Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Δημοσιευμένο: 2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον κόσμο της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται και αγωνιά, δίπλα στις γυναίκες και άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό και τους εθελοντές που υπερβαίνουν δυνάμεις για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και κάθε έμβιου όντος.

Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά, βιώνουμε τις ίδιες ανείπωτες τραγωδίες. Τον Σεπτέμβριο του 2020, σε περιοχές της Θεσσαλίας θρηνήσαμε συνανθρώπους μας, βιώνοντας ανείπωτες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σεπτέμβριος του 2023, στις ίδιες ακριβώς περιοχές θρηνούμε πάλι θύματα και βιώνουμε μια βιβλική καταστροφή. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει μεγαλεπήβολα αντιπλημμυρικά έργα, των οποίων δεν γνωρίζουμε την τύχη τους.

Όταν σε κεντρικό δρόμο της Αττικής, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, βλέπουμε θλιβερές εικόνες με πεζούς συμπολίτες μας να παλεύουν να σωθούν από τον χείμαρρο, τότε σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και αν μη τι άλλο αυτές δεν είναι «προσωπικές», αλλά κυβερνητικές.

Οι συνθήκες που επικρατούν λόγω της κλιματικής κρίσης, απαιτούν ουσιώδεις και καίριες θεσμικές αλλαγές με έμφαση στην πρόληψη για να μην θρηνούμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Απαιτείται εδώ και τώρα, αναθεώρηση των απαρχαιωμένων σχεδίων πολιτικής προστασίας, ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και των δομών πολιτικής προστασίας και δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, με έμφαση στην πρόληψη. Όταν, η πρόληψη είναι απούσα και το μόνο εργαλείο είναι η χρήση του 112, τότε δυστυχώς θα βιώνουμε τραγωδίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται και θα είναι διαρκώς δίπλα στους πλημμυροπαθείς και σε όλες και όλους που δίνουν τη μάχη για τη διάσωση συνανθρώπων μας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία για να εγγυηθεί την ανθεκτικότητα και την επάρκεια της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

( Από την Ανακοίνωση 07/09/23 του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Ειδήσεις/ Ανακοινώσεις

×