Το ΝΑΤΟ στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-11-19

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, 19 – 21 Νοεμβρίου, οι χώρες μέλη καλούνται να υιοθετήσουν «το νέο στρατηγικό δόγμα» της συμμαχίας που θα ισχύει μέχρι το 2020. Με τη νέο δόγμα το ΝΑΤΟ εγκαταλείπει τον «αμυντικό» ρόλο που επισήμως διαδραμάτιζε καθ` όλη την περίοδο του ψυχρού πολέμου, για να μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει επιχειρησιακά νέες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων και της ροής τους, τα πυρηνικά όπλα από χώρες εκτός συμμαχίας, την κυβερνοπειρατεία και το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Προτεραιότητα στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές και όχι στους εξοπλισμούς

Για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα

Δημοσιευμένο: 2010-11-18

Με το νέο αμυντικό δόγμα που καλούνται να υιοθετήσουν οι χώρες μέλη της συμμαχίας υπό την πίεση των ΗΠΑ, με τη διασυνδεδεμένη με τη Ρωσία νέα αντιπυραυλική ασπίδα και με τη συνεργασία με την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, το ΝΑΤΟ διευρύνει και αναβαθμίζει τον επιχειρησιακό του ρόλο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι προληπτικοί πόλεμοι και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως στο Αφγανιστάν, θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Με τον επιβαλλόμενο διαρκή εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί και οι εντάσεις παντού στον κόσμο, και στα Βαλκάνια, και θα επιδεινωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μαζί με τη συνεπαγόμενη οικονομική αιμορραγία σε περίοδο κρίσης χρεών και ελλειμμάτων.

Ουκρανία, Γεωργία, ΠΓΔΜ προσγειώθηκαν στη νέα πραγματικότητα

Γιώργος Καπόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2008-04-05

Τρεις χώρες, Η Ουκρανία, η Γεωργία και η ΠΓΔΜ προσγειώθηκαν χθες απότομα στην πραγματικότητα: Δεν αρκεί η απόλυτη ταύτιση με τις ΗΠΑ για να πετύχουν την αποδοχή της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε από τους Ευρωπαίους εταίρους.
×
×