Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2024-05-13

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά στάδια και μορφές διακυβερνήσεως με αγώνες και μύριες δυσκολίες και πισωγυρίσματα που κόστισαν εκατομμύρια ζωές ,επέλεξε ως καταλληλότερο τρόπο έκφρασης της επιθυμίας του το Δημοκρατικό πολίτευμα.

--Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες του τις εκφράσεις ,η προάσπιση της ευημερίας των πολιτών και η αρχή της πλειοψηφίας στην διακυβέρνηση της χώρας.

--Η αποδοχή της διαφορετικότητας έχει δύο όψεις.1) τις ιδιoτικές,,ατομικές απόψεις που μπορεί κάποιος να τις εκφράζει ελεύθερα και 2) Η δημόσια γνώση όπου την εκφράζει το κράτος αφού συμβουλευτεί τους ειδικούς φορείς

Εθνικό Σύστημα Υγείας -Ολοταχώς στο γκρεμό

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-11-29

traifor

Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την λειτουργία και βελτίωση( ; ) του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίθεση και αντίδραση όλων των γιατρών και από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τoμέα υγείας.Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει τον θεσμό της ιδιωτικής εργασίας στο δημόσιο ,αλλά εκ παραλλήλου και τον θεσμό του δημοσίου στου ιδιώτες!Δηλαδή οι εργαζόμενοι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και οι ιδιώτες ιατροί να εργάζονται στα νοσοκομεία!!

Η ψυχική υγεία δεν είναι εορτασμός

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-10-18

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος
Η 10η Οκτωβρίου ήταν Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και όπως κάθε χρόνο ως θέμα και ευχή είχε ‘’να γίνει η ψυχική υγεία και η ευεξία μία παγκόσμια προτεραιότητα’’.Γνωρίζω πολύ καλά τις παλαιότερες συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά νοσούντων ,όπου η λέξη ‘’φρίκη ‘’ δεν μπορεί να αποδώσει την κρατούσα τότε κατάσταση.Ο υπογράφων το κείμενο έτυχε να εφημερεύει στο Δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης την ημέρα του μεγάλου σεισμού. Ενας γιατρός με 992 ασθενείς εκ των οποίων περίπου 80-90 ήταν στο ‘’κλειστό’’!!!

Κοινωνικός Δαρβινισμός – Υγεία

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-09-29

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος

Κοινωνικός Δαρβινισμός είναι η εφαρμογή της θεωρίας του Δαρβίνου στην κοινωνία, όπου σύμφωνα με την Φυσική Επιλογή επιβιώνει ο καλύτερος, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς (κράτος, οργανώσεις) στις φυσικές διεργασίες της εξέλιξης ,για την προστασία των φτωχών και των ανήμπορων. Ετσι θεμελιώθηκε ο άκρατος ατομικισμός ,η δικαιολόγηση των αποικιών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Υποστηρίχθηκε ο ρατσισμός, η φυλετική βία, η ευγονική , όπου άτομα μειονεκτούντα σωματικά , πνευματικά η με «ροπή» στην εγκληματικότητα και οκνηρία έπρεπε να θανατωθούν. Υποστηρικτής αυτών των θεωριών μεταξύ άλλων ήταν και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και από τα κράτη η Σουηδία! Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ευγονικής ήταν η θεωρεία της Αρίας φυλής και ο Ναζισμός του Χίτλερ.

Μετά το συνέδριο τι;

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2022-05-12

traiforos

Το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία έλαβε τέλος από μηνός περίπου.Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή ,όχι μόνο ως προς τον αριθμό των συνέδρων ,αλλά και ως την ενεργό συμμετοχή τους στις θεματικές συζητήσεις, όπου το πλήθος των παρευρισκομένων ήταν όντως εντυπωσιακό.Βγήκε και η πολιτική απόφαση,που μαζί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος,μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να ανοιχτεί στην κοινωνία ,συγκεκριμένα και αποτελεσματικά( ΟΤΑ- Εργαζόμενοι-Αυτόνομα Κινήματα)να αφήσει το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου,αρχής γενομένης από την ψηφοφορία της 15 Μαϊου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βασίλης Τραϊφόρος, ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, Δημοσιευμένο: 2021-11-19

Βασίλης Τραϊφόρος
Βασίλης Τραϊφόρος
Γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο,αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Δημοκρατία και στην επαναφορά της ελευθερίας στην πατρίδα μας απο την χούντα των συνταγματαρχών.Ομως η επαναφορά αυτή πρώτιστα έγινε εξ αιτίας τη τραγωδίας της Κύπρου , μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου,την Χούντα του Σαμψών, και την επέμβαση των Τούρκων που ως κατάληξη είχε τον διαχωρισμό της μεγαλονήσου σε δύο τμήματα ,με τραγικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκυπρίους που έχασαν τα πάντα ,ανθρώπινες ζωές και περιουσίες .

