Έμποροι θανάτου

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2022-10-08

Διακινητής ανθρώπων. «Επάγγελμα» επικερδές. Υψηλού ρίσκου, βέβαια, γιατί μπορεί η επιχείρηση να ναυαγήσει. Κυριολεκτικά, εν προκειμένω. Και να χαθούν 18, 50, 100… και βάλε, μετανάστες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Τι να γίνει όμως, τα ‘χει αυτά η «δουλειά». Και παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές φυλακές έχουν γεμίσει με διακινητές, Ελληνες και αλλοδαπούς (2.223 σε σύνολο 10.678 κρατουμένων), η δεξαμενή του τρόμου και της εξαθλίωσης συνεχώς ανατροφοδοτείται. Οσο αυξάνονται η απελπισία, η εξουθενωτική φτώχεια, οι πόλεμοι, οι κλιματικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, τόσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκάζονται να μετακινούνται παράτυπα. Και ένα ποσοστό να χάνεται στη διαδρομή.

Να δώσουμε πρόσωπο στους νεκρούς

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-09-19

Τον Μάιο του 2020 οι New York Times αφιέρωσαν την πρώτη σελίδα τους, και τρεις ακόμη στο κυρίως σώμα της εφημερίδας, στους νεκρούς από τον κορωνοϊό. Χίλια από τις δεκάδες χιλιάδες θύματα απέκτησαν όνομα και λίγα ακόμη στοιχεία, επάγγελμα, αγαπημένες ασχολίες, ηλικία και τόπο διαμονής. Στην ηλεκτρονική έκδοση μπορούσε κανείς να δει φωτογραφίες μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό. Τι ζωή είχαν οι άνθρωποι αυτοί έως ότου απέλθουν αιφνιδιαστικά και οδυνηρά από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ιό;

Πολίτες σε απόσυρση

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-01-12

Η τηλεθέαση της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον σταθμό Open TV την περασμένη Τετάρτη κυμάνθηκε από 12,4% έως 16,2%, εάν συμπεριλάβουμε την καλύτερη εκτίμηση στο υψηλότερο τέταρτο. Οπως και να έχει, τα ποσοστά είναι χαμηλά όχι μόνο για τηλεοπτική συνέντευξη πρωθυπουργού, αλλά και για την κρισιμότητα της στιγμής.

Μια αντιπαράθεση που δεν έγινε ποτέ

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2016-09-24

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού», γράφει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Μακαριώτατε», ανταπαντά ο υπουργός, «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας».

Οι «μαχητές των Εξαρχείων»

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2016-07-30

Από τη μια, «οι αντιεξουσιαστές κλιμακώνουν τη δράση τους» ως απάντηση στις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, «τρομοκράτες στέλνουν δέμα-βόμβα» σε δικαστικό που συμμετέχει στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του πλοίου με το φορτίο ηρωίνης «Noor One».

Φεστιβάλ ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-03

Ούτε στα χειρότερα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιαν Φαμπρ το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσε η κοινή εμφάνισή τους την περασμένη Τρίτη για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου 2016.

Μια ουσιαστική «διαπραγμάτευση»

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2015-05-16

Εάν ήθελε κανείς να ξεκουράσει το βλέμμα του, χθες, σε μια αισιόδοξη εικόνα της Ελλάδας, θα έπρεπε να πάει στις Κάννες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, για να δει τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, ανάμεσα σε μια διεθνή ομάδα συνεργατών, να παρουσιάζει τη νέα ταινία του.

Θρησκευτική ψηφοθηρία

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2015-05-13

... Η πίστη δεν μετριέται με προσκυνήματα ιερών σκηνωμάτων. Εκτός αν στην τάση για μετονομασία (βλ. τρόικα - θεσμοί κ.ο.κ.) προστεθεί και «το εμπόριο ελπίδας». Από εδώ και πέρα: «θρησκευτικό συναίσθημα»

Κρίσιμα, εύφλεκτα, τυφλά

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2013-09-22

Ηταν Φεβρουάριος του 2013 όταν ο Μαρκ Μαζάουερ, στο αμφιθέατρο του Deree, αναλύοντας το φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε: «Πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδό της και τη θεωρούν παροδικό φαινόμενο.

Ευφορία του Νότου, εφορία του Βορρά

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2011-11-20

«Για να ευημερούμε, πληρώνουμε πολύ υψηλούς φόρους, μέχρι και 67% του εισοδήματός μας», είπε πρόσφατα ο Ολε Κρίστιαν Μάντσεν. Τον 45χρονο Δανό σκηνοθέτη ελάχιστοι Ελληνες γνωρίζουν, αποκλειστικά σχεδόν σινεφίλ και θεατές του φετινού 52ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, ο Δανός προσκεκλημένος εξέφρασε σε συνέντευξή του την απορία του για το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, φιλοδοξούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε Δανία του Νότου. Ο Μάντσεν δεν θεωρεί τη χώρα του κατάλληλο πρότυπο και επιχειρηματολόγησε γι’ αυτό με σειρά παραδειγμάτων.

Το φορτίο του χαβαλέ

Μαρία Κατσουνάκη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-10-10

«Τελειώσαμε το γυμνάσιο, κύριε, και δεν μας αφήσατε να κάνουμε ούτε μια μέρα κατάληψη»! Το παράπονο του μαθητή διατυπώθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια στον γυμνασιάρχη. Μια τουλάχιστον κατάληψη έπρεπε να υπάρχει στην εφηβική επετηρίδα. Να μπορεί, πριν περάσει ο 15χρονος το κατώφλι της Α΄ Λυκείου, να συνθέσει το δικό του αφήγημα, τη μικρή, προσωπική ιστορία, με τον ίδιο πρωταγωνιστή.
×
×