Το ενεργειακό ταγκό σε νέους ρυθμούς

Λάρκος Λάρκου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2021-03-07

Η γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει. Με αργούς ρυθμούς, αλλά κινείται. Όλοι οι παίκτες παίρνουν αποφάσεις και επιχειρούν να εντάξουν τα συμφέροντά τους μέσα από σε μια νέα οπτική. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων ζημιώνει όλους τους παίκτες, είτε παίζουν με τις εντάσεις, είτε προσπαθούν να παραμείνουν στη διπλανή γωνία, επωφελούμενοι της διπλωματίας τους αδράνειας. Σημαντικά ζητήματα δεν αφορούν μονομερώς εθνικές υποθέσεις.

Στο Βερολίνο με μικρό καλάθι

Λάρκος Λάρκου, www.metarithmisi.gr, Δημοσιευμένο: 2019-11-03

Στις 25 Νοεμβρίου καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ την «τριμερή» συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο κύπριους ηγέτες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει κάποια ελπίδα για να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο. Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, πρέπει να αναλύσουμε το τι ακριβώς προκάλεσε την πλήρη στασιμότητα για δύο και μισό χρόνια, και έτσι να δούμε τι προοπτικες μπορεί να υπάρχουν σήμερα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το 2017 φτάσαμε ένα βήμα πριν από τη συνολική επίλυση. Το τι έκανε η κάθε πλευρά το γνωρίζει καλύτερα παντός αλλου ο ίδιος ο ΓΓ.

Ρότα στη γραμμή Μιθριδάτη

Λάρκος Λάρκου, www.larkoslarkou.org.cy, Δημοσιευμένο: 2019-10-20

Αυτή η ιστορική αντίφαση δεν έχει προηγούμενο: ποικίλες κινήσεις ενώνουν δυνάμεις με στόχο να εγκαταλείψουν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία εν ονόματι του μίσους που τρέφουν προς αυτήν! Από το Κρανς Μοντάνα και μετά, αυτή η αντίφαση πήρε πιο επιθετική μορφή. Πρωταγωνιστής της πολιτικής αυτής ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης (λ.χ. ρεσιτάλ παραπλάνησης στην ομιλία του στους Μορφίτες, 13/10). Κινήσεις, με από παλιά διαμορφωμένες θέσεις υπέρ της λύσης «δίπλα – δίπλα», αφού κατανόησαν «πού το πάει ο πρόεδρος», βρήκαν την ευκαιρία να εργαστούν στη γραμμή «τώρα είναι η ώρα για να τελειώσουμε μια και καλή με την υπόθεση «διακοινοτικές συνομιλίες».

2020 Βήματα του «Κυπριωτισμού»

Λάρκος Λάρκου, www.larkoslarkou.org.cy, Δημοσιευμένο: 2018-10-27

Η τ/κ κοινότητα αναζητά τον κάθε φορά νέο βηματισμό της. Οι εξελίξεις (κατ’ ακρίβεια μη εξελίξεις) στο κυπριακό έχουν βοηθήσει πολλούς ε/κ να αποκτήσουν μιαν πιο ρεαλιστική αντίληψη για την πορεία της. Η εκτίμησή μου για τις εξελίξεις στους εξής πέντε κύκλους:

Οι Πρέσπες στην Βόρεια κάλπη!

Λάρκος Λάρκου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2018-09-23

Ο Ζόραν Ζάεφ μπροστά στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου:

Απορρίπτει: «Μια νίκη του «όχι» θα σήμαινε πλήρη απουσία ελπίδας, την απόλυτη απομόνωση της χώρας. Ισως τα δυτικά Βαλκάνια να επέστρεφαν πιθανόν σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος που όλοι θυμόμαστε πώς ήταν».

Εγκρίνει: «Ονειρευόμασταν επί 27 χρόνια αυτή τη στιγμή και σήμερα είμαστε ένα βήμα μακριά από το όνειρο. Μια αποτυχία στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία που δεν εξετάζω άλλες επιλογές»,

Η Κύπρος με τη σκέψη του Σάντος

Λάρκος Λάρκου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2017-01-22

Συχνά υποτιμούμε τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνή χώρο. Η τάση να βλέπουμε τα γεγονότα μέσα από την τοπική τους διάσταση, αδικεί κάποτε την πραγματικότητα. Και όμως, γίνεται, λύνονται μεγάλα προβλήματα!

Η οικονομική κατάσταση των τουρκοκυπρίων

Λάρκος Λάρκου, www.ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2010-12-31

Πώς ζουν οι τουρκοκύπριοι (Τ/Κ); Ποια η οικονομική τους δυνατότητα; Σύμφωνα με στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας» του ψευδοκράτους, οι μισθολογικές απολαβές των Τ/Κ είναι οι εξής:

ποσοστό 14.8% του πληθυσμού (37,000 άτομα), έχουν ετήσια έσοδα 5,000 ευρώ (410 ευρώ μηνιαίως), μια μεγάλη μερίδα (21.4% ή 54,000 άτομα) ζει με μηνιαίες αποδοχές 500 ευρώ (6,000 ευρώ το χρόνο), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 28.9% (73,000 άτομα) έχουν ετήσιες απολαβές 7,000 ευρώ (μηνιαίως 590 ευρώ).
×
×