Χωρίς άμεσα μέτρα προστασίας, η κοινωνική καταστροφή δεν θα έχει προηγούμενο

Πολλές συμπτώσεις μαζεύονται στο ζήτημα των πλειστηριασμών και της νομιμοποίησης των servicers να τους διενεργούν προς είσπραξη απαιτήσεων που διαχειρίζονται

Κώστας Τσουκαλάς, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-19

Δραματικές είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το μέλλον των 700.000 ακινήτων, τα οποία έχουν προσημειωθεί για απαιτήσεις, που εκχωρήθηκαν από τις τράπεζες στα funds. Πολλές συμπτώσεις μαζεύονται πάνω από το ζήτημα των πλειστηριασμών και της νομιμοποίησης των servicers να τους διενεργούν προς είσπραξη των απαιτήσεων που διαχειρίζονται.

Μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή πλούτου σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας

Κώστας Τσουκαλάς, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-11-27

tsouk

Μετά τις τραγικές εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα στην αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε, με την επιχείρηση βίαιης αποβολής δανειολήπτριας από την οικία της με σπάσιμο πόρτας και απειλές, το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και των συνεπειών τους για την κοινωνική ειρήνη έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση παραμένει σκόπιμα αδρανής νομοθετικά, ενώ γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας στοχοποίησης της άτυχης δανειολήπτριας με υπονοούμενα για την οικονομική της επιφάνεια.

Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά

Κώστας Τσουκαλάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-11

κώστας τσουκαλάς δικηγόρος – εργατολόγος

Μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 με προοπτική εκ νέου αύξησης το 2023 στα 800 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη, έστω και προσωρινά, η αύξηση της επιδότησης του ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Η κυβέρνηση στη διαχείριση της ακρίβειας συνεχίζει την πολιτική της ατελούς ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το σταγονόμετρο και σε χρόνο αφού έχει γίνει η ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία.

Επιστροφή στην κανονικότητα: ειρωνεία ή αδιέξοδο;

Κώστας Τσουκαλάς, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2022-01-04

tsoukalaskonst

Πέρα από τη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, το σωτήριο έτος 2021 θα μπορούσε να παραπέμπει επίσης και στην ιδέα του πολιτισμού εν γένει. Πράγματι, δυόμισι ακριβώς χιλιετίες (2021+479 χρόνια) μας χωρίζουν από τη στιγμή που, μετά την οριστική ήττα των εισβολέων Μήδων, οι Αθηναίοι παγίωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «πολιτικό πολιτισμό».

Το μέλλον της εργασίας στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Κώστας Τσουκαλάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-05-12

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία Covid-19 λειτουργεί ως παγκόσμιος καταλύτης για την επιτάχυνση της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, καθώς παρατηρείται γεωμετρική αύξηση της εμπλοκής στην παραγωγική διαδικασία πρακτικών που σχετίζονται με τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Στη χώρα μας η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει θετική επίδραση και να οδηγήσει και στον διπλασιασμό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης και σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ.

×
×