Η Αριστερά της Μεταπολίτευσης

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2011-03-25

papadimitropoulos

Από τη Μεταπολίτευση και µετά, µε την καθοριστική συµβολή του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά υπέστη µια µετάλλαξη. Από την Αριστερά της θυσίας, της ατοµικήςθυσίας, για χάρη των µεγάλων πολιτικών και συλλογικών προταγµάτων,είτε αυτά ήταν ο σοσιαλισµός, είτεη δηµοκρατία, προταγµάτων που κάθεαριστερός ήταν διατεθειµένος να καταβάλει ατοµικό κόστος για να τα διεκδικήσει, περάσαµε, µε την εδραίωση της δηµοκρατίας, σε µιαν άλλου τύπου Αριστερά, περισσότερο οικονοµιστική και λιγότερο πολιτική. Απότη διεκδίκηση του συνολικού, περνάµε σε µιαν Αριστερά που εντός του συστήµατος διεκδικεί το ατοµικό,το µερικό, µια πιο εγωιστικήΑριστερά που διεκδικεί το σήµερα.

Οι αριστεροί δεν είναι απλοί παρατηρητές και ερμηνευτές φαινομένων…

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Δημοσιευμένο: 2009-01-28

papadimitropoulos
...Όποιος επικροτεί την διάλυση της υπαρκτής κοινωνικότητας, «και μετά βλέπουμε», θα πρέπει να εξηγήσει -αν τουλάχιστον επιμένει να δηλώνει αριστερός-...πώς μια Αριστερά και κυρίως πώς οι αριστεροί, όταν εγκλωβίζουν τον ιδεολογικό τους ορίζοντα σε έναν αυτοαναφερόμενο κύκλο με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα να είναι το πεζοδρόμιο, το κίνημα, οι κάμερες και οι μπάτσοι –γιατί τέτοιοι αριστεροί παράγονται μαζικά τον τελευταίο καιρό- πώς λοιπόν μια τέτοια Αριστερά θα μπορέσει να αλλάξει τον κόσμο;

Μακεδονικό: αυτοπροσδιορισμός και σύνθετη ονομασία

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-06-22

papadimitropoulos
Αντικείμενο αυτής της ομιλίας είναι ο "νέος διχασμός" που εμφανίζεται στους κόλπους της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς ανάμεσα στους οπαδούς του συμβιβασμού, οι οποίοι αναζητούν μια μέση λύση, που να μοιράζει κατά κάποιον τρόπο το όνομα ανάμεσα στα δύο έθνη, και τους αντιπάλους του συμβιβασμού από την άλλη -- που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την πλειοψηφούσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας παράταξη των ασυμβίβαστων.

Τα Βαλκάνια κι εμείς

Αποσπάσματα από το εξαντλημένο βιβλιαράκι του 1993, που ξανακυκλοφορεί

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-10-21

Κατά πόσον υπάρχουν Σλαβομακεδόνες; Eίπα προηγουμένως πως η θέση ότι υπάρχουν, εφόσον δηλώνουν οι ίδιοι ότι θέλουν να υπάρχουν, εφόσον δηλαδή έχουν αποκτήσει (έστω και μόλις χθες) ξεχωριστή εθνική συνείδηση, είναι η μόνη σωστή θέση. Eίναι, θα λέγαμε, αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για μια ειρηνική διαβίωση με τους γείτονές μας.

Κρίση του πολιτικού συστήματος

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2007-09-23

Για να διαβάσουμε τα αποτελέσματα και να συλλάβουμε καλύτερα το «μήνυμα», ως είθισται να λέγεται, των εκλογών, είναι απαραίτητο, τούτη τη φορά περισσότερο παρά ποτέ, να αφήσουμε παράμερα τα ποσοστά και να σταθούμε στα απόλυτα νούμερα της εκλογικής αναμέτρησης. Θα ήθελα μάλιστα να εκφράσω την έκπληξή μου που τα απόλυτα νούμερα απουσίασαν όχι μόνο από τις οθόνες της τηλεόρασης (πράγμα συνηθισμένο) αλλά και από τις σελίδες των εφημερίδων, σαν να βαλθήκαμε όλοι μαζί να σκεπάσουμε τα σημάδια της κρίσης του πολιτικού συστήματος.
×
×