Για μια νέα αρχή

Πρωτοβουλία 36 ενεργών πολιτών, για συνάντηση στις 3 Φεβρουαρίου στο STANLEY

Δημοσιευμένο: 2019-01-30

To 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών.

Τα πρώτα δείγματα για το κλίμα που επιδιώκεται να διαμορφωθεί από τώρα και να επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε είναι απολύτως αποθαρρυντικό.

Ένα άκρως τοξικό και διχαστικό νέφος καλύπτει τη χώρα την ώρα που την βαραίνουν τα μεγάλα άλυτα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η επικίνδυνη πολωτική αναμέτρηση ετοιμάζεται ενώ ο μεγάλος Δημοκρατικός Μεταρρυθμιστικός Αριστερός χώρος, αυτός που θα γεννούσε ελπίδες, βιώνει τον κατακερματισμό του, τις παθογένειες του, την ατολμία του.

Χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες παρατηρούν αμήχανα τις ευκαιρίες να περνούν και να χάνονται.

Όσοι-ες υπογράφουμε το κείμενο της πρωτοβουλίας « Για μια νέα αρχή», στελέχη της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής εκσυγχρονιστικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε ανοικτή συζήτηση την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Στάνλεϋ, στην πλατεία Καραϊσκάκη - Μεταξουργείο.

Θα συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο που οδήγησε στην έκφραση της πρωτοβουλίας και η στρατηγική και τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος.

Ακολουθεί το κείμενο έκκληση-πρόσκληση σε διάλογο της πρωτοβουλίας «Για μια νέα αρχή» με τον πρώτο κύκλο υπογραφών.

ΕΚΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Για μια νέα αρχή

Η Ελλάδα βρίσκεται, για άλλη μία φορά σε κρίσιμη καμπή.

Η οικονομική κρίση είναι παρούσα και η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένας ακόμα μύθος. Οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν και η μετακύλιση στην οικονομική αστάθεια των πρώτων χρόνων της κρίσης είναι ορατή.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζεται από την αναβίωση του δικομματισμού με νέους πρωταγωνιστές την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, την αποτυχία συγκρότησης του ενδιάμεσου τρίτου πόλου σταθερότητας και βεβαίως την επικίνδυνη τρίτη δημοσκοπική θέση του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ.

Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος του λαϊκισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι ανησυχητικά φαινόμενα που απαιτούν αφύπνιση των πολιτών και ριζική αντιμετώπιση για να ηττηθούν στο επίπεδο των ιδεών μέσω της ανάδειξης των αδιεξόδων που παράγουν.

Η οικονομική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη μετά από την δεκαετή κρίση είναι άμεση εθνική προτεραιότητα.

Η χώρα πρέπει να ανασυγκροτηθεί στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής αυτογνωσίας και υπερηφάνειας, να απομακρυνθεί από το λαϊκισμό, και να αναπτύξει ένα ισχυρό γνήσιο αίσθημα πατριωτισμού μακριά από κάθε είδους εθνικισμό.

Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το ρόλο που δικαιούται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η ενωμένη Ευρώπη είναι η μόνη λύση για να αντιστραφεί το καταστροφικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού-εθνοκεντρικού λαϊκισμού που αυξάνεται επικίνδυνα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η μετάβαση σε μία ‘πράσινη’ αειφόρο οικονομία, η διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και η δημοκρατική διαχείριση της παγκοσμιοποίησης ως αποτέλεσμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης αποτελούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σε μια ενωμένη Ευρώπη. Το πολιτικό σχέδιο της ενωμένης Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει όραμα και αγωνιστική διεκδίκηση των πολλών και να μην μείνει ως αφηγηματική πρόταση μόνο της ευρωπαϊκής ελίτ χωρίς πρακτικό και ουσιαστικό αντίκρισμα.

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους τους πολίτες, τα πολιτικά πρόσωπα, τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας που κινούνται στο χώρο της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, του ευρωπαϊσμού. Σας προσκαλούμε, χωρίς αποκλεισμούς, να ορίσουμε ξανά και να επαναθεμελιώσουμε τη συγκρότηση αυτού του χώρου, συμβάλλοντας στην προοδευτική κατεύθυνση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Αναγκαία εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, σε μία Ευρώπη που αναζητά την προοπτική της και σε μία Ελλάδα που πρέπει να βλέπει την εικόνα της στο μέλλον, είναι να ζωντανέψουμε ξανά τις ιδέες μας.

