Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, dnews.gr, Δημοσιευμένο: 2024-09-16

Γιάννης Δρόσος
Γιάννης Δρόσος

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω των καταστατικών του οργάνων. Ούτε ο δικαστής ούτε οι συνταγματολόγοι.

Πριν λίγες μέρες η Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα προχώρησε σε μια πρωτοφανή, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, κίνηση: με μια πράξη κάθαρσης -νίκη της υγείας απέναντι σε μια ύπουλη αρρώστια- καθαίρεσε τον σχετικά πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο του κόμματος. Άνοιξε χώρο για καθαρό αέρα. Κάπως πήρε να ξεκαθαρίζει η μολυσμένη ατμόσφαιρα που το πολιτικό εκτόπλασμα που αναδείχθηκε Πρόεδρος του Σύριζα έφερε πρωτίστως στον Σύριζα, στην Αριστερά γενικότερα, αλλά, έμμεσα, και στο πολιτικό σύστημα συνολικά.

Υποκλοπές: Τίποτε δεν τελείωσε

Γιάννης Δρόσος, Δημοσιευμένο: 2024-08-01

Γιάννης Δρόσος
Γιάννης Δρόσος

Όσον αφορά τη χώρα μας, το κύριο πρόβλημα δεν θα είναι του κ. Ανδρουλάκη ή οποιουδήποτε άλλου τυχόν θύματος του μέτρου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά της συνταγματικής τάξης της πολιτείας μας -αν βεβαίως το Σύνταγμά της διατηρεί ακόμη κάποια αξία.

Το σημείωμα που ακολουθεί δεν εντάσσεται στην γενικευμένη πολιτική σύγκρουση που προκάλεσε η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των υποκλοπών που ανακοινώθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλήνη στις 30.7.2024 ούτε επιχειρεί έναν ολιστικό σχολιασμό της.

Η τιμωρία ενός θεσμικού τυχοδιωκτισμού

Γιάννης Δρόσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-07-02

dros

Η συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες στις εκλογές και το όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό και κοινοβουλευτικό του αποτέλεσμα κατέδειξε τη μικρόνοια του θεσμικού εγχειρήματος στο οποίο επιδόθηκε, μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές, η απελθούσα (και θριαμβευτικά επανελθούσα) κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο προεκλογικός χρόνος (και ο απροσχημάτιστος κυβερνητικός εκβιασμός:

Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας

Γιάννης Δρόσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-03-29

dros

Οι εκλογές που εξαγγέλθηκαν είναι πρόωρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 του συντάγματος, «Οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών». Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του συντάγματος, «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Η γνώμη και τα πράγματα

Γιάννης Δρόσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-01-15

drossos

Το θέμα δεν είναι κυρίως νομικό. Η γνωμοδότηση 1/2023 του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, που, αρκετά άγαρμπα, επιχειρείται να εκδηλωθεί σαν δήθεν νομικό ζήτημα.

Τη νομική απάντηση έδωσε με αποστομωτική πληρότητα και δικανική γλώσσα και δικαστικό ήθος υψηλής περιωπής η απάντηση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου.

Δύο σκέψεις

Με το μανίκι το γαλάζο

Γιάννης Δρόσος, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-08-14

Γιάννης Δρόσος
Γιάννης Δρόσος
Πέρα από τα γενικά ζητήματα θεσμικής υφής, δημοκρατικών και δικαιοκρατικών αντιβάρων, συνταγματικών νομιμοτήτων και πολιτικής ορθότητας κ.λπ., οι παρακολουθήσεις και η μπαρόκ διακόσμησή τους με τις loud παραιτήσεις φόβισαν και πιο πρακτικά: ρε μπας και παρακολουθεί κι εμένα η ΕΥΠ, και άντε τώρα και να τα βγάλεις πέρα με τον όποιο εκβιαστάκο «έτυχε» να έχει πρόσβαση στο υλικό της παρακολούθησής μου (λέτε να συμβαίνει;). Άντε να εξηγώ στη γυναίκα ή στον άντρα μου (ή και στους δυό, ταυτοχρόνως και επαλλήλως), στον επαγγελματικό συνεργάτη, τον πολιτικό ή κοινωνικό μου «φίλο» χίλια-δυό ανεξήγητα:

Σημειώσεις για μια δύσκολη μεταβατική στιγμή.

Γιάννης Δρόσος, Δημοσιευμένο: 2015-01-11

DrososJannis

Οι εκλογές δεν γίνονται για να λυθούν οι διαφορές ούτε ανάμεσα στην ΔΗΜΑΡ και τον Σύριζα ούτε ανάμεσα στα αποσυντιθέμενα και επανασυντιθέμενα κομμάτια του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου. Αλλού βρίσκεται η σημασία τους. Αφορούν συνολικά τη χώρα, τους εργαζόμενους –την κοινωνική βάση του σοσιαλισμού, για όποιους θυμούνται ακόμη αυτή τη λέξη-, τους ανέργους, την κοινωνική μας συνοχή, ασφαλώς και την Ευρώπη ευρύτερα. Η εσωστρέφεια λοιπόν και ο αυτισμός, όσο υπάρχει, δεν δικαιολογεί ούτε το «Αριστερά», ούτε το «ανανεωτική», ούτε το «κυβερνώσα», ούτε το «ευρωπαϊκή». Ο λόγος περί του εαυτού, λοιπόν, για ανθρώπους όπως εγώ δεν θεωρούν την ΔΗΜΑΡ ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχήμα αυτοσκοπό, λίγη αξία έχει, ελάχιστη.

