Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, Συνέντευξη στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-06-04

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μιλά στην ΑΥΓΗ ο συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας. Ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας διεκδικεί την κυβέρνηση, δίχως φυσικά να παραβλέπει τους αρνητικούς συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η Αριστερά και οι άνθρωποί της είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να εκφράσει έναν τεκμηριωμένο και πειστικό λόγο μακριά από τη συνθηματολογία.

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, Συνέντευξη στον Απόστολο Λυκεσά, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-04-30

Ο Αντώνης Μαρκούλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Ημαθία, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο άνθρωπος που γκρέμισε στο ΣτΕ (υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας) ως αντισυνταγματικούς τους νόμους του Θεοδωρικάκου για τις παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μαρκούλης σπάει με ηχηρό τρόπο τη σιωπή για τα γενόμενα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) καθώς, εκτός από τις παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας ως επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη», τώρα μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξηγεί τι προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης, διαπιστώνει «σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης και των όρων της σύμβασης μίσθωσης» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «όλα αυτά έχουν και ποινικές διαστάσεις για τις οποίες θα ενεργηθούν πολύ σύντομα τα νόμιμα».

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, Συνέντευξη στον Δημήτρη Τερζή, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-04-09

Η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη άφησε θετικό στίγμα στην περίοδο των μνημονίων καθώς ο νόμος που έφερε το όνομά της και ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2010 αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για πολλούς δανειολήπτες που είδαν το εισόδημά τους να εξαφανίζεται. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Κατόπιν αυτών η κουβέντα μαζί της είχε ενδιαφέρον.

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή, Kontra News, Δημοσιευμένο: 2023-04-09

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προεκλογικές απειλές» κατά των Ανεξάρτητων Αρχών, την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει άλυτο… Τι μπορεί να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση για να έρθει στο φως η αλήθεια;

Η στοχοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών από τον κ. Μητσοτάκη είναι συστηματική και αποσκοπεί στην συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Τι θα κάνουμε με τις συντάξεις

Διονύσης Τεμπονέρας, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-04-08

Α. Οι μειώσεις στις συντάξεις, η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο «νόμος Κατρούγκαλου».

Ορισμένοι επιχειρούν να πείσουν επισταμένως την ελληνική κοινωνία ότι, η χώρα ξεκίνησε να υπάρχει πρώτη φορά το 2015.Μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι, δήθεν το ασφαλιστικό, ξεκίνησε να έχει προβλήματα, με την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου», τον Μάιο του 2016.

Χωρίς το «μαξιλάρι» δεν θα είχαμε ανάκαμψη

Γιώργος Χουλιαράκης, Συνέντευξη στον Παύλο Παπαδόπουλο, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-03-26

Ο Γιώργος Χουλιαράκης υπήρξε το μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ίσως είχε τη μεγαλύτερη αποδοχή μεταξύ των Ευρωπαίων συνομιλητών του. Ηταν από τους ελάχιστους που ασχολούνταν με τους πραγματικούς αριθμούς και τα ρεαλιστικά δεδομένα. Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) αρχικά, επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2015, ανέλαβε στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Σήμερα έχει τον διττό ρόλο του οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του οικονομικού συμβούλου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η διευρυνόμενη απέχθεια στην πολιτική

Δημήτρης Σεβαστάκης, in.gr, Δημοσιευμένο: 2023-03-13

Η τραγωδία θερμαίνει μια απολύτως δίκαιη οργή και αγανάκτηση. Παράλληλα αναπτύσσεται και ένας αδυσώπητος αντικοινοβουλευτισμός. Μηδενισμός εν τέλει. Είχε αναδυθεί τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, οδήγησε σε πλήρη αποδόμηση, ανασύνθεση, ανακατασκευή του πολιτικού τοπίου, υποχώρησε ένα διάστημα, εκτοξεύεται πάλι. Μια χοάνη διαδικτυακών μαχών ή ευρύτατης σιωπής δείχνει τα δύο συμπληρωματικά πρόσωπα της πολιτικής αποδόμησης. Φυσικά αντιστοιχούν στις πολιτικές μικρότητες και τις χοντράδες που εκστομίζονται. Τότε, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με μια πολιτικά ιδιοτελή ή αφελή προσέγγιση για το φαινόμενο του αντικοινοβουλευτισμού, ενοχοποιούνταν κάποιος κακός (συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ από τους αντιπάλους του).

