Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο, Η Θεσσαλία, Δημοσιευμένο: 2009-08-30
Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε ότι η όλη ενέργεια εντάσσεται σε μια γενικότερη απαξία, αντιπαλότητα και υποβάθμιση την οποία εκφράζει ο Περικλής Κοροβέσης και άλλα στελέχη και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Συνασπισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει σήμερα που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το μέλλον του Συνασπισμού, αλλά και την στάση του Συνασπισμού ως προς το μέλλον γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Το ονομάζω το ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΗΤΑΣ. Ποτέ μέχρι τώρα ένας κεντρικός σχηματισμός (για τα ελληνικά δεδομένα βλέπε, ΚΚΕ, ΕΔΑ, ΚΚΕεσωτερικού,) δεν προχωρούσε σε ένα συμμαχικό σχήμα(βλέπε ΕΑΜ, ΠΑΜΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ενιαίος ΣΥΝ) υποχρεωμένος να … «στενέψει» το πρόγραμμά του και τις πολιτικές του θέσεις. Τα συμμαχικά σχήματα είχαν πάντα πιο «ευρύχωρες» θέσεις που θα μπορούσαν να αγκαλιάζουν και να καλύπτουν ευρύτερα ακροατήρια.
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-07-06
Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς όρους, εισηγείται ο Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δείξουν οι πολίτες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ "κόκκινη κάρτα". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει αναλυτικά για τις εξελίξεις στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, για το σκάνδαλο της Siemens και την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ηγεσία του ΣΥΝ να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Σπύρο Κάραλη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-06-14
Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου και την αγωνία των πολιτών, καλεί την ηγεσία του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για τρία κέντρα αποφάσεων που λειτουργούν στο κόμμα και δημιουργούν προβλήματα, αναφέρεται στην ανάγκη διαλόγου εκτός των κομματικών θυρών και τονίζει ότι η ενότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τη λογική των περιχαρακώσεων σε εσωκομματικές πλειοψηφίες.
Τούτη η βαθιά οικονομική κρίση που ζει ο κόσμος έχει ένα ιστορικό ανάλογο στον 20ό αιώνα, διαβάζουμε συχνά: τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Εκείνη, με την τρομακτική ανεργία και την ανέχεια που έφερε, είχε θρέψει φασισμούς και εθνικισμούς και οδήγησε στον φοβερότερο πόλεμο όλων των εποχών. Φαίνεται να δίδαξε.
Από αυτό εδώ το βήμα (“Cheeprah opos Oprah?”, τ. 201) η υπεράσπιση ενός «φρέσκου» προοδευτικού ηγέτη από τις αδόκιμες επιθέσεις του ΚΚΕ ήταν αυτονόητη. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας απεδείχθη κακή επιλογή – όχι γιατί ήταν “lifestyle”, αλλά γιατί λειτούργησε ανεπαρκώς και με παρουσία (και γλώσσα) «κομματικού σωλήνα». Το βράδυ των εκλογών, όπως και ο Καραμανλής, έμοιαζε να μην έχει καταλάβει γιατί έχασε...
Η Άννα Φιλίνη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Βασίλη Κουφούπουλο,έκανε την εξής δήλωση:
Δυστυχώς μέσα σε ένα πλαίσιο διαμορφούμενης αλλαγής για τον τόπο, το κόμμα μας υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα. Μετά τις εκλογές του 2007, ο κόσμος περίμενε πολλά από εμάς με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου. Προτιμήθηκαν όμως αριστερίστικες συμμαχίες, με αποτέλεσμα και μέσα στις ευρωεκλογές να μην προβάλουμε τον αριστερό ευρωπαϊσμό μας, τη φυσιογνωμία μας για το περιβάλλον, ούτε καν την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εφόσον αγαπάμε το κόμμα μας, χρειάζεται τώρα κουράγιο και δημοκρατικός διάλογος για να ανακάμψουμε και να φέρουμε μια ριζική στροφή στη γραμμή μας.
«H καλυτερη δημοσκοπηση ειναι η καλπη» λεει μια τρεχουσα ξυλινη κοινοτοπια. Αυτη τη φορα μπορει ομως να ισχυει το αντιθετο. Η αποχη ενδεχεται να «αλλοιωσει» τοσο τα αποτελεσματα, ωστε οι τρεχουσες δημοσκοπησεις να αποτυπωνουν πιστοτερα τις διαθεσεις και τις τασεις απο το αποτελεσμα καθαυτο. Με κινδυνο λοιπον να πεσουμε εξω μαζι με τις δημοσκοπησεις, ας κρατησουμε μερικες προεκλογικες σημειωσεις
ΕΝΑ ΑΠΟ τα πιο αντιευρωπαϊκά κόμματα στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ, στο όνομα «του λαού». Θα μπορούσε να γράψει κανείς μακρύ κατάλογο υποθέσεων για το τι θα συνέβαινε στον λαό αν δεν ανήκαμε στην ευρωζώνη.
Χαμηλό εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για τις επικείμενες ευρωεκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπου πάει να θερμανθεί το πολιτικό κλίμα, αυτό γίνεται γύρω από εγχώρια ζητήματα, κεντρικής σημασίας στην καλύτερη περίπτωση, συχνά όμως περιστασιακά και μόνο, σαν την αιφνίδια αποκάλυψη για τις δαπάνες των Βρετανών βουλευτών, ή την ορθή ερμηνεία κάποιου συνθήματος που παρακολουθούμε μέρες τώρα στη χώρα μας.
Το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, που πριν από λίγα χρόνια εντοπιζόταν κυρίως στο ΚΚΕ, στις ακροδεξιές και τις νεορθόδοξες σέχτες, σήμερα τείνει να γίνει πλειοψηφική κατάσταση σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Μόνον οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν ν’ αντιστέκονται, όχι πάντως με τη θέρμη που το έκαναν στο παρελθόν.
Ελένη Τσερεζόλε, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-05-24
Η ανεργία “θερίζει” σε όλη την Ευρώπη - 8.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν μόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε ό,τι αφορά τους νέους αλλά και τις γυναίκες, που είναι τα πρώτα θύματα της καλπάζουσας ανεργίας. Τα ποσοστά ανεργίας διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, σε συνάρτηση πάντα με το μοντέλο ανάπτυξης της κάθε οικονομίας.