Σημειώσεις για μια μεταβατική στιγμή

Γιάννης Δρόσος, Δημοσιευμένο: 2014-10-19

DrososJannis

Όλα δείχνουν ότι σιγά-σιγά πηγάινουμε σε μία μετα-κρίση συνθήκη. Δεν φθάσαμε, πηγαίνουμε: η πρόσφατη απότομη αύξηση των ελληνικών spreads που προκλήθηκε εν πολλοίς από το περιεχόμενο που έλαβε η πολιτική αντιπαράθεση τις προηγούμενες μέρες θύμισε, μάλλον άγρια, σε όλους μας ότι η κρίση, και η οικονομική εξάρτηση που συνεπάγεται, είναι ακόμη εδώ. Βρισκόμαστε όμως ήδη πολύ μακριά από την αρχική της ένταση και μορφή.

Στην πολύ και πολλαπλά δύσκολη προσπάθεια να αποφύγει η Ελλάδα την περιέλευση εκτός από την ουσιαστική και σε τυπική χρεοκοπία και να αναγκασθεί σε έξοδο από το ευρώ, συνέβαλαν η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και οι αντοχές της και η εκλογική πονηρία του ελληνικού λαού.

Διαλύοντας αμφιβολίες και αμφισβητήσεις

Γιάννης Δρόσος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-09-30

DrososJannis

Διαγενομένου του Σαββάτου, οι συλλήψεις δεκάδων προσώπων με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες, μεταξύ αυτών και πέντε προσώπων που τυχαίνει να είναι βουλευτές, εξέπληξαν όλους και πάγωσαν πολλούς.

Η νομιμότητα των συλλήψεων αμφισβητήθηκε η εξ υπαρχής από την Χρυσή Αυγή, που τις θεωρεί πολιτική δίωξη, δηλαδή δίωξη φρονήματος και όχι πράξεων.

Η φαντασίωση της δύναμης

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ και η υποτίμηση της Βουλής

Γιάννης Δρόσος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-06-25

DrososJannis

Δεν ήταν τόσο για την ΕΡΤ. Ήταν η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτήθηκαν Υπουργοί να καταργήσουν την ΕΡΤ –μια αξιοθρήνητη μίμηση του Ermächtigungsgesetz, του διαβόητου εξουσιοδοτικού νόμου με τον οποίο η ελεγχόμενη από τους Ναζί βουλή, με την σύμπραξη και άλλων «υπευθύνων» κομμάτων, όχι όμως των σοσιαλδημοκρατών, εξουσιοδότησε στις 24 Μαρτίου 1933 τον Χίτλερ να αποφασίζει ό,τι θέλει. Ελεγχόμενη, μπροστά σε δεινότατα διλήμματα και σε μέγα κοινωνικό χάος, χωρίς τους ήδη απαγορευμένους κομμουνιστές, αλλά η βουλή: όχι ένα τμήμα της κυβέρνησης που ως προς την έκδοση της εξουσιοδοτικής Πράξης δεν απηχούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σοφή και ως προς τη σαφήνειά της και ως προς τις σοφά αφημένες ασάφειές της η απόφαση του ΣτΕ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

Γιάννης Δρόσος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Δημοσιευμένο: 2013-06-19

«Σοφή και ως προς τη σαφήνειά της και ως προς τις σοφά αφημένες ασάφειές της» χαρακτηρίζει την προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Δρόσος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Θα ήθελα να επαινέσω την απόφαση του ΣτΕ. Είναι μία απόφαση σοφή και ως προς τη σαφήνειά της και ως προς τις σοφά αφημένες ασάφειές της, οι οποίες δεν είναι ελάττωμα της απόφασης, αλλά ελάττωμα της απόφασης την οποία αναστέλλει» τονίζει ο καθηγητής Ι. Δρόσος.

Αν θέλουν τα κόμματα, υπάρχει λύση

Γιάννης Δρόσος, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-06-12

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τη διάλυση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης -όσον αφορά την κρατική τηλεόραση, του μόνου τηλεοπτικού καναλιού που είναι τυπικά εντάξει στη χώρα- δεν χωρά καμία εξήγηση και δικαιολογία. Ακόμη λιγότερο που την Πράξη αυτή υπογράφουν υπουργοί οι οποίοι δεν απηχούν κοινοβουλευτική δύναμη ικανή να στηρίξει την κύρωσή της από τη Βουλή.Αν ο λόγος που εκδόθηκε είναι η μείωση του παραπανίσιου προσωπικού του Δημοσίου, ή και ειδικότερα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αυτό μπορεί να γίνει με απομάκρυνση, και άμεση, όσων νομίμως μπορούν να απομακρυνθούν και χωρίς να διαλυθεί η κρατική ραδιοτηλεόραση.

Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 14
×
×