Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας το 2002-2004
Τάσος Γιαννίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2020-08-30
Ελλάδα - Τουρκία: Οι επιλογές
Τάσος Γιαννίτσης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2019-12-16
Γύρω από το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν διατυπωθεί –μέχρι σήμερα– δύο βασικές γραμμές, με διαφορετική επιχειρηματολογία και εκτιμήσεις. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη έχει ως αφετηρία τη θέση ότι η Τουρκία ενεργεί με όρους δύναμης και, αν της δοθεί ευκαιρία, δεν θα διστάσει να διεκδικήσει στόχους, ακόμα και υπερβαίνοντας ή παραβιάζοντας το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενδεχομένως και μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) που δεν θα της ήταν αρεστή. Σε μια τέτοια περίπτωση –σύμφωνα με τη συλλογιστική αυτή–, η Ελλάδα δεν θα κατοχυρωνόταν από μια απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου. Eνα δεύτερο σημείο είναι ότι σε μια διεθνή διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα, πιθανότατα, θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει στην παραπομπή ενός μεγαλύτερου φάσματος αμφισβητήσεων της Τουρκίας, με το ενδεχόμενο, μια τέτοια απόφαση να ανατρέψει το status quo σε θέματα που θα ενδιέφεραν την Ελλάδα. Η πρόταση είναι ότι Ελλάδα δεν πρέπει να δεσμευθεί σε διεθνείς θεσμικές διαδικασίες για οποιοδήποτε θέμα πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ούτε σε διμερείς διαπραγματεύσεις.
Nα εγκαταλείψουμε την αυταρέσκεια και την ψευδαίσθηση, ότι μια νέα σελίδα ξεκινάει από εμάς
Παρέμβαση στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΔΗΣΥ
Τάσος Γιαννίτσης, Δημοσιευμένο: 2017-07-01
Όσα θα αναφέρω συνοψίζονται σε επτά σημεία-κλειδιά:
-Πειστικό ιδεολογικό στίγμα για τον 21ο αιώνα,
-σοβαρές αλλαγές στις πολιτικές και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής
-αμφίπλευρη λύση για το χρέος,
-έμφαση των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγική βάση και ένας νέος κύκλος ανάπτυξης,
-ανάληψη ευθυνών απέναντι στις νέες γενιές,
-εγκατάλειψη του τριγώνου ‘μισαλλοδοξία-διαφθορά-ανικανότητα’,
-στροφή προς την σύνθεση θέσεων, δυνάμεων και πολιτικών.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη των ταχυτήτων
Τάσος Γιαννίτσης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-04-01
Οσο η ΕΕ περιοριζόταν στην κοινή αγροτική πολιτική, στο εξωτερικό εμπόριο και στην ενοποίηση των αγορών, η συνύπαρξη χωρών με διαφορετικά επίπεδα και ικανότητες ανάπτυξης δεν αποτελούσε εμπόδιο. Οταν στην ΕΕ εισήχθη το ευρώ, μια πειθαρχία στην οικονομική πολιτική, η αναζήτηση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρώπη διευρύνθηκε σε 28, τα όρια ήταν εκεί. Οταν προέκυψε και η κρίση, τα όρια ξεπεράστηκαν.
Κρίση, συνταξιοδοτικό και η επόμενη μέρα
Τάσος Γιαννίτσης, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-12-03
...Σήμερα, η πολιτική διαχείριση του ασφαλιστικού έχει κάνει την συμπλήρωση του ασφαλιστικού μας συστήματος με εναλλακτικά σχήματα αναπότρεπτη. Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πλεονεκτεί του κεφαλαιοποιητικού, όσο το Δημόσιο σέβεται τους ασφαλισμένους και τους κανόνες που το ίδιο έχει θεσπίσει
Ξέρουμε; Σκεφτόμαστε; Θέλουμε;
Τάσος Γιαννίτσης, Δημοσιευμένο: 2016-06-03
· Πρέπει να σταματήσει επίσης το γαϊτανάκι του ‘εσύ, όχι εγώ’, ‘οι άλλοι, όχι εμείς’, ‘που κρύβει μια καθολική αποποίηση ευθυνών, και πρέπει να δούμε τι κάνουμε για να μην τελματωθούμε για άλλη μια δεκαετία.