Πάμε Μπροστά

Γιώργος Θωμόπουλος, Δημοσιευμένο: 2014-06-29

George Thomopoulos photo

Ανήκω στα μελή της Δημοκρατικής Αριστεράς που εντάθηκαν ενεργά μόλις ένιωσαν τη δυναμική της κυβερνώσας αριστεράς όπως αυτή εκφράστηκε στο ξεκίνημα, από τότε πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, στο διάστημα αυτό το κόμμα μας πέρασε από διαφορετικές πολιτικές καταστάσεις και στην παρούσα φάση προσγειώθηκε ανώμαλα αλλά όχι τυχαία σε πολύ χαμηλό εκλογικό ποσοστό.

Δεδομένου του αποτελέσματος θα ήταν αποπροσανατολιστικό για τα μέλη μας και θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα στους συμπολίτες μας ανεξάρτητα εάν μας ψήφισαν, εάν δεν το αποδεχτούμε όπως απλά είναι, δηλαδή μια μεγάλη αποτυχία.

Έξοδος στις αγορές και δημόσιο χρέος

Γιώργος Θωμόπουλος, Δημοσιευμένο: 2014-04-14

George Thomopoulos photo

Η έξοδος στις αγορές δηλαδή η εκ νέου χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις Διεθνείς Αγορές είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο οικονομικό γεγονός. Η εν λόγω έξοδος είναι θετική εφόσον εντάσσεται σε μια σαφή, μακροπρόθεσμη και κοστολογημένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους. Είναι λοιπόν σημαντικά τα επόμενα βήματα και θα φάνουν οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης καθώς δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε εάν η Ελλάδα θα είχε σε αυτή την παρούσα στιγμή τη δυνατότητα να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης».

Η επόμενη ημέρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετά το συνέδριο

Γιώργος Θωμόπουλος, www.neolaia.gr, Δημοσιευμένο: 2013-12-20

George Thomopoulos photo

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου της συνεδρίου η εκτίμηση μου είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά βγαίνει πιο δυνατή από την άποψη ότι έχει ξεκαθαρίσει και επιβεβαιώσει πλέον από τη βάση της την αυτονομία της στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και οικολογίας.
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το πολιτικό μας στίγμα είναι πλέον ξεκάθαρο και διακριτό από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, είμαι δε πεπεισμένος ότι το στίγμα αυτό θα δυναμώνει συνεχώς και θα γίνεται καλύτερα αντιληπτό από την κοινωνία.
Εκτιμώ επίσης ότι το στίγμα αυτό και η ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Δημοκρατική Αριστερά να αποκτήσει εκλογικά ποσοστά που αντιστοιχούν στις πραγματικές της δυνατότητες ώστε να συνδιαμορφώσει την μελλοντική κυβερνητική πολιτική.

Τραπεζικό Σύστημα και χάραξη στρατηγικής επί της χρηματοπιστωτικής πολιτικής

Γιώργος Θωμόπουλος, Δημοσιευμένο: 2013-11-30

Όπως ήταν αναμενόμενο, επιβεβαιώθηκε ότι η χρήση των κεφαλαίων που αποκτήθηκαν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών δεν είχαν στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά την αποπληρωμή κεφαλαίων έκτακτης παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Υπενθυμίζουμε ότι η παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού αυτού (Emergency Liquidity Assistance -ELA) αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δεν τηρούν ορισμένα εποπτικά κριτήρια και αναγκάζονται να δανείζονται με αυξημένο επιτόκιο. Έτσι αρχικά από € 122 δισεκ. είχε υποχωρήσει το Σεπτέμβριο 2013 στα € 20,8 δισεκ

×
×