Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, DOCUMENTO, Δημοσιευμένο: 2024-05-05

kotzias

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να γίνει κουρελόχαρτο. Μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να φέρει τα προβλεπόμενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία διέλυσε την συμφωνηθείσα επιστημονική ομάδα για την απομάκρυνση των αλυτρωτικών διατυπώσεων από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αρνήθηκε να προωθήσει την συγκρότηση της προβλεπόμενης στη Συμφωνία ομάδας για τη λύση των εμπορικών σημάτων και ονομασιών στην βάση του ενωσιακού δικαίου.

Κρίση στη Βόρεια Μακεδονία – Χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη

Νίκος Κοτζιάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-11-14

kotzias

Οφείλουμε να εγκύψουμε με προσοχή στις παγκόσμιες και περιφερειακές αλλαγές, ώστε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να εντοπίσουμε τις αλλαγές, τις ευκαιρίες και τα στρατηγικά προβλήματα που προκύπτουν για τη χώρα μας.

1 Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δημιούργησε την εντύπωση σε σειρά εθνικών ηγεσιών στην περιοχή μας ότι μπορούν να εκδηλώσουν ευκολότερα αναθεωρητικές διαθέσεις, διότι η πιθανότητα να τους εμποδίσει η αμερικανική στρατιωτική μηχανή είναι πολλαπλά μικρότερη από ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Νίκος Κοτζιάς, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2019-12-08

kotzias

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας από το 1973 υλοποιείται μέσα από ένα επαναλαμβανόμενο σχήμα τεσσάρων φάσεων: Αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θαλάσσιες περιοχές και νησιά. Αναγωγή των αμφισβητούμενων σε «γκρίζες ζώνες». Παρεμπόδιση άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της Ελλάδας σε αυτές. Προσπάθεια, τέλος, να εμφανιστούν αυτές οι περιοχές ότι «ανήκουν στην Τουρκία». Πρόκειται για επιλογές διεθνούς πειρατείας, κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και προκλήσεων που απαιτούν εκ μέρους μας αυστηρές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της μεθόδευσης ως προς τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η Ελλάδα οφείλει να πράξει άμεσα τα εξής:

Η ανικανότητα των Αθηνών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Νίκος Κοτζιάς, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2019-10-23

Με τις επιλογές της η Αγκυρα τεστάρει τις αντοχές, τα αντανακλαστικά, τη θέληση και τον πατριωτισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η καταγραφή που κάνει την ικανοποιεί.

Η Κύπρος κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Εχει να αντιμετωπίσει έναν επιθετικό ρεβανσιστή Ερντογάν, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Μεγαλονήσου στη θάλασσα. Επιπλέον, η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στις εστίες πολέμου και συγκρούσεων. Εκεί όπου η Τουρκία νομίζει ότι δικαιούται να ορίζει το ποιος «είναι τρομοκράτης» και να καταπατά τον διεθνή νόμο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία θυμίζει εκείνη της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939. Η κατάσταση για την Κύπρο δυσκολεύει και εξαιτίας του γεγονότος ότι:

Αποχή και ελπίδα

Νίκος Κοτζιάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2006-10-22

Παλαιότερα, σημαντικό τμήμα πολιτών πίστευε ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούσαν να λυθούν μέσα από την πολιτική δράση που οργάνωναν τα κόμματα.

Tι γεννά τον φαύλο κύκλο της βίας;

Νίκος Κοτζιάς, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-08-19

H δημόσια συζήτηση για τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και την τρομοκρατία στα αεροδρόμια δημιουργεί ένα κεντρικό ερώτημα: Ποια είναι η αιτία και από πού ξεκινά ο υπάρχων φαύλος κύκλος βίας;

H διαφορά ανάμεσα στο Aουσβιτς και τον Λίβανο

Νίκος Κοτζιάς, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-08-05

Στην Eλλάδα όπου φαίνεται ότι όλα επιτρέπονται να λέγονται, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι «ουδείς, πλην ίσως κάποιων ακραίων μπορεί να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ των κλιβάνων του Άουσβιτς και των πολεμικών βομβών που σπέρνουν θάνατο στον Λίβανο» (Eπενδυτής 28.7, κύριο άρθρο).

Μονοπάτια

Νίκος Κοτζιάς, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-07-22

Oπως έχω επανειλημμένα γράψει, αυτό που δεν πρέπει να ανέχεται κανείς, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι η κουταμάρα της μονομέρειας που στηρίζεται, μάλιστα, σε προκαταλήψεις και σε έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης. Διότι καλά κάνει όλη η Eλλάδα και καταδικάζει το Iσραήλ, αλλά γιατί δεν λέγεται κουβέντα για τη Xεζμπολάχ;

Aνοχή στον φανατισμό ή ελευθερία του Tύπου

Νίκος Κοτζιάς, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2006-02-12

Η δημοσίευση γελοιογραφιών του Mωάμεθ στο δυτικό Tύπο προκάλεσε την πολεμική των ισλαμιστών, οι οποίοι απαιτούν «να κοπούν τα χέρια», ακόμη και «να αποκεφαλιστούν όλοι όσοι προσβάλλουν τον Προφήτη».

Η υπερεθνική τρομοκρατία

Νίκος Κοτζιάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2005-07-17

Χαρακτηριστικό μιας υπερδύναμης είναι η ικανότητα να επιλέγει πού, πότε και με ποιο τρόπο μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο (κάτι που, σήμερα, απ’ όλα τα εθνικά κράτη μπορούν να το κάνουν μόνο οι ΗΠΑ). Στην εποχή μας, όπως έδειξε σειρά κτυπημάτων μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001, την ίδια ικανότητα διαθέτει και το υπερεθνικά οργανωμένο τρομοκρατικό δίκτυο.
×
×