Θεωρούμε απαραίτητο σήμερα να αρχίσει ένας διάλογος όσων επιμένουν να πιστεύουν πως υπάρχει ανάγκη για τη συγκρότηση του χώρου της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς στον τόπο μας, ένας διάλογος που πρέπει να περιλαμβάνει και δυνάμεις που έχουν αποστασιοποιηθεί από τα υπάρχοντα κόμματα, κινήσεις που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία των πολιτών και όποιον πολίτη αισθάνεται ότι τον αφορά αυτή η πρωτοβουλία.

Όσοι έχουμε ουσιαστικές παρόμοιες αναζητήσεις ας συναντηθούμε.

1. Αναγνωστόπουλος Δημήτρης Συγκοινωνιολόγος - Αθήνα

2. Ανανιάδης Νότης Δημοσιογράφος - Πειραιάς

3. Αργυράκη Νάνσυ Καθηγήτρια Ιταλικών - Αθήνα

4. Αυγερόπουλος Κώστας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος - Αθήνα

5. Βακαλόπουλος Μπάμπης Συνταξιούχος - Μεσσηνία

6. Βαρελάς Δημήτρης Εκπαιδευτικός - Αθήνα

7. Γαλανοπούλου Νόρα Δημ. Σύμβουλος Ν. Σμύρνης - Αθήνα

8. Γιάνναρος Ανδρέας Ιδ. Υπάλληλος - Αθήνα

9. Γκόγκος Θοδωρής Σκηνοθέτης, Ηθοποιός - Γιάννενα

10. Δαρλάσης Γιάννης Λογιστής - Ναύπλιο

11. Ζαράνης Ηλίας Συνταξιούχος - Αθήνα

12. Ζωιόπουλος Γιάννης Συνταξιούχος - Αθήνα

13. Καδόγλου Δήμητρα Εκπαιδευτικός - Έβρος

14. Καλλίνης Γιώργος Δημοσιογράφος - Θεσσαλονίκη

15. Κανελλοπούλου Γωγώ Εκπαιδευτικός - Αθήνα

16. Καράπαυλος Κώστας Δικηγόρος - Ναύπλιο

17. Κασαπίδης Παναγιώτης Βιολόγος Ερευνητής - Ηράκλειο Κρήτης

18. Καραγιάννης Αλέξανδρος Γιατρός - Λάρισα

19. Κεχαγιόγλου Ελένη Φιλόλογος - Αθήνα

20. Κυριακού Γρηγόρης Οικονομολόγος -Κιλκίς

21. Κωτσόβολος Γιώργος Δικηγόρος - Πύλος

22. Λαμπρινίδης Φώτης Κοινωνιολόγος, Δημ. Σύμβουλος - Βόλος

23. Μαχιάς Θανάσης Ερευνητής - Αθήνα

24. Μπράμος Γιώργος Δημοσιογράφος - Αθήνα

25. Παπαδήμας Παναγιώτης Ιδ. Υπάλληλος - Άρτα

26. Περδικάρης Γιάννης Αγρότης - Άστρος Κυνουρίας

27. Πολυβίου Μίλτος Αρχιτέκτων - Θεσσαλονίκη

28. Πεπόνης Χάρης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Αθήνα

29. Ραπτοπούλου Κατερίνα Χημικός, Ερευνήτρια - Πειραιάς

30. Ρολόγης Βαγγέλης Ιδ. Φροντιστηρίου - Αθήνα

31. Σκιαδάς Αδάμ Πολιτικός Μηχανικός - Μεσσηνία

32. Τραϊφόρος Βασίλης Γιατρός, Περιφ. Σύμβουλος - Καβάλα

33. Τσακνιάς Γιώργος,ιστορικός.

34. Τσουρινάκης Αλέκος Ελεύθ. Επαγγελματίας - Πειραιάς

35. Χοχλακάκης Γιάννης Δημοσιογράφος - Πειραιάς

36. Χουλιάρας Βασίλης Οικονομολόγος - Θεσσαλονίκη

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Ειδήσεις/ Ανακοινώσεις

×