Γιατί συμμετείχα στις πορείες

Νίκος Μαραντζίδης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-03-12

Γιατί το να μοιράζεσαι τη θλίψη, την οργή και τα ερωτήματά σου στους δρόμους μπορεί να μη φέρνει πίσω τα χαμογελαστά νεανικά πρόσωπα που είδες βουρκωμένος στις φωτογραφίες τις δραματικές στιγμές που τα αναζητούσαν οι συντετριμμένοι άνθρωποί τους, αλλά τουλάχιστον αισθάνεσαι πως με αυτόν τον τρόπο τα πενθείς σαν να ήταν ολονών μας παιδιά.

Γιατί τα παιδιά μου αν ήταν στην Ελλάδα θα είχαν πάρει μέρος στις πορείες. Ηθελα να είμαι εκεί και για εκείνα. Για να μην ξεχάσουν ποτέ πως το «πάρε με όταν φτάσεις», στην ελληνική γλώσσα δεν εκφράζει πια μόνο την αγάπη του γονιού για το παιδί του, αλλά και έναν απέραντο πόνο και θλίψη.

Τα «γιατί» να μην μείνουν αναπάντητα

Στέργιος Καλπάκης, iEidiseis, Δημοσιευμένο: 2023-03-07

Το δυστύχημα στα Τέμπη βύθισε τη χώρα στο πένθος. Το συλλογικό τραύμα είναι βαθύ και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να το επουλώσει σύντομα η ελληνική κοινωνία. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, μαθητές και φοιτητές, βιώνουν αυτές τις ημέρες μια τραγωδία της γενιάς τους. Παρακολουθώντας κανείς τις μεγάλες νεανικές κινητοποιήσεις βλέπει την αίσθηση της κρατικής αδιαφορίας να συνυπάρχει με τη δυσπιστία για την πορεία των ερευνών.

Η Ελλάδα των επιμηθέων, των ανεύθυνων και του πένθους

Γιάννης Τριάντης, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-03-01

Τι φταίει για την τραγωδία στα Τέμπη; Πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή/και για εγκληματική πολιτική διαχείρισης εκ μέρους της Hellenic Train, του ΟΣΕ και των ιθυνόντων της κυβέρνησης;
Το βέβαιο είναι ότι αν υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα η συμφορά θα είχε αποφευχθεί ή έστω θα ήταν συγκριτικά λίγες οι ανθρώπινες απώλειες. Εξίσου βέβαιο είναι το ότι υπήρξαν κατά καιρούς συγκεκριμένες καταγγελίες και προειδοποιήσεις από συνδικαλιστές σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Οι καλλιτέχνες μάς θυμίζουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αν δεν αγωνιζόμαστε

Τάσης Παπαϊωάννου, Συνέντευξη στην Πόλυ Κρυμνιώτη, Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/ Ενθέματα, Δημοσιευμένο: 2023-02-26

Πίσω από τις τολμηρές αρχιτεκτονικές χειρονομίες του Τάση Παπαϊωάννου δεν μπορεί να κρυφτεί η ευγενής φυσιογνωμία του, κυρίως όμως το ηθικό πρόταγμα των αισθητικών του προτάσεων. Από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της γενιάς του, διανοούμενος και σπάνιος δάσκαλος, ομότιμος πλέον καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, όταν σχεδιάζει δημόσια κτήρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγαίου, το κτήριο Γραφείων στην Αθήνα ή το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, βραβευμένα όλα τους, όταν γράφει για φανταστικά κτήρια ή άλλες αρχιτεκτονικές ιδέες, αλλά και όταν παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα, στο επίκεντρο της σκέψης και του έργου του κυριαρχεί η ανθρωποκεντρική και κοινωνική διάσταση της επιστήμης του

Πρέπει να υπάρξει νέος νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Η κύρια κατοικία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να προστατεύεται»

Λούκα Κατσέλη, Συνέντευξη στον Γιάννη Αγουρίδη, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-02-26

Για απειλή 50.000-60.000 πλειστηριασμών κατ’ έτος κάνει λόγο η ομότιμη καθηγήτρια Οικονομικών ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η ίδια σημειώνει ότι η «κύρια κατοικία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να προστατεύεται», ενώ καταγράφει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διατηρούν αντίστοιχο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν από την κυβέρνηση.

Σύνολο κειμένων της ομάδας: 134
×