Το λάθος να ποντάρουμε σε πρόσωπα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2019-09-08

Η συνηγορία της κ. Λαγκάρντ στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι καινούργια εξέλιξη. Ηταν η θέση της ίδιας και του ΔΝΤ εξαρχής. Το ενδιαφέρον είναι ότι την επαναβεβαιώνει παίρνοντας το χρίσμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι θετικό, αρκεί να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει και ποια είναι τα όριά του – ώστε να μην τρέφουμε μεγάλες ελπίδες. Κι άλλες φορές μάς χάιδευαν τα αυτιά διάφοροι ισχυροί αξιωματούχοι (Γιούνκερ, Μοσκοβισί κ.ά.) και προσγειωνόμασταν απότομα όταν διαπιστώναμε ότι δεν αποφασίζουν αυτοί...

Ανατρέπεται η δημοσιονομική στρατηγική

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2019-05-12

Τι ακριβώς ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, υπό τον τίτλο «μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης» κ.λπ.; Ανακοινώθηκε η ανατροπή της οικονομικής στρατηγικής, υπέρ μιας κοντόθωρης εκλογικής τακτικής. Εξηγούμαι: Βασικό συστατικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση ήταν το απόθεμα που έχει σχηματιστεί: Τα 16 δισ. που μας έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι ως ασφάλεια για το χρέος και τα σχεδόν 11 δισ. που έχουν συγκεντρωθεί με τη μορφή υπερπλεονάσματος και (σε σύνολο 13 δισ.) διατηρούνται ανέπαφα στα κρατικά ταμεία. Από αυτό το απόθεμα, κρίσιμη είναι η διαχείριση των 11 δισ. – τα άλλα είναι κλειδωμένα από τους δανειστές. Ποιες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν από αυτά;

Ενας ορθός στόχος έγινε μπούμερανγκ

Νίκος Χριστοδουλάκης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-10

Η αποχώρηση του ΔΝΤ από την ομάδα εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έπρεπε από καιρό να είναι βασικός στόχος της χώρας στην πορεία σταδιακής απεμπλοκής από τα μνημόνια. Στην πραγματικότητα, από την εποχή του 2010, όταν συμφωνήθηκε το πρώτο Μνημόνιο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στην ομάδα των δανειστών δεν ήταν ούτε αναγκαία ούτε φυσιολογική.

Μέρες ΔΝΤ

Αγγελική Σπανού, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-04-05

Και ξαφνικά, η διαρροή ενός διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου έγινε το κυρίαρχο θέμα στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε, παρόλα αυτά επιβεβαιώθηκε ότι ο σκληρότερος των θεσμικών πιστωτών δεν έχει σκοπό να κλείσει τα μάτια λόγω προσφυγικού.

Λάθη και δοξασίες για το ΔΝΤ

Θάνος Κατσάμπας, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-03

Σε αυτό το άρθρο περιγράφω διάφορες δοξασίες που επικρατούν ακόμη για τον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ και που, μαζί με τα ασυγχώρητα κενά στη θεωρία και εφαρμογή του Χρηματοπιστωτικού Προγραμματισμού, έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

×
×