκουσαν τα συνθήματα που φώναζαν οι νεολαίοι του κόμματος εναντίον του Φώτη Κουβέλη: «Τα δικαιώματά μας τα έκανες κουρέλι, άντε γ? Φώτη Κουβέλη».

Η ώρα της μηδενικής ανοχής

Παντελής Καψής, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2012-09-11

Αντέχει η δημοκρατία μας τη Χρυσή Αυγή; Ασφαλώς. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα παραμείνει μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία στην οποία θα τηρούνται οι νόμοι. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι οι τραμπουκισμοί θα γενικευτούν και κάποια στιγμή θα παρακολουθούμε τις συγκρούσεις ακροαριστερών με ακροδεξιούς στους δρόμους ανήμποροι να αντιδράσουμε. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί και η κατάληξη ήταν σχεδόν πάντα το ίδιο τραγική.

Να γίνουµε Κούγκι λοιπόν...

Παντελής Καψής, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-10-16

Να το κάνουµε Αρκάδι λοιπόν. Να πούµε «όχι» στη βοήθεια, να γυρίσουµε στη δραχµή, να ανακτήσουµε επιτέλους την εθνική µας ανεξαρτησία και ας είµαστε φτωχοί! ∆ύο χρόνια µετά την υπογραφή του µνηµονίου η συζήτηση στην Ελλάδα µοιάζει να βρίσκεται ακόµη στο µηδέν.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 21
×
×