Ένας παλιός, ανάμεσά μας

Φωτεινή Αναστασίου, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2015-09-17

fotanastasiou

Ας μην αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες, ότι δεν διαπραγματεύτηκε για τη χώρα, ότι προκάλεσε με την στάση του τους ελέγχους κεφαλαίων, ότι έγιναν απολύσεις λόγω αυτής της εξέλιξης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το «αυτονόητο» για εκείνον. Προκάλεσε εκλογές, ζητώντας εντολή αυτοδυναμίας για να εφαρμόσει το Μνημόνιο ΙΙΙ, που αντιπαθεί και μάχεται αλλά το έφερε στη Βουλή μετά την εκβιαστική συμπεριφορά των εταίρων.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος του σουρεαλισμού που επικρατούσε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες στο Μαξίμου και ξεπέρασε τη φαντασία πολλών. Προφανώς και του Λουίς Μπουνιουέλ, του Γάλλου σκηνοθέτη.

Διαφωνούν. Εμείς τι φταίμε;

Φωτεινή Αναστασίου, Δημοσιευμένο: 2015-07-14

anastasiou

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός στην βουλή έθεσε το εξής δίλημμα: «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σ’ αυτό το δίλημμα όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση εξ ορισμού τάχθηκαν υπέρ της «ανατίναξης» και εναντίον του προέδρου τους. Η μόνη δικαιολογία να ψηφίσει κάποιος «όχι» ή «παρών/παρούσα» θα ήταν να πιστεύει ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός – μετά την προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα – δεν ήταν σοβαρό.

Συμφωνούμε ότι θέλουμε Συμφωνία;

Φωτεινή Αναστασίου, Δημοσιευμένο: 2015-07-09

Ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Η μοναδική λαϊκή εντολή που έχει ακόμα η συγκυβέρνηση είναι αυτή και καμία άλλη: μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη.

Μετά από ένα πεντάμηνο «δημιουργικής ασάφειας» και σοβαρών διαπραγματευτικών λαθών, ο πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα αδυνατώντας -κατά ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου- να περάσει την συμφωνία που ο ίδιος πρότεινε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή. Αναγκαστικά λοιπόν η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα από τις συνεχείς αναλήψεις μετρητών που προκάλεσε ο πανικός των απρόβλεπτων εξελίξεων, μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

×
×