Η ελληνική κηδεία της γερμανικής λιτότητας

Γιόσκα Φίσερ, TO BHMA, Project Syndicate, Δημοσιευμένο: 2015-01-30

Όχι πολύ παλιά, γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι διακήρυσσαν ότι η κρίση στην ευρωζώνη είχε παρέλθει. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πίστευαν ότι είχαν μετριάσει την καταιγίδα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν ακόμη ένα λάθος. Το τελευταίο λάθος, όπως και τα προηγούμενα, πηγάζει από ευσεβείς πόθους – και για ακόμη μία φορά, είναι η Ελλάδα που διακόπτει την ονειροπόληση

Η διάβρωση της Ευρώπης

Γιόσκα Φίσερ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2013-05-11

Πριν από λίγες εβδομάδες η χειρότερη οικονομική κρίση της Ευρώπης φαινόταν να πλησιάζει στο τέλος της. Η σταθερότητα επέστρεφε. Όμως τα φαινόμενα αποδείχτηκαν παραπλανητικά. Ένα μικρό πρόβλημα (τουλάχιστον στην κλίμακα) όπως η Κύπρος, όταν συνδυάζεται με ένα σχεδόν απίστευτο βαθμό ανικανότητας μεταξύ της «τρόικα» , ήταν αρκετό για να μετατρέψει ένα μικρό εμπόδιο σε μια τεράστια κρίση.

Το Βερολίνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα

Γιόσκα Φίσερ, Der Spiegel, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2011-08-30

O Καντάφι απειλούσε με ματοκύλισμα τη Βεγγάζη και ο άμαχος πληθυσμός αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο. Ήταν σαφές πως στο «συμβούλιο ασφαλείας» είχε διαμορφωθεί μια πλειοψηφία υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, που υποστηριζόταν επίσης από τον «αραβικό σύνδεσμο» και την «ισλαμική διάσκεψη». Τι άλλο χρειαζόταν η γερμανική κυβέρνηση για να συμφωνήσει;

Το «ελληνικό μάθημα» της Ευρώπη

Γιόσκα Φίσερ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2010-03-02

«Μόνο όταν πέφτει το κύμα καταλαβαίνεις ποιος κολυμπούσε γυμνός...». Αυτό το εύστοχο σχόλιο έκανε ο διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση. Οπως διαπιστώθηκε στην πορεία, το σχόλιό του ίσχυε όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για ολόκληρα κράτη.

Η Μέση Ανατολή μετά την ομιλία Ομπάμα

Γιόσκα Φίσερ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2009-06-27

Oι μεγάλες ομιλίες συχνά υποτιμώνται ως «λόγια του αέρα». Και όμως, μπορεί να έχουν πολύ σημαντικές συνέπειες. Τέτοια είναι η περίπτωση της ιστορικής ομιλίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμαπρος τον μουσουλμανικό κόσμο στο Κάιρο, καθώς (απλή σύμπτωση ή μήπως τέλειο τάιμινγκ;) τα πράγματα στη Μέση Ανατολή παραμένουν έκτοτε ρευστά.

Η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική κυβέρνηση

Γιόσκα Φίσερ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2009-03-04

Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είπε κάποτε: «Μόνο όταν υποχωρήσει η παλίρροια μπορεί να διαπιστώσει κανείς ποιος κολυμπούσε γυμνός» . Αυτό το ψήγμα σοφίας προοριζόταν για τις εταιρείες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Μπορεί ωστόσο κάλλιστα να εφαρμοστεί σε χώρες και οικονομίες.

Δύο κράτη, η μόνη λύση

Γιόσκα Φίσερ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2009-01-28

Από την ίδρυσή του το 1948, το κράτος του Ισραήλ έχει διεξαγάγει επτά πολέμους εναντίον των γειτόνων του, περιλαμβανομένου και του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα. Αν προστεθούν η πρώτη και η δεύτερη Ιντιφάντα των Παλαιστινίων στις κατεχόμενες περιοχές, το σύνολο φθάνει στους εννέα.

Τα δύο μέλλοντα της Ευρώπης

Γιόσκα Φίσερ, Project Syndicate, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2007-06-08

Η εικόνα της Ευρώπης σήμερα είναι αντιφατική: από τη μια είναι μία ήπειρος ειρήνης, δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Είναι επίσης μία ήπειρος ευημερίας: η οικονομία της είναι ανταγωνιστική, το νόμισμά της ισχυρό, ο πληθωρισμός χαμηλός και το επίπεδο ζωής των κατοίκων της είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η Ευρώπη οφείλει να δράσει στο Νταρφούρ

Γιόσκα Φίσερ, Project Syndicate, Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2007-05-04

To Νταρφούρ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή: οι νεκροί φθάνουν τις 200.000. Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή έχουν πέσει θύματα βιασμού και 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση του Σουδάν εναντίον του ίδιου του λαού της.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή εξωτερική πολιτική

Γιόσκα Φίσερ, Συνέντευξη στην Κατερίνα Σώκου, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-04-29

Θερμός υπέρμαχος μιας ισχυρής Ευρώπης με κοινή εξωτερική πολιτική, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δηλώνει προς «Το Βήμα» ότι έχει βαρεθεί τις γκρίνιες των Ευρωπαίων για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και καλεί τους σημερινούς ηγέτες να βρουν την τόλμη να αντιμετωπίσουν από κοινού τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τουρκία και ΕΕ: δυο τρένα σε τροχιά σύγκρουσης; / του Γιόσκα Φίσερ 04-10-2006

Γιόσκα Φίσερ, © Jordan Times, www.ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2006-10-04

Η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων σήμερα, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού -στην πραγματικότητα ακατάλυτου- δεσμού με την Τουρκία, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας στην περιοχή.

Τα επόμενα βήματα της Ευρώπης

Γιόσκα Φίσερ, Der Spiegel, Δημοσιευμένο: 2005-06-04

Την Πέμπτη το βράδυ(2/6/05), στην αμερικανική ακαδημία, στην πανέμορφη όχθη της λίμνης Βάνσεε στο Βερολίνο, ο Γιόσκα Φίσερ, Γερμανός υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής των οπαδών της ΕΕ, ανέπτυξε τις σκέψεις του για τα «όχι» στα δημοψηφίσματα και για τα πιθανά επόμενα βήματα της ΕΕ προς τα εμπρός
×
×