ΔΙΑΛΟΓΟΣ για την ΠΑΙΔΕΙΑ

Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση

Ηλίας Νικολακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2011-08-13

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Κορυφαία στιγμή, η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι ο ΛΑΟΣ θα το υπερψηφίσει γιατί είναι σαφώς δεξιότερο από τον Νόμο Γιαννάκου. Επί της ουσίας, πάντως, η υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς τις πολυάριθμες εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώθηκαν. Απλώς δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στις 18 Αυγούστου το τελικό κείμενο με τις ενδεχόμενες επιμέρους αλλαγές, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια στις 22 Αυγούστου.

Οι φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έπεσαν στην παγίδα

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΩΦΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ηλίας Νικολακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-05-31

Μέχρι τις αρχές Μαΐου η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είχε κυλήσει με απρόσμενη ομαλότητα. Οι χαμένες διδακτικές ώρες και οι ματαιωμένες εξετάσεις της περσινής χρονιάς είχαν αναπληρωθεί και στα πανεπιστήμια επικρατούσε κλίμα ηρεμίας και ανασύνταξης. Και ξαφνικά, σε δύο εβδομάδες, μέσα από μια αλληλοτροφοδοτούμενη κλιμάκωση, φτάσαμε στα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια.

Τα τέσσερα σημεία-κλειδιά του γερμανικού συστήματος

Ηλίας Νικολακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-11-07

Ένα φάντασμα πλανιέται, εδώ και χρόνια, πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας: το γερμανικό εκλογικό σύστημα. Ήδη από την πρώτη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, φήμες (ή κατευθυνόμενες διαρροές) μιλούσαν για μια ριζική εκλογική μεταρρύθμιση, εμπνευσμένη από το γερμανικό εκλογικό σύστημα, χωρίς όμως ποτέ οι ιδέες αυτές να μορφοποιηθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Η... διπλή ζωή των ψηφοφόρων

Αβέβαιη η πρόβλεψη στην εξέλιξη του εκλογικού ανταγωνισμού

Ηλίας Νικολακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2006-10-27

Η απόλυτη απόρριψη των κομματικά προσδιορισμένων υποψηφιοτήτων και η υιοθέτηση αντικρουόμενων επιλογών (στις δύο παράλληλες κάλπες για την Αυτοδιοίκηση) αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία του νέου πολιτικού τοπίου

Οι βαθύτεροι λόγοι του «Όχι»

Tο (ακρωτηριασμένο) αμιγές ελληνικό κράτος και η αβεβαιότητα της συνύπαρξης

Ηλίας Νικολακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-04-26

Το όραμα της Ένωσης ενέπνευσε τους δυναμικούς αγώνες και τις ηρωικές θυσίες των Ελλήνων της Κύπρου την περίοδο 1955-59. Γι’ αυτό και η αναγκαστική εγκατάλειψη της Ένωσης στο όνομα μιας νέας πραγματικότητας, την οποία συνιστούσε η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και η επιβαλλόμενη συνεργασία και συνδιοίκηση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν έγινε πραγματικά αποδεκτή από μια μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων.
×
×