Ο κόσμος του μαύρου κύκνου

Ενώ δεν έχει κοπάσει η οικονομική κρίση, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις κλιματικές αλλαγές

Joschka Fischer, Ρroject Syndicate/Ιnstitute of Ηuman Sciences, 2009, Το Βήμα, Δημοσιευμένο: 2009-05-08

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση η εικόνα ενός μαύρου κύκνου έχει γίνει σύμβολο για κάτι που μοιάζει αδύνατο αλλά κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει και φέρνει τον κόσμο τα πάνω κάτω. Εφέτος θα διαπιστώσουμε αν οι μαύροι κύκνοι βρίσκονται ήδη μεταξύ μας και θα προετοιμαστούμε για την άφιξη και άλλων.

Απογαλακτισμός από το «αποθεματικό δολάριο» θα έκανε καλό και στις ΗΠΑ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-04-25

Ενα νέο αποθεματικό νόμισμα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στο δολάριο θα φέρει γενική σταθερότητα και εμπιστοσύνη, καθώς η ευημερία του κόσμου δεν θα εξαρτάται από ένα και μόνο νόμισμα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Αλλαγή λογικής επιβάλλει η κρίση

Όλοι μετατοπίζονται, η Ελλάδα ακόμα όχι

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-04-22

Φρικτή θα είναι η φετινή χρονιά συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, έλεγε την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική Λέσχη του Τύπου ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν. Διέκρινε τη δυνατότητα κάποιας ανάκαμψης το 2010, προειδοποιούσε όμως ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τώρα και προπάντων από το αν θα εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας, πράγμα ακόμα αμφίβολο. Από την άλλη πλευρά πάντως ο Στρος - Καν δήλωνε ικανοποιημένος από τη σύνοδο των 20 στο Λονδίνο, από τον βαθμό διεθνούς συνεργασίας που επιτυγχάνεταισε αντίθεση με την ιστορική κρίση του 1930.

Εκμεταλλεύονται την κρίση

Η απασχόληση επιδεινώνεται πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-04-15

Μηδενική ανάπτυξη φέτος, μείωση της απασχόλησης γύρω στο 0,5% και αντίστοιχη άνοδο της ανεργίας προβλέπει η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δημοσιεύεται σήμερα. Η απότομη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα ύστερα από δώδεκα χρόνια μεγέθυνσης της τάξης του 4%- και ακόμα 2,9% πέρυσι- δεν ενδιαφέρει μόνο την πολιτική, καθώς αφαιρεί και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας από την κυβέρνηση.

Η ύφεση είναι εδώ!

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-04-12

Στάσιμη θα είναι φέτος η ελληνική οικονομία, προβλέπει και επίσημα πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος. Η απασχόληση θα συρρικνωθεί, η ανεργία θα ανέβει. Ανατρέπονται έτσι από τον πιο έγκυρο εγχώριο φορέα τα αισιόδοξα κυβερνητικά σενάρια και τα σκόρπια μέτρα που στηρίζονταν σε αυτά. Το ερώτημα τώρα είναι μήπως η πραγματικότητα αποδειχτεί ακόμα χειρότερη. Η κυβέρνηση όμως με άλλα ασχολείται...

Γέφυρα η κρίση

Μπορούμε να περάσουμε σε μια νέα, λογική οργάνωση της οικονομίας;

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-04-08

Είναι καλό ότι συνήλθαν στις 2 Απριλίου οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Οι αποφάσεις τους μπορεί να φέρουν αποτελέσματα ωφέλιμα: οπωσδήποτε οι πρόσθετοι πόροι που θα διατεθούν, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρίως, όπου σε Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική εξωτερικά ελλείμματα εκρήγνυνται, νομίσματα καταρρέουν, ο δανεισμός γίνεται αδύνατος και η φτώχεια απειλητική.

Η κρίση υπογραμμίζει τις διαφορές ΗΠΑ- Ευρώπης

Joschka Fischer, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2009-04-03

Στις όχθες του Ρήνου και στην Πράγα, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα «υποκλιθούν» στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα τραβηχτούν ωραίες φωτογραφίες και θα δοθούν μακροσκελείς ομιλίες για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης- με άλλα λόγια, «business as usual».

Πήραμε πολύ μεγάλο ρίσκο

Thomas Friedman, The New York Times, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-04-02

Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση της G20, αλλά εάν είχα μια επιθυμία θα ήταν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να δεσμευθούν σε μια νέα αρχή, ας την ονομάσουμε «Αγορά για τη Μητέρα Φύση». Γιατί;

Οι G20 μπροστά στον... τετραγωνισμό του κύκλου

Κάκη Μπαλλή, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-29

«Ζούμε μια περίοδο παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε με ημίμετρα, ούτε με μεμονωμένες προσπάθειες μιας μόνο χώρας. Οι ηγέτες των G20 έχουν λοιπόν την υποχρέωση να λάβουν τολμηρά και συντονισμένα μέτρα, όχι μόνο για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης, αλλά και για το πέρασμα σε μια νέα οικονομική εποχή, που θα αποτρέπει την εκδήλωση ανάλογων κρίσεων».

Χαμηλές προσδοκίες από τη σύνοδο των 20 στο Λονδίνο

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-29

Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται. Αντιμέτωπες με μια μείωση του ΑΕΠ τους πάνω από 3% φέτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται να λάβουν από κοινού πρόσθετα μέτρα. Στη χώρα μας γίνονται αισθητές οι πρώτες συνέπειες, με άνοδο της ανεργίας και κρούσματα αναγκαστικής μειωμένης απασχόλησης. Τους επόμενους μήνες θα ενταθούν, αλλά κυριαρχεί η «επιτήρηση»: πώς θα μειωθούν δημόσια ελλείμματα και χρέος.

Πρέπει να πάρετε σκληρά μέτρα

Jean Claude Yiounker, Συνέντευξη στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2009-03-22

Σκληρή στάση υιοθετεί απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρώτη φορά μιλά για τη χώρα μας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και εξηγεί γιατί η Ευρώπη επιμένει στη σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και στη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Τρεις θετικές εξελίξεις για τη διεθνή οικονομία

David Ignatius, Washington Post, Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-03-22

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τον ζόφο και τον όλεθρο και ας ασχοληθούμε με κάποια ψιχία καλών ειδήσεων για τη διεθνή οικονομία, όπως τις αντιλαμβάνεται ο Κέβιν Ραντ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την εβδομάδα αυτή και σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την Καμμπέρα μάς έδωσε μια πρόγευση του τι θα πει στον πρόεδρο Ομπάμα.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 96
×
×