Μεταρρυθμίσεων Αποτίμησις

Θανάσης Μαχιάς, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-01-01

Το τέλος κάθε χρονιάς προσφέρεται για αποτιμήσεις, πολύ περισσότερο όταν συμπίπτει με μια πενταετία κρίσης και «αδύνατων» μεταρρυθμίσεων. Θυμάμαι πάντα τα λόγια του Λ. Κύρκου, ότι ο μεταρρυθμιστής δεν είναι αυτός που σχεδιάζει μια μεταρρύθμιση, αλλά αυτός που θα την φέρει σε πέρας, που την προσαρμόζει σύμφωνα με τους συσχετισμούς, έτσι ώστε να αποκτήσει μια ευρύτατη βάση στήριξης και να της δώσει γερά θεμέλια για παραπέρα αλλαγές.

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, Δημοσιευμένο: 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να αμφισβητώ και να μην στηρίζομαι στα πραγματικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, μου είναι προφανές ότι όταν εκλέγεσαι με κεντρικό σύνθημα ότι θα σχηματίσεις κυβέρνηση, είναι αυτονόητο ότι θα μπεις σε αυτήν, όπως ορθά έπραξε η ΔΗΜΑΡ. Όταν κάνεις την επιλογή να βγεις και αυτό αποτιμάται με 1%, το συμπέρασμα είναι επίσης σαφές και καθαρό όσο και να προσπαθείς να το θολώσεις και να το εξωραΐσεις.

Δεν συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι το δεύτερο λάθος που έκανε η ΔΗΜΑΡ ήταν να αρνηθεί να συμμετάσχει στην συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου της κεντροαριστεράς. Ένα κόμμα που μόλις είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ήταν ανορθολογικό να συμπράξει με ένα κόμμα το οποίο ήταν μέσα στην κυβέρνηση.

Oι 3 νόμοι της ρομποτικής και η επόμενη ημέρα για την ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Μαχιάς, Δημοσιευμένο: 2012-03-18

O Ισαακ Ασίμωφ ήταν ο εισηγητής των 3 νόμων της ρομποτικής του περιγράφουν τις 3 βασικές εντολές που διέπουν και επικαθορίζουν τις ενέργειες ενός αυτόνομου ρομπότ στο μέλλον. Έχουν θεωρηθεί ότι είναι λογικά και μαθηματικά τέλειες και αψεγάδιαστες και ότι είναι το βασικό context που διέπει κάθε ανεξάρτητο και αυτόνομο ολοκληρωμένο σύστημα. Για τους μη εξοικειωμένους οι νόμοι αυτοί είναι

Νόμος για την Έρευνα: Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου

Θανάσης Μαχιάς, Δημοσιευμένο: 2012-02-02

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον νέο Νόμο για την έρευνα, τίθεται το βασικό ερώτημα αν η έρευνα στο δημόσιο ερευνητικό σύστημα της χώρας μας θα πρέπει να οργανώνεται γύρω από Ερευνητικά Κέντρα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ουσιαστικά κάνει την δεύτερη επιλογή, την οποία υλοποιεί σταδιακά.
Είναι προφανώς δύσκολο στη σημερινή συγκυρία, να υπερασπιστείς άποψη αντίθετη με αυτή της Διαμαντοπούλου, χωρίς να ενοχοποιηθείς για ιδεοληψία, για υστεροβουλία και ύποπτος ταύτισης με τον Φωτόπουλο. Το πρόβλημα, σε μια εποχή που όλα απαξιώνονται, είναι ότι αυτή την συζήτηση αφορά έναν χώρο που ελάχιστοι γνωρίζουν, ακόμη λιγότεροι ενδιαφέρονται, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι τον ξέρουν.

Νόμος για την Ερεύνα: Ερευνητικός Καλλικράτης;

Θανάσης Μαχιάς, Δημοσιευμένο: 2012-01-17

Από το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκε ο νέος Νόμος για την έρευνα, με δύο βασικούς άξονες: την αναδιάρθρωση του Ερευνητικού Ιστού της χώρας και τον εκσυγχρονισμό (?) του νομοθετικού πλαισίου για την έρευνα. Οι λεπτομέρειες του νόμου είναι δυστυχώς προφανές ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, ούτε να απασχολήσουν κανέναν (ή ελάχιστους) αντίθετα με άλλους νόμους σε «δημοφιλέστερους» τομείς. Να σημειώσουμε μόνο, ότι ουσιαστικά αφορά το κύριο τομέα για καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα που όλοι κόπτονται στα λόγια και αδιαφορούν στην πράξη.

×
×