Δημοκρατική Συμπαράταξη.Την θέλουν όλοι;

Βασίλης Τραϊφόρος, Δημοσιευμένο: 2016-01-06

traiforos

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει την γέννησή της όχι μόνο στις προεκλογικές ανάγκες των πολιτικών φορέων, αλλά και στην ανάγκη για την διαμόρφωση ενός πόλου της σοσιαλδημοκρατίας με όρους και προϋποθέσεις μακρυά από την παλαιοκομματική λειτουργία,με προγραμματική σύγκλειση σε βασικά θέματα ,και με την προοπτική της περαιτέρω συνεργασίας των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Η αρχή ήταν καλή ,και με ελάχιστες εξαιρέσεις,η προεκλογική περίοδος σε επίπεδο ηγεσίας ,αλλά κύρια σε επίπεδο βάσης (Νομαρχιακές Επιτροπές) ήταν ομαλή ,με μικρές παραφωνίες που άπτονται προσωπικών φιλοδοξιών.

Αυτοί δεν είναι οι δρόμοι που γνωρίσαμε.

Βασίλης Τραϊφόρος, Δημοσιευμένο: 2014-07-25

traiforos

Αυτό που συμβαίνει στη ΔΗΜΑΡ είναι πρωτόγνωρο για την αριστερά. Κάθε μεγαλόβαθμο στέλεχος νομίζει πως είναι ο στρατηγός Κουτούζωφ και δίδει την μάχη της Μόσχας. Και γι αυτό σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, έχει την προσωπική άποψη ,την προσωπική γνώμη, και όχι τις συλλογικές αποφάσεις. Μερικά ζητήματα μπαίνουν στη σφαίρα του ανεξήγητου. Πως να αιτιολογήσεις συμπεριφορές καθόλα αγαπητών συντρόφων, που ενώ επιζητούν το διάλογο με άλλα κόμματα ,οι ίδιοι επιλέγουν την αποχή από το εσωκομματικό διάλογο; Και άλλοι αμετροεπείς που το μεγάλωμα της σκιάς το πέρασαν για μπόι;

Και αν ήταν μαύρο και άσχημο;

Βασίλης Τραϊφόρος, Δημοσιευμένο: 2013-10-29

traiforos

Η ανεύρεση του 4χρονου κοριτσιού στον καταυλισμό των τσιγγάνων ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην ειδησεογραφία του τελευταίου δεκαημέρου. Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώρες ατέλειωτες μιλούσαν για το γεγονός αυτό, προσπαθούσαν να το αναλύσουν επικαλούμενοι ειδικούς κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, παιδικές οργανώσεις, πολιτικούς και ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί ο ανθρώπινος νους. Μεγάλη συγκίνηση και τεράστιο το ενδιαφέρον για την μικρή Μαρία τον "ξανθό άγγελο".

Η εικονολατρεία της κυβέρνησης

Βασίλης Τραϊφόρος, Η Πρωινή - Καβάλα, Δημοσιευμένο: 2013-08-29

traiforos
Κατά τον όγδοο αιώνα μ.Χ. η τιμή προς τις εικόνες ξέφυγε και έγινε λατρεία. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε κάποιου είδους ειδωλολατρεία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διέλευση των υπουργών-υφυπουργών της κυβέρνησης από όλα τα κανάλια της TV είναι εντυπωσιακή. Όλοι μα όλοι, σε όλες τις πρωϊνές εκπομπές έκαναν την εμφάνισή τους. Ήταν πραγματικά μία καλά οργανωμένη διαδικασία. Ο λόγος τους σοβαροφανής, χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, κοινότυπος, με επαναλήψεις, διαβεβαιώσεις, και...στοιχήματα. Τίποτε το καινούργιο, το ριζοσπαστικό, το ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό δεν ελέχθη κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων. Οι αναφορές τους ήταν διαπιστώσεις, υπολεπτομέρειες, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ακροατών, επιδερμική παράθεση γνωστών γεγονότων, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης. Και όλα είχαν την γνωστ

ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ALZHEIMER;

Βασίλης Τραϊφόρος, Η Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-09-11

- Όταν η ανομία, η περιφρόνηση των θεσμών θεωρείται "καταπίεση" και "αντίσταση"
- Όταν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός αγορεύονται σε πατριωτισμό
- Όταν προπηλακίζονται βουλευτές και υβρίζεται η βουλή υπό τα χειροκροτήματα "πολιτών"
- Όταν "παζαρεύουμε" την βία, την μετράμε σε καλή και κακή, και δεν την καταδικάζουμε απόλυτα
- Όταν η παρανομία και η διαφθορά είναι "εξυπνάδα" και γινόμαστε "Υδραίοι"
- Όταν δεν αντιμετωπίζουμε ριζικά με βάση το σύνταγμα και τους νόμους το μεταναστευτικό και περί άλλα τυρβάζουμε

Ποια Αριστερά θέλουμε; Τι θέλει η Αριστερά;

Βασίλης Τραϊφόρος, Εβδόμη, Καβάλας, Δημοσιευμένο: 2012-05-15

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές η χώρα κλυδωνίζεται και βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς. Παρά τη σαφή πολιτική καταδίκη του μνημονίου και των κομμάτων που την στήριξαν της Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, δεν έδωσε σε κανένα πολιτικό κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, προτρέποντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού χαρακτήρα, διότι η επανάληψη των εκλογών θα δυσχεράνει την ήδη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση. Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα στην Ευρώπη αλλάζουν μετά τη νίκη του Ολάντ στη Γαλλία, και τις φωνές που δηλώνουν και μέσα στη Γερμανία ότι πρέπει να αλλάξει ο κορσές της οικονομικής σταθερότητας που φόρεσαν Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ευρώπη.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 19
×
×