Είμαστε όλοι συμμορίτες
Ριχάρδος Σωμερίτης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Δημοσιευμένο: 2022-02-03

Τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου, τους οποίους αποπειράθηκε να στιγματίσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παρεμβαίνοντας και στη Δικαιοσύνη που τους έχει (κακώς πιστεύω και ίσως εκδικητικά) εγκαλέσει. Αλλά και τον Δημήτρη Καμπουράκη που οι τόσο βολικοί «γνωστοί άγνωστοι τιμωροί» πήγαν νύχτα να του κάψουν το σπίτι.
Η φενάκη της συνεχούς ζωντανής ενημέρωσης
Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-09-05
Για μια πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, DOCUMENTO, Δημοσιευμένο: 2021-02-21

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια, την εξοργιστική μείωση κατά 98,5% της δόσης των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και την προκλητική αύξηση της μισθοδοσίας των διευθυντικών στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αν και τα Χριστούγεννα έχουν περάσει, ο χιονιάς των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι αποτέλεσε έμπνευση για την κυβέρνηση να κάνει χριστουγεννιάτικα δώρα εκεί που “πρέπει”.
Το σημερινό τοπίο της ενημέρωσης παραβιάζει το Σύνταγμα και απειλεί την ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-01-28

Το μελάνι και το λιβάνι
Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-12-18
Απόσπασμα από δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου κάπου στον πλανήτη Γη: «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στα μέσα ενημέρωσης ούτε στη δουλειά των δημοσιογράφων. Σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία τους». Εδώ γελάει κάθε πικραμένος, ακόμα κι αν έχει συνεργάτη-σύμβουλο έναν περιοδεύοντα πολιτευτή της περιωπής του κ. Ψαριανού. Και γελάει αυτοσαρκαστικά, από θλίψη. Ακόμα και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γελάει από μέσα του τη στιγμή που κάνει μια τόσο παραμυθητική δήλωση. Σαρκαστικά. Ξέρει γιατί. Κι εμείς ξέρουμε. Και οι αναγνώστες-τηλεθεατές-ακροατές ξέρουν. Το πιστοποιούν άλλωστε και οι έρευνες της κοινής γνώμης διεθνώς, στις οποίες καταγράφονται υψηλά έως υψηλότατα ποσοστά αναξιοπιστίας των ΜΜΕ.
Η ΕΡΤ ως λάφυρο του επιτελικού κράτους
Αγγέλα Νταρζάνου, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-10-04
Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περιθωριοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί βιαίως, υποβαθμίστηκαν ή μπήκαν στο ψυγείο
Εικόνα κατοχής και σφετερισμού από τους εκλεκτούς της κυβέρνησης Ν.Δ. επικρατεί στην ΕΡΤ εδώ και έναν χρόνο. Στην αρχή με τοποθετήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στις θέσεις-κλειδιά και στη συνέχεια με τη συστηματική ανατροπή όσων χτίστηκαν στην περίοδο 2015-2019: προγράμματα, εκπομπές, δομές, πρόσωπα, απομακρύνονται ή καταργούνται από το νέο καθεστώς, που έχει απλώσει πλοκάμια μέχρι την τελευταία γωνιά της διοικητικής πυραμίδας.
Εθνικά θέματα και «εθνική» ενημέρωση;
Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-09-06
Είναι γνωστό πως ο σίγουρος χαμένος στις ένοπλες συρράξεις και στις δραματικές διακρατικές κρίσεις είναι η αλήθεια και η ενημέρωση. Ο Βίσμαρκ, μάλιστα, υποστήριζε πως τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές.
Παντού στον κόσμο, η ματιά που τα καθιερωμένα εθνικά μέσα ενημέρωσης έχουν για την κατάσταση σε περίοδο διακρατικών κρίσεων είναι, συνήθως, από την πλευρά των «εθνικών συμφερόντων».
Οι διακονιάρηδες των 20 εκατ.
Πάσχος Μανδαρβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-06-16
Ετσι οι υπεκφυγές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, που έχουν στόχο να μη δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος του ύψους των χρηματοδοτήσεων σε ΜΜΕ, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», οδηγούν σε άβολες για την κυβέρνηση παρενέργειες.
Δελτίο ειδήσεων με άποψη
Γιώργος Γιαννουλόπουλος, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Δημοσιευμένο: 2018-11-03
Από τις πιο εμφανείς διαφορές ανάμεσα σε μας και τους ξένους –εννοώ τους Δυτικοευρωπαίους– είναι οι θεσμικές ρυθμίσεις που καθορίζουν το πώς λειτουργεί η τηλεόραση. Δεν αναφέρομαι στην ποιότητα. Η τηλεοπτική αθλιότητα ενδημεί σε όλες τις χώρες, ιδίως σε ερασιτεχνικά ιδιωτικά κανάλια όπου βλέπεις και ακούς τέρατα και σημεία. Στα πιο σοβαρά, όμως, και στο ειδησεογραφικό τμήμα τους ισχύουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι στα καθ’ ημάς όχι μόνο δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται κατάφωρα.
Αν και του επαγγέλματος, συμβαίνει να είμαι ξενομαθημένος. Κι αυτό εξηγεί γιατί η πρώτη μου γνωριμία με τα ελληνικά δελτία ειδήσεων ήταν κάτι σαν πολιτισμικό σοκ.
ΑΥΤΟΦΩΡΟ
Γιάννης Παπαθεοδώρου, dim/art, Δημοσιευμένο: 2018-09-24

Οι στίχοι είναι παλιοί και γνωστοί ήδη από τα ρομαντικό χρόνια του 19ου αιώνα, τότε που μεσουρανούσε το άστρο του Αλεξάνδρου Σούτσου: Είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μην βλάψεις / της Αρχής τους Υπαλλήλους, τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους· / είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μη γράψεις. Η πρόσφατη δίωξη και το «αυτόφωρο» των δημοσιογράφων του Φιλελευθέρου για ένα πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ανήθικο πάρτι» έφερε στο προσκήνιο της δημοσιότητας πολλά προβλήματα, που εδώ και καιρό, ναρκοθετούν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών: ένα τυποκτόνο νόμο, τη δυσανεξία της κυβέρνησης στην πολιτική κριτική, την επιλεκτική κατασκευή εχθρών.