Από το «τρίκυκλο»... στα τανκς

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Δημοσιευμένο: 2008-05-22

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 θα διαδραματιζόταν στη Θεσσαλονίκη μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, που θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου-Ερμού, από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρου Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμανουηλίδη, που εφόρμησαν με «τρίκυκλο» εναντίον του.

Αντιδικτατορική δράση στην Ευρώπη

Στέφανος Πεσμαζόγλου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-04-22

Από την Αγγλία ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, τότε πρόεδρος του πανεπιστημιακού συλλόγου του Cambridge, Hellenic Society, και μέλος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής Λονδίνου, καταθέτει τη δική του μαρτυρία για την εκεί αντιδικτατορική δράση, τη δική του άποψη για τη συνολική θεώρηση της πρόσφατης νεοελληνικής ιστορίας, τη δική του εμπειρία από την ελάχιστα γνωστή αντιδικτατορική εξέγερση του Cambridge, καθώς και τη χρήση της από την αγγλική συντηρητική αντιπολίτευση.

Στα σαράντα της χούντας.

Φοίβος, Αλέκος και Σολωμός

Αντώνης Ανηψητάκης, Δημοσιευμένο: 2007-04-21

Σάββατο, 21 Απριλίου, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Ιεράπετρα. Πήγα στην επετειακή εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου, ν’ ακούσω το Φοίβο Ιωαννίδη, έναν αυθεντικό αγωνιστή της αντιδικτατορικής περιόδου, με 6 χρόνια φυλακής στην πλάτη, συνεπή σοσιαλδημοκράτη.
×