Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ οφείλει να αναδείξει την πρώτη εκλογική μάχη, αυτή των ευρωεκλογών, ως μια πραγματική δυνατότητα έκφρασης των πολιτών, ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική του τόπου στην Ευρώπη, αλλά και υπέρ συγκεκριμένων προτάσεων που συνδέουν άρρηκτα πολιτικές και μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη υπέρ της εργασίας, της αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής ασφάλειας, ανοχής των διαφορετικών και των ξένων.
Κρίση διακυβέρνησης σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας
Γιάννης Βούλγαρης, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2008-07-19
Η «Ελλάδα της μεταπολίτευσης» έχει τελειώσει το 1989-90. Τέλειωσε μαζί με τον Διπολικό Κόσμο και τον «σύντομο 20ό αιώνα». Μπορείτε να το θεωρήσετε, αν θέλετε, ένα όριο συμβολικό, ευδιάκριτο γιατί είναι παγκόσμιο. Διαφορετικά, μπορούμε να απαριθμήσουμε αρκετές «λήξεις μεταπολίτευσης».
Εν μέσω δημοσκοπικής καταιγίδας που αμφισβητεί την κεντρικότητα του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή, αλλά και σεναρίων σοσιαλ-φιλελεύθερης ανασυγκρότησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, το συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να συνιστά μείζονα ευκαιρία. Ευκαιρία για την ανακοπή της ραγδαίας κοινωνικής του απονομιμοποίησης και ταυτόχρονα αναστοχασμού της φυσιογνωμίας του, του ρόλου του, των λειτουργιών του.
Δυσφορούν στο ΠΑΣΟΚ, από το τελευταίο στέλεχος μέχρι τον πρόεδρό του, για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατούν τα κόμματα της ιστορικής αριστεράς, πρωτευόντως το ΚΚΕ και δευτερευόντως ο Συνασπισμός.
Ο Κώστας Σημίτης αναλύει την παθολογία της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά η σημερινή κριτική του παραείναι διακριτική
Ειπώθηκε ότι το βιβλίο του Κ. Σημίτη παρεμβαίνει στο Προγραμματικό Συνέδριο του Πασοκ. μπορεί. αλλά η συνοπτική ανάλυση του ανοίγει χωρίς πάντα να τα... κλείνει- σοβαρότατα ζητήματα που μας αφορούν (σχεδόν...) όλους και μας καλεί σε μια συζήτηση πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις του δημοκρατικού συστήματος, τις δυσλειτουργίες του ή , κατ΄ άλλους, τα αδιέξοδα.
Δημήτρης Χατζησωκράτης, Έρευνα του Ι. Τσώχου, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-05-06
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική τροχιά μέσα σε ένα κλίμα , που όπως αναδείχτηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ(!) θα οδηγηθεί βαθμιαία σε ακραία πόλωση. Το πεδίο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων εξουσίας, τώρα για τα ομόλογα, αύριο για άλλο ένα σκάνδαλο, που πάλι θα βρεθούν πέρα από τις σημερινές κυβερνητικές ευθύνες της ΝΔ κάποιες παλιές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται θα κυριαρχήσει. Αποτέλεσμα πασίδηλο ο συνεχής εξευτελισμός και απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της πολιτικής.
Πιστεύω- κι όχι μόνον εγώ, η γκάμα εκτείνεται από τη Σώτη Τριανταφύλλου ώς τον Νορμπέρτο Μπόμπιο- ότι αυτοί που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά είναι Δεξιοί. Πολιτική χωρίς διάκριση και κόμματα χωρίς φόρτιση αποτελούν νοηματικές αυτοαναιρέσεις.
Λεωνίδας Κύρκος, Συνέντευξη στον Κώστα ΚΑΡΗ και τον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-04-22
Τον τερματισμό του πολυκερματισμού και της σύγκρουσης των προοδευτικών δυνάμεων προτείνει με τη συνέντευξή του στην "Κ.Α." ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς Λ. Κύρκος, που τονίζει ότι βλέπει την προσέγγιση σαν ένα είδος λαϊκού κινήματος και όχι ως κίνηση κορυφής. Ο Λ. Κύρκος επισημαίνει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, και τονίζει ότι "απομακρυνόμαστε από τη βασική επαγγελία της ανανεωτικής αριστεράς για τον σχηματισμό της πιο πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων".
Μπορεί κανείς να κάνει άπειρες και οξύτατες κριτικές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ένα ευρύτατο πεδίο επιλογών του. Στον τομέα, όμως, των σχέσεων με τον Συνασπισμό οφείλει να είναι ακριβοδίκαιος.
Μιχάλης Παπαγιαννάκης, συνέντευξη στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2006-12-31
"Διάλογο άκουγα και δεν έβλεπα, διάλογο ακούω και δεν βλέπω», ισχυρίζεται ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΝ. Στο μεταξύ, αναρωτιέται γιατί ο Γ. Παπανδρέου συμπλέει με την κυβέρνηση στο άρθρο 16 και θεωρεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «δεν έχουν ούτε συνολική αντίληψη ούτε διάθεση να επεξεργαστούν μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».
Eπειδή πολύς λόγος (ξανα)γίνεται για την περίφημη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, τη συνάντηση ΠAΣOK - Συνασπισμού, το τέλος των «πάγων» και άλλα... κλιματολογικά, ορισμένες διευκρινιστικές παρατηρήσεις.
Δεν ήμουνα (και δεν είμαι) υπέρ της μικρής αλλά έντιμης Αριστερά. Πρώτον, διότι όταν μένεις για πολλά χρόνια «μικρή» δύσκολα θα παραμείνεις «έντιμη» (τουλάχιστον ως προς τις εσωτερικές υποθέσεις) και δεύτερον, διότι ακόμα κι αν υιοθετήσουμε την άποψη ότι η Αριστερά είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό εργαστήρι, τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιφρονούμε την πολιτική δύναμη της δημοκρατικής επιρροής.