Μαθήματα ισπανικών για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ...

Γιώργος Καρελιάς, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-07-25

Το αποτέλεσμα των προχτεσινών εκλογών στην Ισπανία διέψευσε τις από καιρό καλλιεργούμενες προσδοκίες για «δεξιά στροφή».

Το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς ήρθε μεν πρώτο, αλλά με μικρή διαφορά. Καμιά σχέση με τον αναμενόμενο «θρίαμβο». Και ο πιθανός συνεταίρος του, το ακροδεξιό VOX, βγήκε χαμένο. Έτσι η, επίσης από καιρό, καλλιεργούμενη δημοσκοπική βεβαιότητα ότι θα σχημάτιζαν άνετα κυβέρνηση συνεργασίας διαψεύστηκε.

Εκλογές στην Ισπανία / Η εκδίκηση της πατριαρχίας

Κώστας Αργυρός, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-07-23

Όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία πιθανώς να έχουν εντυπωσιαστεί αρνητικά από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση που τα πήγε καλά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πανδημία, ανέβασε τους μισθούς και έθεσε σε πρώτη μοίρα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων είναι πολύ πιθανό να ηττηθεί στις εκλογές αυτής της Κυριακής. Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Podemos θεωρήθηκαν πρωτοποριακές και τράβηξαν την προσοχή και άλλων Ευρωπαίων.

Η Ακροδεξιά στην Ισπανία και αλλού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-07-22

Γιώργος Γιαννουλόπουλος
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Σημαδιακή η μέρα που ξημερώνει αύριο. Φυσικά εκλογές στην Ισπανία έχουν γίνει κάμποσες φορές από τότε που πέθανε ο Φράνκο και κατέρρευσε το καθεστώς του. Μέχρι πρόσφατα όμως η κάλπη κατέγραφε λεπτές αποχρώσεις και μικρές μετακινήσεις προς τα δεξιά ή τα αριστερά, οι οποίες δεν προκαλούσαν ούτε ενθουσιασμό ούτε ανησυχία και άγχος. Σήμερα όμως τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ισπανία επειδή η Ακροδεξιά δεν είναι μια δράκα από νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μουσολίνι ή του Φράνκο και γενικώς διαταραγμένους που φυτοζωούν στις παρυφές της πολιτικής ζωής.

Το σκληρό Vox και η «δειλή Δεξιούλα»

Κωστής Κορνέτης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-06-03

Λίγες µόλις ημέρες μετά τον εκλογικό σεισμό της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα, ήρθε η σειρά της Ισπανίας να κλονιστεί συθέμελα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της, που εξανάγκασαν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τα τέλη Ιουλίου. Οι εκλογές δεν κατέδειξαν μόνο υποχώρηση του σοσιαλιστικού PSOE και παράλληλα καθολική επικράτηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), αλλά και ταυτόχρονη εδραίωση του ακροδεξιού Vox ως κρίσιμου πολιτικού πόλου στη χώρα.

Ισπανία / Ρεκόρ συμβάσεων αορίστου χρόνου και κατάρρευσης ανεργίας

Η επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων που έφερε η εργασιακή μεταρρύθμιση της Ντίαθ άρχισε να αποδίδει καρπούς

Αργύρης Παναγόπουλος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-06-05

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στην Ισπανία απέδειξε με τη μεταρρύθμιση του εργασιακού ότι έχει το σθένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές που αλλάζουν την ποιότητα των εργαζομένων και της εργασίας, ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο των πάντα αναγκαίων επιδοματικών πολιτικών, που, παρ’ όλο που βοηθούν τους ασθενέστερους, δεν αλλάζουν δομικά την κατάσταση της εξάρτησής τους.

Παράδειγμα προς μίμηση στα εργασιακά η Ισπανία

Μαρία-Εουχένια Ροντρίγκεθ Παλόπ, συνέντευξη στον Δ.Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-02-13

Η κυβέρνηση συνασπισμού λειτουργεί καλά. Αποτελούμε ένα ισχυρό αντίβαρο στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών και αυτό αποδίδει, ίσως όχι όσο θα θέλαμε, αλλά περισσότερο από ό,τι αν το PSOE κυβερνούσε μόνο του.

«Η στήριξή μας στηνεδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας είναι κατηγορηματική»

Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2021-05-09

Η Μαδρίτη στηρίζει κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και παράλληλα θεωρεί θεμελιώδες να ξαναρχίσει ο διάλογος σε υψηλό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που επισκέπτεται την Αθήνα για να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα έχουν αύριο Δευτέρα συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μιλάει εφ’ όλης της ύλης.

Άνοδος 45% για τους Podemos

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2021-05-09

Δεξιά και φασίστες κέρδισαν στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, ήττα για Πολίτες και Σοσιαλιστές

Η ισπανική Δεξιά κατάφερε μια μεγάλη νίκη στην Περιφέρεια της Μαδρίτης εξαιτίας της κατάρρευσης των λαϊκιστών Πολιτών, που έχασαν μέσα σε δύο χρόνια μισό εκατομμύριο ψήφους ή το 15%, για να βγουν εκτός της τοπικής Βουλής, και της κατακόρυφης πτώσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχασε, εξαιτίας της εξαιρετικά μετριοπαθούς πολιτικής του, το 10% της εκλογικής του δύναμης ή 270.000 ψήφους και 13 από τους 37 τοπικούς βουλευτές που είχε.

Περιφέρεια Μαδρίτης: Δεξιά 57,43% Αριστερά 41,1%

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-05-07

dx110913

Προσπαθώ να καταλάβω τις ιαχές και τις θριαμβολογίες των ελληνικών ΜΜΕ, δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων για την μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης της συντηρητικής Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, της «βασίλισσας των ταβερνών», με την πανθομολογούμενη «ανέμελη» διαχείριση της πανδημίας την οποία και τα περισσότερα και οι περισσότεροι/ες την χαρακτηρίζουν και ως «η Ισπανίδα Τραμπ»! Άλλωστε και τα συγχαρητήρια από τις πολιτικές ευρωπαϊκές οικογένειες δεν αφήνουν περιθώρια διαφορετικής προσέγγισης! Πρώτος έσπευσε να συγχαρεί ο Ματέο Σαλβίνι!

Άρχισε η κατεδάφιση της αντιμεταρρύθμισης Ραχόι στα εργασιακά

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2021-04-11

Οι συλλογικές συμβάσεις και οι υπεργολαβίες στο επίκεντρο των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Unidas Podemos

Η Ισπανία σχεδιάζει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των εργασιακών βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στην αντιμεταρρύθμιση της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι για να αναδείξει τις συλλογικές συμβάσεις στο ισχυρότερο όπλο των εργαζομένων παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των βιομηχάνων.

Αλλάζουμε την Ισπανία με το κοινωνικό μαξιλάρι των 72 δισ. για 800.000 θέσεις εργασίας

Ζοάν Μένα, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-10-18

«Η Ισπανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δεξιών κυβερνήσεων»

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας απλώνουν δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους

Αργύρης Παναγόπουλος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2020-10-04

Η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοφανές πρόγραμμα αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης που θα καλύψει 1.464.081 άτομα

Η Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας προχωρά σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης που θα καλύψει 1.464.081 άτομα, ή το 3% του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή παρατείνει έως τις 31 Ιανουαρίου του 2021 την «Κοινωνική Ασπίδα» για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα απαγορεύοντας τις εξώσεις και τις κατασχέσεις κατοικιών για στεγαστικά δάνεια και τη διακοπή των παροχών κοινής ωφέλειας, δίνοντας επίσης παράταση στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων παγώνοντας τις απολύσεις και προσφέροντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 18
×
×